Od czego zacząć rodzinne imprezowanie? Przede wszystkim od nastawienia się na zabawę już na etapie przygotowania przekąsek, które po pierwsze będą zdrowe, a po drugie zapewnią dzieciom siłę, by wytrzymały do północy i do wspólnego powitania Nowego Roku.
Przekąski z tych przepisów nie mogą się nie udać, a ich przygotowywanie będzie świetną zabawą i okazją do wykazania się umiejętnościami nawet przez najmłodszych szefów kuchni.
Wytrawne tartaletki to doskonały finger food. Małe babeczki są łatwe i do przygotowania, i do jedzenia. Wystarczy zadbać o dobrej jakości składniki, by te pyszne przekąski stały się hitem rodzinnego przyjęcia. Wybierając kabanoski Sokoliki nie musimy martwić się o skład, bo 100 g kabanosków otrzymano ze 159 g mięsa wieprzowego i z 8 g mięsa cielęcego. A jeżeli zostaną nam po przygotowaniu tartaletek, będą samodzielną przekąską na stole.
1 opakowanie kabanosków wieprzowych Sokoliki z dodatkiem cielęciny1 opakowanie ciasta na tartę1 czerwona lub żółta papryka2 czerwone cebule1/2 puszki kukurydzy2 jaja1 opakowanie śmietanki 22%olej do smażenia1. Ciastem wyłóż foremki do tartaletek. Możesz też upiec jedną dużą tartę jeśli nie masz małych foremek.
2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 5 minut.
3. Paprykę pokrój w małe kawałki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i przesmaż cebulę razem z papryką, aż lekko zmiękną.
4. Jajka roztrzep ze śmietaną.
5. Na podpieczonych spodach ciasta rozłóż cebulę z papryką, posyp kukurydzą i rozłóż pokrojone na kawałki kabanoski. Zalej śmietaną z jajkami i wstaw do piekarnika.
6. Piecz na złocisty kolor około 30-35 minut. Wystudź na kratce i podawaj.
Wyglądają apetycznie, są pożywne, i dają duże pole do popisu, jeżeli chodzi o dekorację i dodatki: takie jak sosy czy dipy. Wystarczy kilka składników i trochę fantazji! Do przyrządzenia tego dania najlepsze będą parówki Sokoliki. Zawierają aż 90% mięsa, są doskonałym źródłem białka i mają obniżoną zawartość tłuszczu. Co ważne - nie mają osłonek, dzięki czemu przygotowanie przekąski jest jeszcze łatwiejsze.
1 opakowanie parówek Sokoliki1 opakowanie ciasta francuskiegomusztarda z całymi ziarnami gorczycy1 jajkoczarny sezam do posypania1. Parówki przekrój na połówki.
2. Ciasto rozwiń i potnij na 12 prostokątów tej samej wielkości. 6 prostokątów posmaruj na środku musztardą, tak aby z każdej strony pozostał 1 cm brzeg.
3. Na musztardzie ułóż po 2 połówki parówek. Pozostałe prostokąty natnij wszerz również pozostawiając 1 cm bez nacięć. Naciętymi prostokątami przykryj parówki i za pomocą widelca sklej brzegi ciasta.
4. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Piecz na złoty kolor około 15-20 minut.
Kolejna sylwestrowa wariacja na temat babeczek. To mała serowa uczta, która podbija serca i brzuszki małych i dużych uczestników rodzinnego Sylwestra. Kluczowy składnik: dobrej jakości parówki. Sokoliki są delikatnie przyprawione i przygotowane z najlepszej jakości mięsa drobiowego z dodatkiem cielęciny. Będą doskonale komponować się z serem.
1 opakowanie parówek Sokoliki3 posiekane dymki375 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 łyżeczka musztardy125 g startego sera cheddar2 jajka250 ml mleka125 g roztopionego masłaolej do smażenia12 papilotek lub masło do wysmarowania formy
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Formę do 12 muffinek wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem. Na niewielkiej ilości oleju przesmaż dymkę.
2. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj pokrojone w kostkę parówki, dymkę i starty ser żółty. Wymieszaj.
