Jak obierać owoc granatu?
Jak obierać owoc granatu? fot. Fruchthandel_Magazin/Pixabay
REKLAMA

Choć jest zdrowy i smaczny, to zdarza się, że zrezygnujemy z jego zakupu. Dlaczego? Nie lubimy bądź po prostu nie umiemy go obierać. Nie wiemy, od czego zacząć, gdzie rozkroić i przekroić. Mamy sposób na łatwe, szybkie i co najważniejsze – niebrudzące obranie granatu.

Jak obrać owoc granatu?

  • By prawidłowo obrać owoc granatu, w pierwszej kolejności ścinamy górę owocu "na prosto". Staramy się przy tym nie naruszyć żadnej warstwy nasion.
  • Przekręcamy owoc granatu i ścinamy jego dół. Zagłębiamy się trochę w owoc, wycinamy stożek, cały czas pilnujemy, by nie naruszyć warstwy nasion.
  • Na powierzchni owocu szukamy charakterystycznych wypukłości na zewnętrznej stronie. Granat nie jest idealnie gładką kulą. Za pomocą noża przecinamy grzbiet – nacinamy tylko czerwoną część skórki. Przecinamy od jednego do drugiego  końca. Wykonujemy 6 nacięć.
  • Palcami, delikatnie podważamy skórkę granatu. Owoc powinien dać się łatwo "otworzyć", odsłaniając nasiona wraz z osnówką (białą otoczką). Wykonaliśmy 6 nacięć, tak więc podważamy 6 części skórki granatu. 
  • Trzymając owoc nad miską, oddzielamy nasiona od skórki i osłonki.
  • By dokładnie oczyścić nasiona od osłonki, do miski możemy nalać wody. Nasiona opadną na dno, a osłonka i inne zabrudzenia będą unosić się do góry. Zbieramy pływające "zanieczyszczenia" i odcedzamy nasiona z wody.
  • Granat – zastosowanie w kuchni

    Granat doskonale smakuje na surowo, można dodać go do jogurtu czy owsianki. Jego kwaskowy smak podkreśli smak wędlin, serów czy wytrawnej sałatki. Świetnie komponuje się ze szpinakiem, rukolą i jarmużem. Pestki granatu sprawdzą się w menu na słodko, będą doskonałym dodatkiem do ciast, deserów czy kremów. Lekko kwaśny smak idealnie komponuje się z gorzką czekoladą, przełamuje też słodycz tej mlecznej. Z kolei sok z granatu można wykorzystać do przygotowania smacznego sosu.

    Właściwości granatu

    Granat jest cennym źródłem witamin np. A, B, C, E, a także wielu minerałów np. potasu, magnezu, jodu, fosforu czy krzemu. Ze względu na dużą ilość przeciwutleniaczy, skutecznie eliminuje wolne rodniki, a tym samym przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych. Ma korzystny wpływ na układ krążenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Wzmacnia naczynia krwionośne i przeciwdziała miażdżycy. Owoce granatu obniżają ciśnienie i cholesterol.

    Czytaj także: