Lato to najlepszy moment, by zabrać się za przygotowywanie przetworów. Ogórki kiszone cieszą się ogromną popularnością. Niestety chyba każdy z nas, przynajmniej raz w życiu, przeżył prawdziwy "zawód". Chrupiący, aromatyczny górek, po przegryzieniu okazał się pusty w środku. Gdzie popełniliśmy błąd, dlaczego tak się dzieje?
Reklama.
Reklama.
Zamiast chrupiącego środka, tryskający sok. Zdarza się, że ogórki kiszone wyjęte ze słoika po przekrojeniu okazują się puste w środku. Zamiast cieszyć się ich smakiem, denerwujemy się, że coś poszło nie tak. Co zrobić, by tegoroczne ogórki były jędrne, smaczne i przede wszystkim "pełne"? Na szczęście znamy odpowiedź.
Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku?
Ogórek ogórkowi nierówny. By uniknąć rozczarowania, trzeba dokładnie przyjrzeć się ogórkom, które planujemy zakisić. Co najważniejsze, należy kupić je u lokalnych sprzedawców, najlepiej prosto od sprawdzonego rolnika. Te z ekologicznych upraw nie są pryskane, a na pewno są smaczne. Ogórki kupione w supermarkecie niekoniecznie sprawdzą się podczas kiszenia. Jednak wciąż nie wiemy, dlaczego niektóre z nich są puste w środku. To wynik nieodpowiedniego przygotowania do procesu fermentacji. Wszystkiemu winne jest zbyt luźne ułożenie.
Jakie ogórki wybrać?
Ogórki przeznaczone do kiszenia powinny być młode, jasne i małe. Ciemna skórka to znak, że użyto zbyt dużo nawozów sztucznych. Z zakupu takich warzyw lepiej zrezygnować. Warto zwrócić również uwagę na szorstkość skórki. Ogórki z chropowatą i kolczastą skórką sprawdzą się najlepiej.
Jak przygotować ogórki do kiszenia?
By mieć pewność, że kiszone ogórki będą chrupiące, aromatyczne i nie będą puste w środku, należy je odpowiednio przygotować. Od czego rozpoczynamy? Od dokładnego wypłukania w zimnej wodzie – można dodać do niej odrobinę soli. Następnym krokiem jest namoczenie ogórków w zimnej wodzie, przez kilka godzin. Dzięki temu prostemu trikowi nasze kiszonki nie utracą wody, a tym samym będą chrupiące i jędrne.
Jak uniknąć ogórków pustych w środku – skuteczny trik
By ogórki po ukiszeniu nie były puste w środku, należy je ciasno ułożyć w słoiku. To jeden z ważniejszych etapów w procesie kiszenia. Ciasne ułożenie, a nawet upchanie ogórków w słoiku to bez wątpienia najlepszy sposób, dzięki któremu unikniemy pustego środka i rozczarowania.