Na tradycyjne ogórki kiszone przepis zna chyba większość. Używane są do kanapek, sałatek czy jako dodatek do dań. Poszukujesz odmiany? Chciałbyś przygotować ogórki w nieco innej odsłonie? Te w zalewie curry są z pewnością hitem wśród przetworów.
Reklama.
Reklama.
Ogórki w zalewie curry są przepyszne, wręcz niepowtarzalne. Ich delikatny, słodko – kwaśny smak z lekką nutą pikanterii skradnie niejedno podniebienie. Ostrość ogórków uzależniona jest od stopnia ostrości curry. Są proste w przygotowaniu i mają naprawdę wielu fanów.
Ogórki w curry
Ogórki w zalewie curry to obowiązkowa pozycja wśród zimowych przetworów. Odmian curry jest naprawdę wiele. W zależności od tego, którą z nich wybierzesz, taki smak ogórków uzyskasz. Delikatniejsze, a może bardziej pikantne? Wybór zależy od ciebie. Jeśli wybierzesz wersję na ostro, nie zapomnij, by maluchom przygotować kilka "łagodniejszych" słoiczków. Ogórki z curry są doskonałym dodatkiem do mięs smażonych, duszonych czy pieczonych. Idealnie komponują się także z warzywami.
Ogórki w curry – przepis podstawowy
Składniki:
3 kilogramy ogórków
Pół łyżeczki gorczycy – do każdego słoika
1 liść laurowy – do każdego słoika
1 ziele angielskie – do każdego słoika
Ząbek czosnku – do każdego słoika
Plaster cebuli – do każdego słoika
Zalewa (proporcje na 1 litr wody):
1 litr wody
¾ szklanki octu spirytusowego
¾ szklanki cukru
3 czubate łyżeczki curry lub pasty curry (do smaku)
1 łyżka soli kamiennej
Przygotowanie:
Przygotuj zalewę. Wszystkie składniki na zalewę włóż do garnka, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3-4 minuty. Wyłącz zalewę i pozostaw do ostudzenia.
Wyparz słoiki.
Obierz ogórki i pokrój na ćwiartki lub plasterki.
Do każdego słoika włóż cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę.
Tak przygotowane ogórki z przyprawami zalej ostudzoną zalewą. Słoiki zapasteryzuj.
Ogórki z curry – przepis z miodem
Przepis ten jest bardzo podobny do poprzedniego, tradycyjnego. W tym przypadku zamiast ¾ szklanki cukru bierzemy 1/3 szklanki cukru i 1/3 szklanki miodu. Do każdego słoika dodajemy również szczyptę cynamonu. Zalewę przygotowujemy jak poprzednio, a kiedy przestygnie, dodajemy do niej miód i dokładnie mieszamy.
Ogórki z curry – przepis z papryką
Chcesz przygotować ogórki w zalewie curry z papryką? Do każdego słoika dodaj ¼ pokrojonej w kostkę czerwonej papryki. Dalej postępuj zgodnie z przepisem podstawowym.
Ogórki z curry – z chilli
Jesteś miłośnikiem naprawdę ostrych smaków? Jeśli tak, do słoiczków włóż papryczki chilli. Pół, jedną, a może dwie? Decyzję pozostawiamy już tobie. Równie dobrze możesz wykorzystać przyprawę chilli z torebki.