Kiszonki to prawdziwa bomba witaminowa, która korzystnie wpływa na zdrowie naszych jelit. W polskiej kuchni największą popularnością cieszą się ogórki kiszone, po które chętnie sięgamy późną jesienią i zimą. Jednak kiszonki to nie tylko ogórki czy kapusta.
Reklama.
Reklama.
Kiszenie to niezawodny sposób utrwalania żywności. Choć najczęściej kisimy ogórki i kapustę, to jak się okazuje, możliwości mamy zdecydowanie więcej. Kisić możemy niemalże każde warzywo, a także niektóre owoce. Kiszenie nadaje produktom zupełnie innego, nieco, bardziej kwaśnego, czasami bardziej ostrego smaku i aromatu. Oto warzywa i owoce, które warto zakisić jeszcze w tym roku.
Kiszony kalafior
Kiszony kalafior, choć na pewno nie należy do najpopularniejszych kiszonek, zachwyca oryginalnym smakiem. Jest niezwykle chrupiący, delikatny i doskonale komponuje się z innymi potrawami. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki, surówki, czy mięsa. Do jego przygotowania potrzebować będziesz różyczek kalafiora, czosnku, chrzanu, kopru, liści laurowych i ziela angielskiego.
Kiszone buraki
Kiszone buraki nie tylko zachwycają smakiem, ale i są niezwykle zdrowe. Proces kiszenia sprawa, że mają korzystny wpływ na mikroflorę jelitową i odporność. Mają zbawienny wpływ na układ krwionośny, a azotany w nich zawarte obniżają ciśnienie krwi. Kiszone buraki posiadają szczepy bakterii, które chronią organizm przed bakteriami i wirusami. Doskonale nadają się do surówek czy barszczu czerwonego. Można jeść je również prosto ze słoika.
Kiszona cytryna
To jeden z hitów, który zawładnął całym światem. Kiszone cytryny są charakterystycznym składnikiem kuchni marokańskiej. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek, sosów czy ryżu. Cytryny są cennym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność, pomaga obniżyć ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na wygląd skóry. By ukisić cytryny, potrzebować będziesz oczywiście cytryn, czosnku, cynamonu, liści laurowych i soli.
Kiszone rzodkiewki
Są niezwykle chrupiące, bardzo smaczne, a ich przygotowanie jest niezwykle proste. Ich ostro-kwaśny smak sprawia, że są doskonałym dodatkiem do kanapek czy sałatek. Mogą być również samodzielną przekąską, którą zapakujesz dziecku do śniadaniówki. Przepisów na kiszoną rzodkiewkę jest naprawdę wiele, jednak ten najbardziej tradycyjny, podobny do tego, z jakiego korzystamy podczas kiszenia ogórków, jest chyba najsmaczniejszy.
Kiszona cukinia
Smak kiszonej cukinii jest podobny do tego, jaki uzyskujemy, kisząc ogórki. Jest może odrobinę łagodniejsza, trochę miększa a przez to mniej chrupiąca. Najczęściej wykorzystywana jest do sałatek lub jako dodatek do kanapek.