Ogórki w curry
Ostrość ogórków uzależniona jest od stopnia ostrości pasty curry. fot. Madeleinesteinbach/123rf
Reklama.

Ogórki w zalewie curry są przepyszne, wręcz niepowtarzalne. Ich delikatny, słodko – kwaśny smak z lekką nutą pikanterii skradnie niejedno podniebienie. Ostrość ogórków uzależniona jest od stopnia ostrości curry. Są proste w przygotowaniu i mają naprawdę wielu fanów.

Ogórki w curry

Ogórki w zalewie curry to obowiązkowa pozycja wśród zimowych przetworów. Odmian curry jest naprawdę wiele. W zależności od tego, którą z nich wybierzesz, taki smak ogórków uzyskasz. Delikatniejsze, a może bardziej pikantne? Wybór zależy od ciebie. Jeśli wybierzesz wersję na ostro, nie zapomnij, by maluchom przygotować kilka "łagodniejszych" słoiczków. Ogórki z curry są doskonałym dodatkiem do mięs smażonych, duszonych czy pieczonych. Idealnie komponują się także z warzywami.

Ogórki w curry – przepis podstawowy

Składniki:

  • 3 kilogramy ogórków
  • Pół łyżeczki gorczycy – do każdego słoika
  • 1 liść laurowy – do każdego słoika
  • 1 ziele angielskie – do każdego słoika
  • Ząbek czosnku – do każdego słoika
  • Plaster cebuli – do każdego słoika
  • Zalewa (proporcje na 1 litr wody):

  • 1 litr wody
  • ¾ szklanki octu spirytusowego
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 czubate łyżeczki curry lub pasty curry (do smaku)
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • Przygotowanie:

  • Przygotuj zalewę. Wszystkie składniki na zalewę włóż do garnka, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3-4 minuty. Wyłącz zalewę i pozostaw do ostudzenia.
  • Wyparz słoiki.
  • Obierz ogórki i pokrój na ćwiartki lub plasterki.
  • Do każdego słoika włóż cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę.
  • Tak przygotowane ogórki z przyprawami zalej ostudzoną zalewą. Słoiki zapasteryzuj.
  • Ogórki z curry – przepis z miodem

    Przepis ten jest bardzo podobny do poprzedniego, tradycyjnego. W tym przypadku zamiast ¾ szklanki cukru bierzemy 1/3 szklanki cukru i 1/3 szklanki miodu. Do każdego słoika dodajemy również szczyptę cynamonu. Zalewę przygotowujemy jak poprzednio, a kiedy przestygnie, dodajemy do niej miód i dokładnie mieszamy.

    Ogórki z curry – przepis z papryką

    Chcesz przygotować ogórki w zalewie curry z papryką? Do każdego słoika dodaj ¼ pokrojonej w kostkę czerwonej papryki. Dalej postępuj zgodnie z przepisem podstawowym.

    Ogórki z curry – z chilli

    Jesteś miłośnikiem naprawdę ostrych smaków? Jeśli tak, do słoiczków włóż papryczki chilli. Pół, jedną, a może dwie? Decyzję pozostawiamy już tobie. Równie dobrze możesz wykorzystać przyprawę chilli z torebki.

    Czytaj także: