kuchenka mikrofalowa
Warzywa podczas obróbki w kuchence mikrofalowej tracą część cennych właściwości fot.AndreypoPov/123RF
Reklama.

Kuchenka mikrofalowa już od kilkunastu lat ułatwia nam życie. Podgrzewamy w niej zupę, drugie dania, przekąski czy napoje. Produkty wkładamy do niej niemalże z automatu, bez żadnego zastanowienia. Okazuje się jednak, że wystarczy odrobina nieuwagi, by korzystanie z mikrofali stało się naprawdę niebezpieczne.

Jak działa kuchenka mikrofalowa?

Mechanizm działania kuchenki mikrofalowej nie jest szczególnie skomplikowany. Mikrofale sprawiają, że cząsteczki wody znajdujące się w podgrzewanym produkcie nagrzewają się w wyniku drgań. Powstałe ciepło przekazane zostaje cząsteczkom podgrzewanej substancji. Temperatura rośnie, a danie staje się ciepłe.

Produkty, których nie można podgrzewać w mikrofalówce

Papryczka chilli

Niezależnie do tego, czy jest czerwona, pomarańczowa, czy zielona, zawiera związek zwany kapsaicyną, który podczas podgrzewania odparowuje do powietrza znajdującego się w kuchence mikrofalowej. Kiedy po podgrzaniu papryczki, otworzymy drzwiczki mikrofali, będziemy narażeni na kontakt ze żrącymi oparami, które mogą podrażnić oczy, nos czy gardło.

Przetworzone mięso

Parówki, kiełbasa czy wędlina często zawierają konserwanty i chemikalia, które mają za zadanie wydłużać ich trwałość. Po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej składniki te mogą stać się jeszcze bardziej toksyczne dla organizmu.

Owoce

Owoców, a w szczególności tych zawierających dużą ilość wody, np. winogron, nigdy nie powinniśmy podgrzewać w mikrofali. Dlaczego? Wytwarzająca się para wodna może doprowadzić do ich pęknięcia.

Jajka

Podgrzewanie w mikrofalówce ugotowanego jajka to bardzo zły pomysł. Jajko może wybuchnąć, co skończy się nie tylko strachem, ale i ogromnym bałaganem. Dlatego jeśli nie lubisz zeskrobywać skorupek i resztek jajka ze ścianek mikrofali, nigdy nie wsadzaj do niej jajka ugotowanego na twardo.

Ryba

Ryba odgrzewana w kuchence mikrofalowej na pewno nie zachwyci już smakiem ani zapachem. Przetworzona wcześniej ryba stanie się po prostu sucha i niesmaczna. Dlatego, zamiast wkładać ją do kuchenki mikrofalowej, lepiej podgrzej ją na patelni lub w piekarniku.

Warzywa

Podczas obróbki w kuchence mikrofalowej, warzywa tracą część właściwości odżywczych. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych dowiedli, że brokuły podgrzewane w mikrofali utraciły aż 97 proc. cennych flawonoidów, czyli związków roślinnych o właściwościach przeciwzapalnych.

W czym nie podgrzewać w mikrofali?

Choć może nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, to są takie naczynia, których nie powinniśmy wkładać do kuchenki mikrofalowej. Opakowania, miseczki czy talerzyki, które chcemy umieścić w mikrofali, powinny mieć specjalny znaczek na to zezwalający. Piktogram przedstawia kuchenkę mikrofalową lub trzy znajdujące się nad sobą fale.

Do mikrofali nie wkładamy nic metalowego (garnki, talerze, sztućce) ani folii aluminiowej. Produkty te mogłyby spowodować iskrzenie, a w konsekwencji zapalenie podgrzewanych produktów.

Źródło: Awarenessact.com

Czytaj także: