
Choć jest zdrowy i smaczny, to zdarza się, że zrezygnujemy z jego zakupu. Dlaczego? Nie lubimy bądź po prostu nie umiemy go obierać. Nie wiemy, od czego zacząć, gdzie rozkroić i przekroić. Mamy sposób na łatwe, szybkie i co najważniejsze – niebrudzące obranie granatu.
Jak obrać owoc granatu?
Granat – zastosowanie w kuchni
Granat doskonale smakuje na surowo, można dodać go do jogurtu czy owsianki. Jego kwaskowy smak podkreśli smak wędlin, serów czy wytrawnej sałatki. Świetnie komponuje się ze szpinakiem, rukolą i jarmużem. Pestki granatu sprawdzą się w menu na słodko, będą doskonałym dodatkiem do ciast, deserów czy kremów. Lekko kwaśny smak idealnie komponuje się z gorzką czekoladą, przełamuje też słodycz tej mlecznej. Z kolei sok z granatu można wykorzystać do przygotowania smacznego sosu.
Właściwości granatu
Granat jest cennym źródłem witamin np. A, B, C, E, a także wielu minerałów np. potasu, magnezu, jodu, fosforu czy krzemu. Ze względu na dużą ilość przeciwutleniaczy, skutecznie eliminuje wolne rodniki, a tym samym przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych. Ma korzystny wpływ na układ krążenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Wzmacnia naczynia krwionośne i przeciwdziała miażdżycy. Owoce granatu obniżają ciśnienie i cholesterol.