Bubble tea to słodki napój, który przynosi przyjemne uczucie chłodu w upalny dzień. Niestety nie należy do najtańszych, a jej smak często pozostawia wiele do życzenia. Herbata z bąbelkami została wymyślona w Tajwanie, jednak w zaskakującym tempie podbiła cały świat. Jak zrobić ją samodzielnie w domu? Mamy kilka przepisów.
To napój na bazie herbaty z dodatkiem sprężystych, jadalnych kulek, często podawany również z mlekiem. Bubble tea najczęściej serwowana jest na zimno. Największe zainteresowanie wzbudzają charakterystyczne kuleczki będące bezglutenową i hipoalergiczną tapioką, którą wytwarzana jest z manioku. Tapioka zawiera dużą ilość skrobi, dzięki czemu szybko zaspokaja głód.
Na pomysł dodania przezroczystych kuleczek do napojów, wpadli w latach 80. XX wieku mieszkańcy Tajwanu. Napój przez dłuższy czas był jedynie atrakcją turystyczną, jednak szybko zyskał popularność na całym świecie.
Do przygotowania bubble tea można użyć zarówno czarnej, jak i zielonej herbaty. Świetnie sprawdzi się Earl Grey czy Assam. Do napoju można dodać również mleko, świeże owoce, syrop smakowy, a nawet żelki. Jej smak można wzbogacić liśćmi świeżej mięty lub melisy.
Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie kulek. Bezsmakowe kuleczki z tapioki można kupić w wielu supermarketach. Najczęściej spotkać można białe, te czarne zawierają dodatek brązowego cukru, karmelu lub korzenia manioku. Do wrzącej wody, którą możemy posłodzić cukrem lub jego dowolnym zamiennikiem, wrzucamy białe ziarna tapioki. Gotujemy do momentu, aż kulki wypłyną na powierzchnię i staną się przezroczyste (białe kulki) lub szkliste (czarne kulki). Po ugotowaniu, kulki przelewamy zimną wodą i wkładamy do lekko osłodzonej wody. Teraz możemy zabrać się za dalsze przygotowywania.
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Przygotowanie:
Bubble tea pijemy od razu po przygotowaniu, napój nie powinien czekać.
Czytaj także: https://dadhero.pl/291692,truskawki-z-grilla-przepisy-na-salatke-szaszlyki-salse-z-truskawek