Tak pysznej jeszcze jej nie jadłeś. 7 przepisów na marynatę do karkówki
Tak pysznej jeszcze jej nie jadłeś. 7 przepisów na marynatę do karkówki Fot. Gleb Albovsky/Unsplash
Reklama.
  • Najlepsza karkówka to ta porządnie zamarynowana i dobrze przypieczone na ogniu.
  • Niezależnie czy wolisz, gdy mięso jest przygotowane na ostro czy słodko, tutaj znajdziesz coś dla siebie.
  • Oto przepisy na 7 marynat, od ostrych po słodkie, od lekkich po cudownie gęste. Przygotuj je i podkręć smak swojej karkówki.
  • Jak marynować mięso na grilla?

    Kluczem dobrego marynowania jest dobór ziół i przypraw oraz szczelne zamknięcie mięsa w sosie. Najlepiej sprawdzają się woreczki strunowe, które po włożeniu do nich karkówki i soku, możemy szczelnie zamknąć.
    Zawsze przez przeciągnięcie zapinki usuwajcie nadmiar powietrza z torebki, to zapobiegnie nieszczelnemu otaczaniu mięsa i spływaniu marynaty. Co jakiś czas warto zajrzeć do lodówki i potrząsnąć torebką lub przesunąć palcem po karkówce, by jeszcze raz nabrała soków.
    Najlepiej, jeśli karkówka leży w marynacie całą noc. Ale czasem pragnienia grillowania jest tak silna, że chcemy zjeść karkówkę już i teraz. Poniższe marynaty już po 30 minutach dadzą mięsu niesamowity aromat. Dla niecierpliwych znaleźliśmy taką, która gotowa jest po 20 minutach.

    Po włosku

    Lekka i aromatyczna marynata, która nada mięsu zapachu wiosny.
    Składniki:
    ocet z białego wina lub kieliszek białego wina
    musztarda dijon
    oliwa z oliwek
    cebula szalotka
    czosnek
    tymianek, oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół prowansalskich
    sól
    pieprz
    Posiekaj cebulkę i czosnek. Utrzyj przyprawy w moździerzu lub wrzuć w całości do woreczka. W małej miseczce rozbij olej i musztardę trzepaczką. Połącz susze i mokre składniki. Możesz marynować.

    Z czerwonym winem

    Wino zmiękczy mięso, a do tego nada mu tego owocowego zapachu. Musicie tylko postawić na głębokie czerwone wytrawne wino - primitivo lub St. Laurent.
    Składniki:
    czerwone wino
    oliwa z oliwek
    sok z cytryny
    sól
    czarny pieprz
    czosnek
    rozmaryn
    Kieliszek wina zmieszaj z oliwą z oliwek i sokiem z połówki wyciśniętej cytryny. Posiekaj czosnek i zdejmij igły rozmarynu z gałązki. Jeśli używasz suszonego rozmarynu, rozetrzyj go od razu w moździerzu z solą i pieprzem. Zamarynuj mięso gotową mieszanką.

    Na szybko

    Nie każdy z nas lubi czekać całą noc, aż mięso się marynuje. Chcemy zjeść szybko i dobrze. Tym bardziej, jeśli na grilla wpada kolejny kumpel z paczką karkówki pod pachą.
    Składniki:
    sos sojowy
    ocet balsamiczny
    oliwa z oliwek
    sos worcestershire
    miód
    musztarda dijon
    czosnek
    Pokrój czosnek. Ubij trzepaczką sos sojowy i ocet za pomocą trzepaczki, dolej oliwę i sos worcestershire, niech mikstura lekko się spieni. Dodaj łyżeczkę płynnego miodu i musztardy. Teraz czosnek.
    Wrzuć pokrojoną karkówkę do woreczka strunowego. Wlej sos i energicznie potrząśnij. Włóż mięso do lodówki. Wystarczy 20 minut, aby przeszło aromatem i skruszyło swoją strukturę.

    Na słodko

    Takiej karkówki pewnie jeszcze nie jadłeś, a jest obłędna i rozpływa się w ustach. Słodko-kwaśne połączenie ananasa i limonki idealnie sprawdza się na grillu.
    Składniki:
    sok z 2 limonek
    sok ananasowy, może być w puszki
    sos sojowy
    kminek
    czosnek
    papryka słodka
    chilli, może być w płatkach
    sól
    pieprz
    świeża kolendra
    oliwa z oliwek
    Wyciśnij limonki, zmieszaj z dwoma łyżkami sosu sojowego, 1/4 szklanki soku z ananasa i oliwą. Posiekaj kolendrę razem z odnóżkami. Wsyp wszystkie suche składniki do mikstury z oliwy i soków. Marynuj!

    Minimalna

    Czasem nie chcesz kombinować. Jeśli sam smak mięsa i odrobina aromatu czosnku ci wystarcza, ta marynata jest dla ciebie.
    Składniki:
    oliwa z oliwek
    2 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz
    To najprostsza marynata, w której po prostu wrzucasz posiekany lub zmiażdżony czosnek i zioła do oliwy.

    Świeżo

    Mocno cytrynowa i łagodna w smaku marynata z pieprzem cytrynowym i czosnkiem, to wybór dla tych, którzy lubią, gdy mięso nie jest zbyt naszpikowane ziołami.
    Składniki:
    oliwa z oliwek
    skórka z cytrynu
    sok z cytryny
    czarny pieprz
    sól
    czosnek
    Zetrzyj skórkę z jednej cytryny i zmieszaj z grubo mielonym pieprzem. Możesz też użyć gotowej mieszanki pieprzu cytrynowego z opakowania. Wyciśnij sok z cytryny i ubij go z oliwą. Dodaj pieprzną mieszankę.

    Ostro!

    Nie ma co się oszukiwać, większość z nas lubi jak mięso jest pikantne, kruche i zostawia wspomnienie piekła po każdym kęsie. Oto przepis dla nas.
    Składniki:
    oliwa z oliwek
    3 ząbki czosnku
    musztarda dijon
    suszona papryka chipotle
    pikantny ketchup
    słodka papryka
    sól
    pieprz
    Wymieszaj oliwę z kilkoma łyżeczkami musztardy. Im jej więcej, tym ostrzejszy gorczycowy smak. Utłucz paprykę chipotle z innymi przyprawami. Wymieszaj z oliwą i dodaj ketchupu. Wymieszaj dokładnie, aby marynata otrzymała lekko gęstą konsystencję, która wniknie w mięso.