Jagodzianki
By jagody nie wypłynęły z jagodzianek, należy również zadbać o właściwe uformowanie bułeczek. fot.Tomekwalecki/Pixabay
Reklama.

Domowe jagodzianki to drożdżowe bułeczki po brzegi wypełnione leśnymi owocami, posypane chrupiącą kruszonką lub polane lukrem. Równie dobrze, po wystudzeniu, można posypać je cukrem pudrem. Przygotowanie tych domowych wypieków jest dość czasochłonne. Niestety zdarza się, że pomimo włożonego wysiłku i mnóstwa starań, jagody są zbyt płynne i wypływają z wnętrza bułeczek.

Co zrobić, by jagody nie wypływały z jagodzianek? Niezawodny trik

Marzą ci się jagodzianki jak z najlepszej cukierni? Nie wydawaj na nie majątku, a zrób samodzielnie. Wbrew pozorom przygotowanie domowych bułeczek nie jest trudne, jednak wymaga czasu i cierpliwości. Jagody z dodatkiem cukru to najprostsza wersja nadzienia, które niestety potrafi niemiło rozczarować. By nadzienie nie było zbyt płynne i nie wypadało z domowego wypieku, warto dodać do niego jeden sekretny składnik. Mąkę ziemniaczaną. Równie dobrze świeże jagody możesz połączyć z cukrem i odrobiną budyniu w proszku.

Ten prosty trik sprawi, że sok z jagód nie będzie tak płynny i nie wycieknie podczas pieczenia. Nadzienie nabierze żelowej konsystencji, dzięki czemu cały smak i aromat zostanie w środku bułeczki. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z ilością mąki czy budyniu, by nadzienie nie było zbyt zwarte. Do każdej szklanki świeżych jagód dodaj jedną łyżeczkę "proszku".

Co zrobić, by jagodzianki nie pękały?

By jagody nie wypłynęły z jagodzianek, należy również zadbać o właściwe uformowanie bułeczek. Jeśli chcesz uniknąć wypływającego i przypalającego się nadzienia, starannie zaklej ciasto z jagodami środku. Wszystkie brzegi dokładnie złącz, tak by jagody i sok nie miały się którędy wydostać.

Jak lepić jagodzianki?

By jagodzianki miały idealny kształt, prawie jak z najlepszej cukierni rzemieślniczej, warto zastosować metodę na miseczkę. Przygotowane ciasto na bułeczki cienko rozwałkowujemy i wypełniamy nim miseczkę. Tym samym wnętrze jagodzianki będziemy mogli po brzegi wypełnić świeżymi owocami, a zamknięcie ciasta nie będzie stanowiło większego problemu.

Sekretny składnik

Jeśli chcesz, by twoje jagodzianki wyróżniały się niesamowitym i niepowtarzalnym aromatem, po wyjęciu z piekarnika posmaruj je palonym masłem z dodatkiem cynamonu.

Czytaj także: