W maju nad całą Polską roztacza się zapach grillowanego mięsa. A królowa imprez jest tylko jedna - karkówka. Oto jak przyrządzić ją smacznie, aromatycznie i szybko.
Najlepsza karkówka to ta porządnie zamarynowana i dobrze przypieczone na ogniu.
Niezależnie czy wolisz, gdy mięso jest przygotowane na ostro czy słodko, tutaj znajdziesz coś dla siebie.
Oto przepisy na 7 marynat, od ostrych po słodkie, od lekkich po cudownie gęste. Przygotuj je i podkręć smak swojej karkówki.
Jak marynować mięso na grilla?
Kluczem dobrego marynowania jest dobór ziół i przypraw oraz szczelne zamknięcie mięsa w sosie. Najlepiej sprawdzają się woreczki strunowe, które po włożeniu do nich karkówki i soku, możemy szczelnie zamknąć.
Zawsze przez przeciągnięcie zapinki usuwajcie nadmiar powietrza z torebki, to zapobiegnie nieszczelnemu otaczaniu mięsa i spływaniu marynaty. Co jakiś czas warto zajrzeć do lodówki i potrząsnąć torebką lub przesunąć palcem po karkówce, by jeszcze raz nabrała soków.
Najlepiej, jeśli karkówka leży w marynacie całą noc. Ale czasem pragnienia grillowania jest tak silna, że chcemy zjeść karkówkę już i teraz. Poniższe marynaty już po 30 minutach dadzą mięsu niesamowity aromat. Dla niecierpliwych znaleźliśmy taką, która gotowa jest po 20 minutach.
Po włosku
Lekka i aromatyczna marynata, która nada mięsu zapachu wiosny.
Składniki:
ocet z białego wina lub kieliszek białego wina
musztarda dijon
oliwa z oliwek
cebula szalotka
czosnek
tymianek, oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół prowansalskich
sól
pieprz
Posiekaj cebulkę i czosnek. Utrzyj przyprawy w moździerzu lub wrzuć w całości do woreczka. W małej miseczce rozbij olej i musztardę trzepaczką. Połącz susze i mokre składniki. Możesz marynować.
Z czerwonym winem
Wino zmiękczy mięso, a do tego nada mu tego owocowego zapachu. Musicie tylko postawić na głębokie czerwone wytrawne wino - primitivo lub St. Laurent.
Składniki:
czerwone wino
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól
czarny pieprz
czosnek
rozmaryn
Kieliszek wina zmieszaj z oliwą z oliwek i sokiem z połówki wyciśniętej cytryny. Posiekaj czosnek i zdejmij igły rozmarynu z gałązki. Jeśli używasz suszonego rozmarynu, rozetrzyj go od razu w moździerzu z solą i pieprzem. Zamarynuj mięso gotową mieszanką.
Na szybko
Nie każdy z nas lubi czekać całą noc, aż mięso się marynuje. Chcemy zjeść szybko i dobrze. Tym bardziej, jeśli na grilla wpada kolejny kumpel z paczką karkówki pod pachą.
Składniki:
sos sojowy
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
sos worcestershire
miód
musztarda dijon
czosnek
Pokrój czosnek. Ubij trzepaczką sos sojowy i ocet za pomocą trzepaczki, dolej oliwę i sos worcestershire, niech mikstura lekko się spieni. Dodaj łyżeczkę płynnego miodu i musztardy. Teraz czosnek.
Wrzuć pokrojoną karkówkę do woreczka strunowego. Wlej sos i energicznie potrząśnij. Włóż mięso do lodówki. Wystarczy 20 minut, aby przeszło aromatem i skruszyło swoją strukturę.
Na słodko
Takiej karkówki pewnie jeszcze nie jadłeś, a jest obłędna i rozpływa się w ustach. Słodko-kwaśne połączenie ananasa i limonki idealnie sprawdza się na grillu.
Składniki:
sok z 2 limonek
sok ananasowy, może być w puszki
sos sojowy
kminek
czosnek
papryka słodka
chilli, może być w płatkach
sól
pieprz
świeża kolendra
oliwa z oliwek
Wyciśnij limonki, zmieszaj z dwoma łyżkami sosu sojowego, 1/4 szklanki soku z ananasa i oliwą. Posiekaj kolendrę razem z odnóżkami. Wsyp wszystkie suche składniki do mikstury z oliwy i soków. Marynuj!
Minimalna
Czasem nie chcesz kombinować. Jeśli sam smak mięsa i odrobina aromatu czosnku ci wystarcza, ta marynata jest dla ciebie.
To najprostsza marynata, w której po prostu wrzucasz posiekany lub zmiażdżony czosnek i zioła do oliwy.
Świeżo
Mocno cytrynowa i łagodna w smaku marynata z pieprzem cytrynowym i czosnkiem, to wybór dla tych, którzy lubią, gdy mięso nie jest zbyt naszpikowane ziołami.
Składniki:
oliwa z oliwek
skórka z cytrynu
sok z cytryny
czarny pieprz
sól
czosnek
Zetrzyj skórkę z jednej cytryny i zmieszaj z grubo mielonym pieprzem. Możesz też użyć gotowej mieszanki pieprzu cytrynowego z opakowania. Wyciśnij sok z cytryny i ubij go z oliwą. Dodaj pieprzną mieszankę.
Ostro!
Nie ma co się oszukiwać, większość z nas lubi jak mięso jest pikantne, kruche i zostawia wspomnienie piekła po każdym kęsie. Oto przepis dla nas.
Wymieszaj oliwę z kilkoma łyżeczkami musztardy. Im jej więcej, tym ostrzejszy gorczycowy smak. Utłucz paprykę chipotle z innymi przyprawami. Wymieszaj z oliwą i dodaj ketchupu. Wymieszaj dokładnie, aby marynata otrzymała lekko gęstą konsystencję, która wniknie w mięso.