Folia aluminiowa ma dwie strony. Czy na pewno wiesz, jak ich używać?

Konrad Czubaj
03 listopada 2022, 11:16 • 1 minuta czytania
Folia aluminiowa jest jedną z podstawowych rzeczy w kuchni, dzięki której łatwiej przygotowywać i przechowywać potrawy. Ale nie każdy wie, że w zależności od użycia, folia ma różne zastosowania. Jak prawidłowo zapakować jedzenie z użyciem folii? Przypominamy w światowy Dzień Kanapki.
Jak prawidłowo pakować w folię? Oscar Söderlund / Unsplash
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Okazuje się, że błąd można popełnić nawet przy pakowaniu kanapki… Jeśli chcesz zawinąć kanapkę tak, by utrzymała świeżość i smak w pracy, albo na pikniku – dowiedz się, jak prawidłowo używać folii aluminiowej. Z jej użyciem przygotujemy grillowane potrawy, albo pieczenie, oraz wydłużymy świeżość produktów. Nie każdy jednak wie, której strony folii użyć, by osiągnąć odpowiedni rezultat. 


Folia ma dwie strony

Tak zwane sreberko ma dwie strony – jedną lśniącą, drugą matową i każda z nich ma swoje zastosowanie. Strona lśniąca nie przepuszcza ciepła, a więc ma właściwości izolujące. Tej strony używamy do wewnątrz, a matowej na zewnątrz, gdy pieczemy np. w piekarniku, albo na grillu. Dzięki takiemu zastosowaniu matowa powierzchnia przepuszcza ciepło i doprowadza do wewnątrz potrawy, a lśniąca strona zatrzymuje ciepło w środku. 

Jeśli zaś planujemy przechowywać żywność, należy strony odwrócić. Warto to zrobić, gdy pakujemy jedzenie do pracy, albo na piknik – wtedy wykorzystujemy izolujące właściwości strony lśniącej i tę stronę umieszczamy na zewnątrz, a matową do środka. Dzięki temu nasze produkty będą izolowane od warunków zewnętrznych (np. ciepła i słońca) i zachowają niższą temperaturę, a także świeżość. 

Podsumowując – do pieczenia i zachowania ciepła wewnątrz potrawy używamy lśniącej strony do środka, a matowej na zewnątrz. Gdy przechowujemy żywność – lśniąca strona powinna być na zewnątrz, a matowa skierowana do środka. 

Inne zastosowania i jak nie używać folii aluminiowej

Folia ma wysokie właściwości izolujące, nie przepuszcza światła, wody i powietrza, co powoduje, że można jej używać do przechowywania produktów o mocnym zapachu, albo mokrych. Dzięki niej produkty nie będą się także wysuszać. Pamiętaj jednak, by nigdy nie używać folii w kuchence mikrofalowej – może to spowodować iskrzenie i jest niebezpieczne.

Folia aluminiowa ma także wiele innych zastosowań poza umieszczaniem w niej żywności. Można z niej zrobić zmywak do szorowania garnków, kulkę zapobiegającą elektryzowaniu się włosów, ostrzałkę do nożyczek, albo użyć do zmywarki, by doczyścić naczynia i sztućce. Możesz z niej także zrobić kulkę do zabawy dla kota - zwariuje na jej punkcie.

Czytaj także: https://dadhero.pl/288471,po-co-wkladaja-plastikowy-trojnog-do-pizzy