Kolorowe kuleczki są prawdziwym hitem kilku ostatnich sezonów. Słynny herbaciany przysmak, o jakże wdzięcznej nazwie bubble tea, serwowany jest w wielu lokalach. Jednak orzeźwiający i zaskakujący mnóstwem żelowych kuleczek napój możesz wypić bez wychodzenia z domu. Przygotowanie bubble tea jest naprawdę proste, potrzebować będziemy tylko odpowiednich składników.
Reklama.
Reklama.
Bubble tea to słodki napój, który przynosi przyjemne uczucie chłodu w upalny dzień. Niestety nie należy do najtańszych, a jej smak często pozostawia wiele do życzenia. Herbata z bąbelkami została wymyślona w Tajwanie, jednak w zaskakującym tempie podbiła cały świat. Jak zrobić ją samodzielnie w domu? Mamy kilka przepisów.
Czym jest bubble tea?
To napój na bazie herbaty z dodatkiem sprężystych, jadalnych kulek, często podawany również z mlekiem. Bubble tea najczęściej serwowana jest na zimno. Największe zainteresowanie wzbudzają charakterystyczne kuleczki będące bezglutenową i hipoalergiczną tapioką, którą wytwarzana jest z manioku. Tapioka zawiera dużą ilość skrobi, dzięki czemu szybko zaspokaja głód.
Na pomysł dodania przezroczystych kuleczek do napojów, wpadli w latach 80. XX wieku mieszkańcy Tajwanu. Napój przez dłuższy czas był jedynie atrakcją turystyczną, jednak szybko zyskał popularność na całym świecie.
Jak przygotować bubble tea?
Do przygotowania bubble tea można użyć zarówno czarnej, jak i zielonej herbaty. Świetnie sprawdzi się Earl Grey czy Assam. Do napoju można dodać również mleko, świeże owoce, syrop smakowy, a nawet żelki. Jej smak można wzbogacić liśćmi świeżej mięty lub melisy.
Przygotowanie kulek
Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie kulek. Bezsmakowe kuleczki z tapioki można kupić w wielu supermarketach. Najczęściej spotkać można białe, te czarne zawierają dodatek brązowego cukru, karmelu lub korzenia manioku. Do wrzącej wody, którą możemy posłodzić cukrem lub jego dowolnym zamiennikiem, wrzucamy białe ziarna tapioki. Gotujemy do momentu, aż kulki wypłyną na powierzchnię i staną się przezroczyste (białe kulki) lub szkliste (czarne kulki). Po ugotowaniu, kulki przelewamy zimną wodą i wkładamy do lekko osłodzonej wody. Teraz możemy zabrać się za dalsze przygotowywania.
Bubble tea z mlekiem: przepis
Składniki:
200 ml schłodzonego naparu z czarnej lub zielonej herbaty
50 ml zimnego mleka
4 łyżki ugotowanych kulek z tapioki
syrop owocowy
kostki lodu
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wrzucamy ugotowane kulki tapioki i zalewamy ulubionym syropem owocowym.
Dodajemy kostki lodu, mleko i napar z herbaty.
Bubble tea bez mleka: przepis
Składniki:
250 ml schłodzonego naparu z herbaty
miód lub syrop klonowy
3 łyżki ugotowanych kulek z tapioki
kostki lodu
Przygotowanie:
Do szklanki wkładamy ugotowane kulki tapioki. Dodajemy miodu lub syropu klonowego.
Całość zalewamy naparem z herbaty i dodajemy kostki lodu.
Bubble tea z owocami: przepis
Składniki:
200 ml naparu z herbaty
garść malin lub borówek
4 łyżki ugotowanych kulek tapioki
syrop klonowy
lód
liście świeżej mięty
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wkładamy kulki tapioki i świeże owoce.
Dodajemy syropu klonowego, naparu z herbaty i lód.