Fot. 123rf.com
Reklama.

Potrawy kuchni streetfoodowej kuszą i dorosłych, i dzieci. Są zazwyczaj łatwe w przygotowaniu, bazują na składnikach wysokiej jakości, a jako że często jemy oczami, wyglądają zjawiskowo. Wiele dań znanych z miejskiej kuchni można bardzo łatwo przyrządzić w domu i zaprosić do pomocy dzieci. Nawet wtedy, kiedy jesteśmy zmęczeni, zabiegani i z pozoru nie mamy czasu na zabawę, a chcemy po prostu wspólnie zjeść smaczną przekąskę.

Od czego zacząć?

Na kulinarny debiut w domowym food trucku najłatwiejsze do przyrządzenia będą hot-dogi. Są proste do przygotowania i mają wielu fanów wśród dużych i małych smakoszy. Można je łatwo dostosować do najbardziej wybrednych gustów naszych dzieci, w tym największych niejadków.

Jeżeli mądrze wybierzemy składniki, hot-dogi będą zdrowsze niż te kupione na mieście czy zamówione przez apkę. Wystarczy zadbać przede wszystkim o to, co w tej przekąsce najważniejsze: dobre jakościowo i smaczne parówki. Doskonałe będą Sokoliki przygotowane z najlepszej jakości drobiu z dodatkiem cielęciny. Zawierają aż 90 proc. mięsa i są doskonałym źródłem białka. Mają obniżoną zawartość tłuszczu, a dzieci je uwielbiają.

logo
Fot. materiały prasowe SOKOŁÓW

I przede wszystkim: nie trzeba być master chefem, by je przygotować i cieszyć się smakiem.

logo
Fot. materiały prasowe SOKOŁÓW

Nasza propozycja na pobudzenie kreatywności to hot-dogi z brzoskwinią i nerkowcami. Oto czego będziemy potrzebować na przekąskę dla trójki domowych fanów street foodu:

  • 3 bułki do hot dogów
  • 3 parówki
  • 1 cebula czerwona (1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka cukru)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 brzoskwinia
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki nerkowców
  • 3 łyżki dowolnego sosu
  • 1 garść liści sałaty karbowanej
  • Zamiast białego pieczywa warto wybrać np. bułki pełnoziarniste z dodatkiem ziaren lub wypieki z mąki orkiszowej, bogatej w błonnik. Jeżeli mamy odrobinę więcej czasu, sklepowy ketchup lepiej zastąpić samodzielnie przygotowanym sosem.

    Koniecznie trzeba zwrócić uwagę na parówki. Przygotowane z myślą o dzieciach Sokoliki mają 90 proc. mięsa i nie znajdziemy w nich konserwantów. Nie mają też osłonek, dzięki czemu przyrządzenie hot doga będzie jeszcze łatwiejsze.

    PRZYGOTOWANIE:

    1. Nerkowce drobno siekamy i prażymy na suchej patelni.

    2. Parówki nacinamy ukośnie nożem przez całą ich długość Następnie układamy na rozgrzanej, posmarowanej niewielką ilością oliwy patelni i smażymy przez około 3 minuty z każdej strony aż ładnie się zarumienią.

    3. Na rozgrzanej patelni z olejem wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy, aż cebula zmięknie, odparuje i zacznie się rumienić. Na koniec dodajemy cukier i pozostawiamy jeszcze chwilkę na ogniu do momentu, kiedy cukier całkowicie się rozpuści.

    4. Brzoskwinię kroimy na ćwiartki, a następnie na bardzo cienkie plasterki - ok. 2 mm grubości - po czym skrapiamy sokiem z cytryny.

    5. Bułki podpiekamy na suchej patelni, nacinamy wzdłuż (uważając, aby ich nie przekroić), wypełniamy sosem, sałatą, cebulą, brzoskwiniami oraz parówkami. Całość posypujemy prażonymi nerkowcami.

    Przekąska gotowa!

    logo
    Fot. materiały prasowe SOKOŁÓW

    To tylko jedna z propozycji podania, bo we wspólnym przyrządzaniu domowego street foodu najważniejsza powinna być zabawa. A tutaj mamy duże pole do popisu. Co można zrobić, by czas spędzony w kuchni był przyjemny, a przy tym na koniec powstały pyszne przekąski?

    Warto pozwolić dzieciom na najbardziej szalone eksperymentowanie z dodatkami, a może po spróbowaniu otworzą się na inne smaki i przekonają np. do warzyw, za którymi wcześniej nie przepadały. Możliwości są nieograniczone, bo do hot-doga pasuje właściwie wszystko i trudno tutaj cokolwiek zepsuć.

    Mogą przydać się kiełki (np. brokułów), awokado, najróżniejsze sery, a nawet mocniejsze w smaku oliwki czy kapary. Ciekawe będzie zastąpienie tradycyjnej parówki mięsnym dodatkiem w nietypowym kształcie: na przykład okrągłymi Foodbolówkami o tak samo dobrym składzie jak Sokoliki. Dobrze sprawdzą się też owoce pasujące do wytrawnych dań. Ten street food zniesie wszystko, a limitem jest tylko wyobraźnia naszych dzieci.

    Na koniec zaproponuj dzieciom coś ekstra: na przykład konkurs na najlepszą nazwę dla ich wersji hot-doga albo zabawcie się razem w kuchenny reality show znany z TV i oceńcie przygotowane przez siebie przekąski.

    Więcej inspiracji do rodzinnego gotowania można znaleźć na stronie Sokolików.