Zjedzenie soczystego, słodkiego i schłodzonego arbuza, przynosi orzeźwienie i pomaga zaspokoić pragnienie. Niestety, po raz kolejny, po przekrojeniu i spróbowaniu arbuza nie poczułeś poezji smaku, a bardzo wodnisty miąższ o konsystencji gąbki. Oczekiwania twoich kubków smakowych nie zostały zaspokojone. Czas na zmiany. Na co zwrócić uwagę wybierając arbuza?
Reklama.
Reklama.
Nie wyobrażasz sobie upalnych, letnich dni bez orzeźwiającego arbuza? My też nie. Arbuz jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy – jednak pod jednym warunkiem. Musi być dojrzały. Niemalże w 90 proc. składa się z wody, dlatego doskonale gasi pragnienie, orzeźwia i pomaga uzupełnić zapotrzebowanie na płyny. Tylko jak wybrać tego odpowiedniego?
Wielkość
Poszukujesz słodkiego i soczystego arbuza? W pierwszej kolejności zwróć uwagę na jego wielkość. Wybierz ten średnich rozmiarów – mały może być niedojrzały, duży przejrzały. Weź owoc w ręce i spróbuj ocenić jego wagę. Ten stosunkowo lekki może zawierać mało wody, a tym samym będzie gąbczasty i mało soczysty.
Kształt
Arbuzy dostępne w sklepach różnią się między sobą kształtem. Jedne są podłużne, drugie okrągłe. Na który z nich się zdecydować? Wybierz ten o symetrycznym kształcie, bez żadnych widocznych deformacji i uszkodzeń.
Jasna plama
Szczególną uwagę zwróć na jasną plamę na spodzie arbuza. Choć często jej unikamy, nie świadczy o niczym złym. Wręcz przeciwnie. Im większa plama i im ciemniejszy jej odcień, tym owoc będzie dojrzalszy, soczystszy i słodszy. Wybieraj owoce z dużą, żółtą plamą, a nie małą i jasną.
Skórka
Przypatrz się dokładnie skórce. Na pierwszy rzut oka, wszystkie wyglądają tak samo. Jednak po dokładnej analizie dostrzeżesz kilka różnic. Arbuzy z matową skórką będą smaczniejsze od tych ze skórką bardzo błyszczącą. Najlepiej, by skórka była ciemnozielona, jędrna, a nie "zwiędła". Nie powinna mieć żadnych śladów uszkodzenia.
Pajączki
Przed zakupem warto również sprawdzić, czy na powierzchni arbuza widoczne są siateczki, pajączki. To one informują nas o tym, czy arbuz będzie słodki i soczysty. Im więcej pajączków tym lepiej.
Ogonek
Zwróć uwagę, czy arbuz posiada zielony ogonek. Jeśli tak, zrezygnuj z jego kupna. Owoc prawdopodobnie został zerwany zbyt wcześnie i może nie być tak dojrzały i smaczny jak ten z małym i suchym ogonkiem.
Dźwięk
Na koniec zrób test dźwięku. Jeśli arbuz jest dojrzały, to po stuknięciu palcami usłyszysz dudniący dźwięk, podobny do tego, jaki wydobywa się z bębenka.