Lato bez lodów nie istnieje. O tym chłodnym deserze w upalne dni marzy chyba większość. Wakacyjny klimat sprzyja pałaszowaniu lodów w naprawdę dużych ilościach. I choć wybór mrożonych słodkości jest w sklepie naprawdę ogromny, to warto pokusić się o ich samodzielne przygotowanie. Domowe lody są zaskakująco pyszne w smaku, zdrowe i pozbawione zbędnych ulepszaczy.
Reklama.
Reklama.
Lody są chyba najpopularniejszym deserem w letnim sezonie. Już pierwsze, ciepłe promienie słoneczne zachęcają do skosztowania ochładzającego deseru. Te przygotowane w zaciszu domowym są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, dzięki czemu będziemy mogli sobie pozwolić na zjedzenie jednego czy dwóch więcej.
Przepis na domowe lody
Lody arbuzowe
Składniki:
1 kg arbuza
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Arbuza obieramy, kroimy na drobne kawałki i pozbywamy się pestek.
Arbuza dokładnie blendujemy, dodajemy miód i sok z cytryny. Całość mieszamy.
Powstałą mieszankę przekładamy do foremek na lody i schładzamy.
Lody truskawkowe
Składniki:
500 g truskawek
2 łyżki cukru
250 g serka mascarpone
300 g śmietanki 30%
Przygotowanie:
Truskawki dokładnie myjemy i oczyszczamy z szypułek.
Truskawki wkładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 5 minut.
Po schłodzeniu ugotowane truskawki wkładamy do lodówki.
Schłodzoną śmietanę i serek mascarpone umieszczamy w wysokim naczyniu. Ubijamy.
Do ubitego kremu dodajemy schłodzone truskawki. Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowaną masę przekładamy do pojemniczków na lody i umieszczamy w zamrażalniku.
Lody miętowe
Składniki:
500 ml śmietanki 36%
50 g gorzkiej czekolady
100 g cukru pudru
świeża mięta
Przygotowanie:
Listki mięty odrywamy od łodyżek i dokładnie blendujemy.
Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru.
Czekoladę ścieramy na drobnej tarce.
Do śmietanki dodajemy czekoladę i mus miętowy. Całość dokładnie blendujemy.
Masę przekładamy do pojemnika na lody i schładzamy.
Lody orzechowe
Składniki:
250 ml mleka
250 ml śmietanki 30%
70 g cukru
250 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Orzechy dokładnie rozdrabniamy w blenderze.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i orzechy. Całość gotujemy przez 5 minut. Po ostygnięciu schładzamy w lodówce.
W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę.
Do ubitej śmietany dodajemy schłodzoną masę orzechową i delikatnie mieszamy.
Przekładamy do pojemniczków na lody i wkładamy do zamrażalnika.
Lody kokosowe
Przepis:
400 ml mleka kokosowego z puszki
100 g wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
400 g śmietanki 30%
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy 2 łyżki cukru i wiórki kokosowe.
Całość dokładnie mieszamy i na małej mocy palnika podgrzewamy przez 5 minut.
Masę kokosową studzimy i wkładamy do lodówki.
Śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy.
Masę kokosową wyjmujemy z lodówki, dodajemy 2 łyżki cukru i dokładnie ubijamy.
Ubitą masę kokosową delikatnie łączymy ze śmietaną.
Przekładamy do pojemniczków na lody i wkładamy do zamrażalnika.