Kotlety mielone to rarytas, klasyka polskiej kuchni. To danie, którego nie da się niczym zastąpić, nawet nie warto próbować. Choć każdy ma swój sekretny przepis, zgodnie z którym przygotowuje mielone, to warto pamiętać o kilku trikach, dzięki którym kotlety będę obłędne w smaku.
Reklama.
Reklama.
Kotlety mielone to smak dzieciństwa, beztroskich wakacji u dziadków, a nawet i obiadów w szkolnej stołówce. W połączeniu z ziemniakami i marchewką z groszkiem smakują wybornie. Jednak jak się okazuje, przygotowanie idealnych mielonych może przysporzyć wielu trudności. W czym tkwi sekret?
Idealne mięso
Szeroki wybór mięs sprawia, że czasami kupujemy to "pierwsze lepsze". W pośpiechu, w biegu, nie zwracamy uwagi na ważne detale. Zdarza się, że wybieramy mielone z paczki. By kotlety były soczyste i smaczne, powinniśmy przygotować je ze średnio tłustego mięsa np. łopatki. Pierś z kurczaka czy schab są zdecydowanie za chude, a boczek czy karkówka zdecydowanie za tłuste. Jeśli wybierzesz zbyt chudy kawałek, do mielonych dodaj surowego boczku. Dzięki niemu nawet kotlety przygotowane z chudej szynki będą soczyste i smaczne.
Cebula
By jeszcze bardziej podkręcić smak kotletów mielonych, dodaj do nich cebulę. Jednak nie surową, a pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oleju lub maśle klarowanym.
Bułka
Kolejnym sekretem idealnych kotletów mielonych jest kajzerka namoczona w wodzie lub mleku. To doskonały sposób na nawilżenie kotletów, który sprawi, że mięso po usmażeniu będzie naprawdę soczyste. Namiękniętą bułkę odciskamy z nadmiaru mleka lub wody, dokładnie rozdrabniamy i dodajemy do mięsa. By wydobyć z niej jeszcze więcej smaku, można przesmażyć ją na patelni.
Wyrobienie
By mielone były soczyste i nie rozpadały się podczas smażenia, powinny być dobrze "wyrobione". Podczas wyrabiania, do mięsa dodajemy odrobinę wody. Wyrabiamy do momentu, aż cała woda zostanie wchłonięta, a mięso przestanie przywierać do dłoni. Masa mięsna powinna być dość luźna, dzięki czemu kotlety będą miękkie i soczyste, a nie zbite i twarde.
Tłuszcz
Nie bez znaczenia jest tłuszcz, na jakim smażymy kotlety. Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie smalec lub ojej. Mielone układamy na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem, po czym ustawiamy średnią moc palnika.
Kotlety mielone w innej odsłonie
Chcesz przygotować kotlety mielone w nieco innej odsłonie? Do mięsa dodaj drobno pokrojone i podsmażone na maśle klarowanym pieczarki z cebulką. Pieczarki dodadzą soczystości i nieco innego smaku. Jeśli nie przepadasz za smażonymi na tłuszczu potrawami, kotlety upiecz w piekarniku. Mielone piecz około 30-40 minut w temperaturze 180°C.