Nie wyobrażasz sobie upalnych, letnich dni bez orzeźwiającego arbuza? My też nie. Arbuz jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy – jednak pod jednym warunkiem. Musi być dojrzały. Niemalże w 90 proc. składa się z wody, dlatego doskonale gasi pragnienie, orzeźwia i pomaga uzupełnić zapotrzebowanie na płyny. Tylko jak wybrać tego odpowiedniego?
Poszukujesz słodkiego i soczystego arbuza? W pierwszej kolejności zwróć uwagę na jego wielkość. Wybierz ten średnich rozmiarów – mały może być niedojrzały, duży przejrzały. Weź owoc w ręce i spróbuj ocenić jego wagę. Ten stosunkowo lekki może zawierać mało wody, a tym samym będzie gąbczasty i mało soczysty.
Arbuzy dostępne w sklepach różnią się między sobą kształtem. Jedne są podłużne, drugie okrągłe. Na który z nich się zdecydować? Wybierz ten o symetrycznym kształcie, bez żadnych widocznych deformacji i uszkodzeń.
Szczególną uwagę zwróć na jasną plamę na spodzie arbuza. Choć często jej unikamy, nie świadczy o niczym złym. Wręcz przeciwnie. Im większa plama i im ciemniejszy jej odcień, tym owoc będzie dojrzalszy, soczystszy i słodszy. Wybieraj owoce z dużą, żółtą plamą, a nie małą i jasną.
Przypatrz się dokładnie skórce. Na pierwszy rzut oka, wszystkie wyglądają tak samo. Jednak po dokładnej analizie dostrzeżesz kilka różnic. Arbuzy z matową skórką będą smaczniejsze od tych ze skórką bardzo błyszczącą. Najlepiej, by skórka była ciemnozielona, jędrna, a nie "zwiędła". Nie powinna mieć żadnych śladów uszkodzenia.
Przed zakupem warto również sprawdzić, czy na powierzchni arbuza widoczne są siateczki, pajączki. To one informują nas o tym, czy arbuz będzie słodki i soczysty. Im więcej pajączków tym lepiej.
Zwróć uwagę, czy arbuz posiada zielony ogonek. Jeśli tak, zrezygnuj z jego kupna. Owoc prawdopodobnie został zerwany zbyt wcześnie i może nie być tak dojrzały i smaczny jak ten z małym i suchym ogonkiem.
Na koniec zrób test dźwięku. Jeśli arbuz jest dojrzały, to po stuknięciu palcami usłyszysz dudniący dźwięk, podobny do tego, jaki wydobywa się z bębenka.