Tańsze, zdrowsze i smaczniejsze. Niezawodne przepisy na domowe lody

Klaudia Kierzkowska

05 czerwca 2023, 15:59 · 3 minuty czytania
Lato bez lodów nie istnieje. O tym chłodnym deserze w upalne dni marzy chyba większość. Wakacyjny klimat sprzyja pałaszowaniu lodów w naprawdę dużych ilościach. I choć wybór mrożonych słodkości jest w sklepie naprawdę ogromny, to warto pokusić się o ich samodzielne przygotowanie. Domowe lody są zaskakująco pyszne w smaku, zdrowe i pozbawione zbędnych ulepszaczy.


Tańsze, zdrowsze i smaczniejsze. Niezawodne przepisy na domowe lody

Klaudia Kierzkowska
05 czerwca 2023, 15:59 • 1 minuta czytania
Lato bez lodów nie istnieje. O tym chłodnym deserze w upalne dni marzy chyba większość. Wakacyjny klimat sprzyja pałaszowaniu lodów w naprawdę dużych ilościach. I choć wybór mrożonych słodkości jest w sklepie naprawdę ogromny, to warto pokusić się o ich samodzielne przygotowanie. Domowe lody są zaskakująco pyszne w smaku, zdrowe i pozbawione zbędnych ulepszaczy.
Wystarczą trzy składniki, by przygotować domowe lody arbuzowe fot. Ponce_photography/Pixabay
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Lody są chyba najpopularniejszym deserem w letnim sezonie. Już pierwsze, ciepłe promienie słoneczne zachęcają do skosztowania ochładzającego deseru. Te przygotowane w zaciszu domowym są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, dzięki czemu będziemy mogli sobie pozwolić na zjedzenie jednego czy dwóch więcej.


Przepis na domowe lody

Lody arbuzowe

Składniki:

  • 1 kg arbuza
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

  • Arbuza obieramy, kroimy na drobne kawałki i pozbywamy się pestek.
  • Arbuza dokładnie blendujemy, dodajemy miód i sok z cytryny. Całość mieszamy.
  • Powstałą mieszankę przekładamy do foremek na lody i schładzamy.

Lody truskawkowe

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g śmietanki 30%

Przygotowanie:

  • Truskawki dokładnie myjemy i oczyszczamy z szypułek.
  • Truskawki wkładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 5 minut.
  • Po schłodzeniu ugotowane truskawki wkładamy do lodówki.
  • Schłodzoną śmietanę i serek mascarpone umieszczamy w wysokim naczyniu. Ubijamy.
  • Do ubitego kremu dodajemy schłodzone truskawki. Całość dokładnie mieszamy.
  • Przygotowaną masę przekładamy do pojemniczków na lody i umieszczamy w zamrażalniku.

Lody miętowe

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • świeża mięta

Przygotowanie:

  • Listki mięty odrywamy od łodyżek i dokładnie blendujemy.
  • Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru.
  • Czekoladę ścieramy na drobnej tarce.
  • Do śmietanki dodajemy czekoladę i mus miętowy. Całość dokładnie blendujemy.
  • Masę przekładamy do pojemnika na lody i schładzamy.

Lody orzechowe

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 70 g cukru
  • 250 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

  • Orzechy dokładnie rozdrabniamy w blenderze.
  • Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i orzechy. Całość gotujemy przez 5 minut. Po ostygnięciu schładzamy w lodówce.
  • W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę.
  • Do ubitej śmietany dodajemy schłodzoną masę orzechową i delikatnie mieszamy.
  • Przekładamy do pojemniczków na lody i wkładamy do zamrażalnika.

Lody kokosowe

Przepis:

  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru
  • 400 g śmietanki 30%

Przygotowanie:

  • Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy 2 łyżki cukru i wiórki kokosowe.
  • Całość dokładnie mieszamy i na małej mocy palnika podgrzewamy przez 5 minut.
  • Masę kokosową studzimy i wkładamy do lodówki.
  • Śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy.
  • Masę kokosową wyjmujemy z lodówki, dodajemy 2 łyżki cukru i dokładnie ubijamy.
  • Ubitą masę kokosową delikatnie łączymy ze śmietaną.
  • Przekładamy do pojemniczków na lody i wkładamy do zamrażalnika.

Lody czekoladowe

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 300 ml mleka
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 90 g cukru

Przygotowanie:

  • Czekoladę drobno siekamy.
  • Do garnka wlewamy mleko i śmietankę. Całość zagotowujemy.
  • Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę.
  • Ugotowane mleko, cienkim strumieniem wlewamy do masy jajecznej, cały czas mieszamy.
  • Masę przelewamy do czystego garnka, podgrzewamy na małej mocy palnika, cały czas mieszając.
  • Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy pokrojoną czekoladę.
  • Powstałą masę przelewamy do pojemnika na lody i zamrażamy.
Czytaj także: https://dadhero.pl/291635,przygotuj-swojemu-dziecku-domowe-zelki-kilka-przepisow