Lekka i puszysta jajecznica – znamy niezawodny sekret Gordona Ramsaya

Klaudia Kierzkowska

08 września 2023, 13:49 · 1 minuta czytania
Jajecznica to jedno z tych dań, które chętnie przygotowujemy w leniwe poranki. Możemy postawić na prostotę i delikatną konsystencję, jednak równie dobrze możemy dodać do niej bardziej treściwe dodatki. Smakiem zachwyca ta lekka i puszysta jak chmurka. Tylko jak taką przygotować?


Lekka i puszysta jajecznica – znamy niezawodny sekret Gordona Ramsaya

Klaudia Kierzkowska
08 września 2023, 13:49 • 1 minuta czytania
Jajecznica to jedno z tych dań, które chętnie przygotowujemy w leniwe poranki. Możemy postawić na prostotę i delikatną konsystencję, jednak równie dobrze możemy dodać do niej bardziej treściwe dodatki. Smakiem zachwyca ta lekka i puszysta jak chmurka. Tylko jak taką przygotować?
Najważniejszy jest stosunek jajek do masła. fot. PhotoEnduro/Pixabay
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Gordon Ramsay to jeden z bardziej znanych i rozpoznawanych kucharzy na świecie. Wziął udział w wielu programach telewizyjnych cieszących się ogromną popularnością. Ramsay, niesamowity szef kuchni, chętnie dzieli się swoimi niezawodnymi trikami, dzięki którym dania nabierają niepowtarzalnego charakteru.


Sekret udanej jajecznicy

Każdy przygotowuje ją w nieco inny sposób. Jednak czasami mimo prób i starań, nie udaje nam się usmażyć niezwykle puszystej i delikatnej w smaku jajecznicy. Mistrz kuchni, Gordon Ramsay, zdradził pewien sekret. Potrzebna będzie duża ilość masła i... dużo cierpliwości.

Stosunek jajek do masła powinien wynosić 2:1.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 15 g masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka śmietany kremówki
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  • Do głębokiej patelni lub rondelka wbijamy zimne jajka.
  • Dodajemy masło.
  • Patelnię stawiamy na dużym ogniu.
  • Jajka mieszamy gumową szpatułką, nie ubijamy. Ważne, abyśmy nie doprowadzili do przypalenia ani przywarcia do patelni.
  • Po 30 sekundach zdejmujemy patelnię z ognia, cały czas mieszamy.
  • Po 10 sekundach patelnie ponownie stawiamy na ogniu.
  • Cały proces powtarzamy przez trzy minuty.
  • Jeśli chcemy uzyskać wyjątkowo kremową konsystencją, pod koniec smażenia dodajemy łyżeczkę śmietany kremówki.
  • Jajecznicę doprawiamy. Możemy posypać ją świeżo pokrojonym szczypiorkiem.

Źródło: Gordonramsayrestaurants

Czytaj także: https://dadhero.pl/292145,delikatne-elastyczne-i-chrupiace-jak-przygotowac-idealne-nalesniki