Syrop z lipy
Lipa zakwita na przełomie czerwca i lipca. fot. Manfredrichter/Pixabay
Reklama.

Lipa właśnie zaczęła kwitnąć. Wybierz się do parku, na polanę lub do lasu i zerwij kwiaty, z których przygotujesz syrop o cudownych właściwościach. Nic, tak jak on, nie pomoże w walce z przeziębieniem, bólem gardła czy uporczywym kaszlem.

Syrop z lipy – właściwości

Syrop z lipy posiada szereg nieocenionych właściwości pochodzących wprost z natury. To cenne źródło witaminy C, związków śluzowych działających ochronnie na błony śluzowe czy flawonoidów posiadających działanie napotne i przeciwgorączkowe. Syrop z lipy korzystnie wpływa na górne drogi oddechowe, posiada właściwości moczopędne i wspomaga oczyszczanie organizmu. Co więcej, sięgamy po niego nie tylko, kiedy zmagamy się z uporczywym przeziębieniem, ale i w przypadku problemów trawiennych.

Kiedy przygotowujemy syrop z kwiatów lipy?

Lipa zakwita na przełomie czerwca i lipca. Kwiaty należy zbierać na samym początku kwitnienia, a więc dokładnie teraz. Ważne, by pozyskiwać je z drzew rosnących na terenach wielskich i leśnych. Te rosnące w pobliżu dróg są pełne zanieczyszczeń. Choć wyróżniono około 30 gatunków lipy, to w naszym kraju występują dwa – lipa drobnolistna i szerokolistna. Każda z nich posiada te same właściwości, a tym samym kwiaty z nich zerwane można wykorzystać do przygotowania obłędnego syropu. Kwiatów lipy nie powinno zbierać się podczas deszczu, na zbiory najlepiej wybrać się w słoneczny dzień.

Jak przygotować syrop z lipy?

Lipę można spożywać w różnych postaciach, jednak największą popularnością cieszy się syrop z niej przygotowany. Potrzebować będziemy jedynie kwiatów lipy, wody i cukru.  

  • Zerwane kwiaty lipy układamy na stole i pozostawiamy na 60 minut, aby wyszły z nich wszystkie robaki.
  • Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukru – gotujemy do całkowitego rozpuszczenia.
  • Kwiaty lipy przekładamy do słoika i zalewamy je gorącym roztworem.
  • Dokładnie dociskamy i mieszamy, tak by całe kwiaty zostały zanurzone.
  • Na koniec można dodać również sok z cytryny.
  • Słoik dokładnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godzin.
  • Po upływie 48 godzin przecedzamy syrop przez sitko. Przelewamy powoli, partiami.
  • Oczyszczony syrop przelewamy do garnka i zagotowujemy.
  • Przygotowujemy czyste i wysuszone słoiki, do których przelewamy gorący syrop.
  • Jeśli chcemy, by syrop wytrzymał do jesieni i zimy, słoiki musimy zapasteryzować.
  • Czytaj także: