Jajecznica to jedno z tych dań, które chętnie przygotowujemy w leniwe poranki. Możemy postawić na prostotę i delikatną konsystencję, jednak równie dobrze możemy dodać do niej bardziej treściwe dodatki. Smakiem zachwyca ta lekka i puszysta jak chmurka. Tylko jak taką przygotować?
Reklama.
Reklama.
Gordon Ramsay to jeden z bardziej znanych i rozpoznawanych kucharzy na świecie. Wziął udział w wielu programach telewizyjnych cieszących się ogromną popularnością. Ramsay, niesamowity szef kuchni, chętnie dzieli się swoimi niezawodnymi trikami, dzięki którym dania nabierają niepowtarzalnego charakteru.
Sekret udanej jajecznicy
Każdy przygotowuje ją w nieco inny sposób. Jednak czasami mimo prób i starań, nie udaje nam się usmażyć niezwykle puszystej i delikatnej w smaku jajecznicy. Mistrz kuchni, Gordon Ramsay, zdradził pewien sekret. Potrzebna będzie duża ilość masła i... dużo cierpliwości.
Stosunek jajek do masła powinien wynosić 2:1.
Składniki:
6 jajek
15 g masła
sól, pieprz
1 łyżeczka śmietany kremówki
szczypiorek
Przygotowanie:
Do głębokiej patelni lub rondelka wbijamy zimne jajka.
Dodajemy masło.
Patelnię stawiamy na dużym ogniu.
Jajka mieszamy gumową szpatułką, nie ubijamy. Ważne, abyśmy nie doprowadzili do przypalenia ani przywarcia do patelni.
Po 30 sekundach zdejmujemy patelnię z ognia, cały czas mieszamy.
Po 10 sekundach patelnie ponownie stawiamy na ogniu.
Cały proces powtarzamy przez trzy minuty.
Jeśli chcemy uzyskać wyjątkowo kremową konsystencją, pod koniec smażenia dodajemy łyżeczkę śmietany kremówki.
Jajecznicę doprawiamy. Możemy posypać ją świeżo pokrojonym szczypiorkiem.