3. Do drugiej miski wbij jajka, a następnie zmiksuj je z mlekiem i musztardą. Masę jajeczną i roztopione masło wlej do składników w drugim naczyniu. Szybko wymieszaj (masa powinna być grudkowata).
4. Ciasto wyłóż do przygotowanych foremek. Całość wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Przed wyjęciem z piecyka należy sprawdzić, czy wkłuty w środek muffinki patyczek wychodzi suchy.
5. Muffinki wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Następnie babeczki delikatnie wyjmij na metalową kratkę do wystudzenia.
Klasyczny i kultowy polski street food, który uwielbiają dorośli i dzieci. Zapiekanki na Sylwestra wymagają specjalnej oprawy i niecodziennych dodatków. To nie tylko ser i pieczarki, ale też coś specjalnego: dynia sprawi, że nasze zapiekanki będą naprawdę wyjątkowe, a delikatnie przyprawione Sokoliki dodadzą tej przekąsce smaku i aromatu.
1 opakowanie parówek Sokoliki2 półbagietki wieloziarniste1 duża czerwona cebulaok. 200 g surowej dyni po obraniu200 g małych pieczarek3 łyżki kukurydzy konserwowej2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki płatków parmezanuoliwa z oliwek, sól, pieprz, suszone oregano, listki pietruszki ozdobnej1. Dynię zetrzyj na tarce o grubych okach i odciskamy pozbywając się nadmiaru wody.
2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pieczarki dokładnie oczyść, opłucz, a następnie pokrój na cienkie plasterki równej grubości (około 2 mm).
3. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzuć cebulę, a kiedy zacznie się rumienić dodaj pokrojone pieczarki oraz dynię. Dopraw solą i usmaż całość (od czasu do czasu mieszając), aż woda prawie całkowicie odparuje. Wówczas wrzuć plasterki parówek i jeszcze chwilkę smaż cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodaj kukurydzę oraz 2 łyżeczki suszonego oregano. Zdejmij z ognia i rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół).
4. Półbagietki przekrój w mniej więcej 2/3 wysokości i wydrąż (miąższ i wierzch można wykorzystać do innego dania), a następnie posmaruj koncentratem pomidorowym i posyp oregano. Bagietki napełnij farszem, posyp parmezanem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 15-20 minut. Gotowe grzanki dekorujemy np. listkami pietruszki.
Trudno o bardziej imprezowe danie, które wszystkim poprawi nastrój, gdy tylko pojawi się na stole. Przygotowanie małych pizz w porcjach gotowych do zjedzenia też może być dobrą zabawą. Do minipizzy pasować będzie właściwie każdy dodatek, a układanie składników i dekorowanie ciasta to okazja do kuchennego eksperymentowania. W menu przygotowywanym z myślą o dzieciach warto wykorzystać szyneczkę Sokoliki stworzoną z myślą o dzieciach. Jest doskonałym źródłem białka o obniżonej zawartości tłuszczu i nie ma konserwantów.
1 opakowanie szyneczki wieprzowej Sokoliki1 gotowy spód do pizzy1 szklanka passaty pomidorowej z ziołami4 plastry ananasa z puszki200 g startego sera mozzarella1. Szyneczkę pokrój w trójkąty. Plastry ananasa podziel na mniejsze kawałki.
2. Ciasto na pizzę rozwiń, po czym za pomocą szklanki wytnij kółka (ciasto można też pokroić nożem w kwadraty lub inne dowolne, zabawne kształty).
3. Na każdym kółku rozsmaruj łyżeczkę passaty. Następnie wyłóż kawałki szynki i ananasa, posyp startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C.
4. Piec przez 8-10 minut, aż ser się roztopi, a wierzchy pięknie zarumienią.
To tylko niektóre z sylwestrowych przekąsek, do których przygotowania warto zaangażować dzieci i wspólnie bawić się tego dnia w kuchni. Nie musimy martwić się o to, czy przekąski wyjdą doskonale. Niech dzieci puszczą tego dnia wodze fantazji i dowolnie dekorują i ozdabiają swoje małe kulinarne dzieła. Ważne, by menu było smaczne i wyróżniało się na tle codziennych posiłków.
Więcej propozycji dań i przekąsek na Sylwestra znajdziemy na stronie Sokołowa.