Spróbuj zrobić domowe żelki, a już nigdy nie kupisz ich w sklepie

Klaudia Kierzkowska
01 czerwca 2023, 10:41 • 1 minuta czytania
Żelki to przysmak uwielbiany przez większość dzieci. Misie, serduszka, dżdżownice, gwiazdki – wybór jest naprawdę ogromny. Najczęściej kupujemy je w sklepie, jednak warto pokusić się o ich domowe przygotowanie. Słodkie czy kwaśne? Wszystko uzależnione jest wyłącznie od waszych preferencji smakowych.
Żelatynę możesz zastąpić agarem, czyli substancją pochodzenia roślinnego. fot. Angelicavaihel/Pixabay
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Przygotowanie domowych żelek jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Można je wykonać z soku owocowego, galaretki, herbaty czy ulubionego napoju. Zaskocz domowników i z okazji Dnia Dziecka czy innego ważnego święta przygotuj smaczną przekąskę. Możesz przygotować ją nawet bez okazji i zabrać na piknik czy wycieczkę rowerową.  


Jak przygotować domowe żelki?

Przepis pierwszy

Składniki:

Sposób przygotowania:

Przepis drugi

Składniki:

Sposób przygotowania:

Przepis trzeci

Składniki:

Sposób przygotowania:

Przepis czwarty

Składniki:

Sposób przygotowania:

Przepis piąty

Składniki:

Sposób przygotowania:

Uwaga!

Jeśli nie chcesz używać żelatyny, zastąp ją agarem, który także posiada właściwości żelujące. Agar jest substancją pochodzenia roślinnego.

Jak wykorzystać domowe żelki?

Żelki podbijają serca miłośników słodkości. Przepadają za nimi nie tylko dzieci, ale i dorośli. Najczęściej jemy je same, bez żadnych dodatków. Doskonale sprawdzą się na rodzinnej wycieczce czy podczas zabaw w parku. Równie dobrze można je wykorzystać do przyozdobienia deserów, ciast czy tortów.

Czytaj także: https://dadhero.pl/291626,jak-zrobic-wate-cukrowa-w-domu-bez-maszyny-tez-sie-uda