Jajecznica
Najważniejszy jest stosunek jajek do masła. fot. PhotoEnduro/Pixabay
Reklama.

Gordon Ramsay to jeden z bardziej znanych i rozpoznawanych kucharzy na świecie. Wziął udział w wielu programach telewizyjnych cieszących się ogromną popularnością. Ramsay, niesamowity szef kuchni, chętnie dzieli się swoimi niezawodnymi trikami, dzięki którym dania nabierają niepowtarzalnego charakteru.

Sekret udanej jajecznicy

Każdy przygotowuje ją w nieco inny sposób. Jednak czasami mimo prób i starań, nie udaje nam się usmażyć niezwykle puszystej i delikatnej w smaku jajecznicy. Mistrz kuchni, Gordon Ramsay, zdradził pewien sekret. Potrzebna będzie duża ilość masła i... dużo cierpliwości.

Stosunek jajek do masła powinien wynosić 2:1.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 15 g masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka śmietany kremówki
  • szczypiorek
  • Przygotowanie:

  • Do głębokiej patelni lub rondelka wbijamy zimne jajka.
  • Dodajemy masło.
  • Patelnię stawiamy na dużym ogniu.
  • Jajka mieszamy gumową szpatułką, nie ubijamy. Ważne, abyśmy nie doprowadzili do przypalenia ani przywarcia do patelni.
  • Po 30 sekundach zdejmujemy patelnię z ognia, cały czas mieszamy.
  • Po 10 sekundach patelnie ponownie stawiamy na ogniu.
  • Cały proces powtarzamy przez trzy minuty.
  • Jeśli chcemy uzyskać wyjątkowo kremową konsystencją, pod koniec smażenia dodajemy łyżeczkę śmietany kremówki.
  • Jajecznicę doprawiamy. Możemy posypać ją świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
  • Źródło: Gordonramsayrestaurants

    Czytaj także: