Masz mole spożywcze w kuchni? Wiemy, jak się ich pozbyć
Niepostrzeżenie przegryzają opakowania produktów spożywczych i dostają się do środka. Z czasem opanowują całą kuchnię. Składają larwy w ogromnej ilości i bardzo szybko się rozmnażają. Najczęściej pojawiają się latem, kiedy to szukają nowych miejsc do wylęgu. Co powinieneś wiedzieć o molach spożywczych?
Mole spożywcze – co warto o nich wiedzieć?
Mole spożywcze to brązowo-szare owady, które żerują na suchych pokarmach spożywczych. Najczęściej można jest spotkać w mące, cukrze, ryżu, kaszach. Larwy wylęgają się już po ośmiu dniach. Początkowo przyjmują postać gąsienicy. Na obecność larw moli spożywczych wskazuje obecność cienkiej, niekiedy jedynie delikatnie widocznej, pajęczyny.
Jak pozbyć się moli spożywczych?
Przeszukiwanie produktów
By pozbyć się moli spożywczych, w pierwszej kolejności należy znaleźć miejsca, w których żerują larwy. Larwy mają około 1 cm długości, są koloru jasnoszarego. Mole składają jaja w sypkich produktach, dlatego to im należy przyjrzeć się w pierwszej kolejności. Wyrzucamy wszystkie mąki, cukry, kasze, ryże skażone jajami tych małych intruzów. Usuwanie pojedynczych nici, wyrzucanie tylko części opakowania produktu spożywczego nie ma sensu. Jaja moli znajdują się w całej jego zawartości.
Dokładne mycie
Kolejnym krokiem jest dokładnie umycie szafek, szuflad, w których znajdowały się produkty zainfekowane molami. Szafki myjemy wodą z płynem do mycia naczyń. Nie zapominamy o rogach, drzwiczkach, uchwytach.
Olejki eteryczne
Te niewielkie owady nie znoszą zapachu olejków eterycznych i octu. W atomizerze przygotuj specjalną mieszankę, która odstraszy je na dobre. Do octu dodaj kilka kropli olejku goździkowego, lawendowego lub eukaliptusowego. Wymieszaj dokładnie i spryskaj kuchenne szafki. Czynność powtarzaj aż do momentu, w którym będziesz miał pewność, że mole wyprowadziły się z twojej kuchni raz na zawsze.
Liść laurowy
Liść laurowy to kolejny produkt, który pomaga w walce z uciążliwymi molami spożywczymi. Wystarczy, że umieścisz po jednym liściu w każdym pojemniku z sypkimi produktami, a mole będą uciekały "gdzie pieprz rośnie". Nie martw się, zapach liści nie będzie wyczuwalny i nie wpłynie na smak potraw.
Wino wytrawne
By pozbyć się wszystkich nieproszonych osobników z kuchni, przygotuj niezawodną pułapkę. Do miseczki wlej wino wytrawne lub ocet winny, który swoim zapachem skutecznie zwabi te małe intruzy. Mole się utopią, a ty pozbędziesz się problemu.
Cytrusy
Do grona znienawidzonych przez mole spożywcze produktów należą również cytrusy. Do pojemników, szafek i szuflad, w których wyległy się szkodniki włóż ususzone skórki pomarańczy, mandarynki czy cytryny. By wzmocnić efekt działania, w skórkę wbij goździki, za którymi mole również nie przepadają.
Pułapka
W sklepach dostępne są również pułapki na mole, których zasada działania zbliżona jest do muchołapek. Do powierzchni nasączonej feromonami przyklejają się latające owady. Pułapki są w pełni bezpieczne dla przechowywanej w szafkach żywności.
Chroń żywność przed molami
Pozbyłeś się wszystkich nieproszonych gości ze swojej kuchni? By zapobiec kolejnej inwazji, zaopatrz się w szklane lub plastikowe pojemniki ze szczelnymi przykrywkami. Po zakupie przesyp do nich produkty i dokładnie zamknij. Mole nie przegryzą się przez ścianki pojemników, a tym samym ryzyko rozprzestrzeniania się będzie znacznie mniejsze. By uchronić się przed tymi małymi owadami, regularnie przecieraj szafki wodą z octem i wietrz kuchnię.