
Ogórki w zalewie curry są przepyszne, wręcz niepowtarzalne. Ich delikatny, słodko – kwaśny smak z lekką nutą pikanterii skradnie niejedno podniebienie. Ostrość ogórków uzależniona jest od stopnia ostrości curry. Są proste w przygotowaniu i mają naprawdę wielu fanów.
Ogórki w curry
Ogórki w zalewie curry to obowiązkowa pozycja wśród zimowych przetworów. Odmian curry jest naprawdę wiele. W zależności od tego, którą z nich wybierzesz, taki smak ogórków uzyskasz. Delikatniejsze, a może bardziej pikantne? Wybór zależy od ciebie. Jeśli wybierzesz wersję na ostro, nie zapomnij, by maluchom przygotować kilka "łagodniejszych" słoiczków. Ogórki z curry są doskonałym dodatkiem do mięs smażonych, duszonych czy pieczonych. Idealnie komponują się także z warzywami.
Ogórki w curry – przepis podstawowy
Składniki:
Zalewa (proporcje na 1 litr wody):
Przygotowanie:
Ogórki z curry – przepis z miodem
Przepis ten jest bardzo podobny do poprzedniego, tradycyjnego. W tym przypadku zamiast ¾ szklanki cukru bierzemy 1/3 szklanki cukru i 1/3 szklanki miodu. Do każdego słoika dodajemy również szczyptę cynamonu. Zalewę przygotowujemy jak poprzednio, a kiedy przestygnie, dodajemy do niej miód i dokładnie mieszamy.
Ogórki z curry – przepis z papryką
Chcesz przygotować ogórki w zalewie curry z papryką? Do każdego słoika dodaj ¼ pokrojonej w kostkę czerwonej papryki. Dalej postępuj zgodnie z przepisem podstawowym.
Ogórki z curry – z chilli
Jesteś miłośnikiem naprawdę ostrych smaków? Jeśli tak, do słoiczków włóż papryczki chilli. Pół, jedną, a może dwie? Decyzję pozostawiamy już tobie. Równie dobrze możesz wykorzystać przyprawę chilli z torebki.