Lekka i puszysta jajecznica – znamy niezawodny sekret Gordona Ramsaya
Jajecznica to jedno z tych dań, które chętnie przygotowujemy w leniwe poranki. Możemy postawić na prostotę i delikatną konsystencję, jednak równie dobrze możemy dodać do niej bardziej treściwe dodatki. Smakiem zachwyca ta lekka i puszysta jak chmurka. Tylko jak taką przygotować?
Gordon Ramsay to jeden z bardziej znanych i rozpoznawanych kucharzy na świecie. Wziął udział w wielu programach telewizyjnych cieszących się ogromną popularnością. Ramsay, niesamowity szef kuchni, chętnie dzieli się swoimi niezawodnymi trikami, dzięki którym dania nabierają niepowtarzalnego charakteru.
Sekret udanej jajecznicy
Każdy przygotowuje ją w nieco inny sposób. Jednak czasami mimo prób i starań, nie udaje nam się usmażyć niezwykle puszystej i delikatnej w smaku jajecznicy. Mistrz kuchni, Gordon Ramsay, zdradził pewien sekret. Potrzebna będzie duża ilość masła i... dużo cierpliwości.
Stosunek jajek do masła powinien wynosić 2:1.
Składniki:
- 6 jajek
- 15 g masła
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka śmietany kremówki
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Do głębokiej patelni lub rondelka wbijamy zimne jajka.
- Dodajemy masło.
- Patelnię stawiamy na dużym ogniu.
- Jajka mieszamy gumową szpatułką, nie ubijamy. Ważne, abyśmy nie doprowadzili do przypalenia ani przywarcia do patelni.
- Po 30 sekundach zdejmujemy patelnię z ognia, cały czas mieszamy.
- Po 10 sekundach patelnie ponownie stawiamy na ogniu.
- Cały proces powtarzamy przez trzy minuty.
- Jeśli chcemy uzyskać wyjątkowo kremową konsystencją, pod koniec smażenia dodajemy łyżeczkę śmietany kremówki.
- Jajecznicę doprawiamy. Możemy posypać ją świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
Źródło: Gordonramsayrestaurants
Czytaj także: https://dadhero.pl/292145,delikatne-elastyczne-i-chrupiace-jak-przygotowac-idealne-nalesniki