Zamiast chrupiącego środka, tryskający sok. Zdarza się, że ogórki kiszone wyjęte ze słoika po przekrojeniu okazują się puste w środku. Zamiast cieszyć się ich smakiem, denerwujemy się, że coś poszło nie tak. Co zrobić, by tegoroczne ogórki były jędrne, smaczne i przede wszystkim "pełne"? Na szczęście znamy odpowiedź.
Ogórek ogórkowi nierówny. By uniknąć rozczarowania, trzeba dokładnie przyjrzeć się ogórkom, które planujemy zakisić. Co najważniejsze, należy kupić je u lokalnych sprzedawców, najlepiej prosto od sprawdzonego rolnika. Te z ekologicznych upraw nie są pryskane, a na pewno są smaczne. Ogórki kupione w supermarkecie niekoniecznie sprawdzą się podczas kiszenia. Jednak wciąż nie wiemy, dlaczego niektóre z nich są puste w środku. To wynik nieodpowiedniego przygotowania do procesu fermentacji. Wszystkiemu winne jest zbyt luźne ułożenie.
Ogórki przeznaczone do kiszenia powinny być młode, jasne i małe. Ciemna skórka to znak, że użyto zbyt dużo nawozów sztucznych. Z zakupu takich warzyw lepiej zrezygnować. Warto zwrócić również uwagę na szorstkość skórki. Ogórki z chropowatą i kolczastą skórką sprawdzą się najlepiej.
By mieć pewność, że kiszone ogórki będą chrupiące, aromatyczne i nie będą puste w środku, należy je odpowiednio przygotować. Od czego rozpoczynamy? Od dokładnego wypłukania w zimnej wodzie – można dodać do niej odrobinę soli. Następnym krokiem jest namoczenie ogórków w zimnej wodzie, przez kilka godzin. Dzięki temu prostemu trikowi nasze kiszonki nie utracą wody, a tym samym będą chrupiące i jędrne.
By ogórki po ukiszeniu nie były puste w środku, należy je ciasno ułożyć w słoiku. To jeden z ważniejszych etapów w procesie kiszenia. Ciasne ułożenie, a nawet upchanie ogórków w słoiku to bez wątpienia najlepszy sposób, dzięki któremu unikniemy pustego środka i rozczarowania.
Czytaj także: https://dadhero.pl/291947,jak-pozbyc-sie-robakow-z-czeresni-znamy-skuteczny-i-niezawodny-trik