Gdzie wylać olej z patelni?
Zanim zaczniesz zastanawiać się, w jaki sposób najlepiej pozbyć się oleju, pomyśl, czy nie możesz go ponownie wykorzystać. fot. Peggy_Marco/Pixabay
Reklama.

Najczęściej albo z niewiedzy, albo z wygody i lenistwa, olej z patelni czy garnka trafia wprost do zlewozmywaka. Niektórzy, twierdząc, że to o wiele lepsze rozwiązanie, wylewają go do toalety. Jednak jak się okazuje, to dwie najgorsze rzeczy, jakie możesz z nim zrobić.

Dlaczego nie wylewać oleju do zlewu?

Wylewanie tłuszczów kuchennych do zlewu lub toalety, a tym samym do rur odpływowych i kanalizacyjnych może doprowadzić nawet do zalania całego mieszkania. Tłuszcz kuchenny wlany do rur powoduje powstawanie w nich osadu, który może doprowadzić do zatkania i pęknięcia.

Co zrobić ze zużytym olejem?

Zastanawiasz się, gdzie wylać zużyty olej kuchenny? Wylać – nigdzie. Istnieje jednak kilka rozsądnych pomysłów, dzięki którym możesz się go pozbyć.

Wlej do pojemnika

Zużyty olej przelej do butelki i przekaż ją w dni odbioru nietypowych śmieci. Równie dobrze zakręconą butelkę możesz wrzucić do pojemnika na odpady zmieszane (resztkowe) – to ten w kolorze czarnym. Pamiętaj, zanim zaczniesz przelewać olej, pozwól mu ostygnąć.

Zbierz ręcznikiem

Jeśli tłuszczu nie ma zbyt dużo, zbierz go papierowym ręcznikiem z patelni, garnka lub innego pojemnika, a następnie wyrzuć do kosza. Metoda ta nie sprawdzi się jednak w przypadku, gdy oleju będzie dużo, np. po usmażeniu frytek.

Ponownie wykorzystaj

Zanim zaczniesz zastanawiać się, w jaki sposób najlepiej pozbyć się oleju, pomyśl, czy nie możesz go ponownie wykorzystać. Do ponownego wykorzystania nadaje się jedynie olej spełniający kilka "warunków". Olej nie może być zmieszany z innymi tłuszczami. Podczas smażenia jego temperatura nie powinna przekroczyć 190°C – w przeciwnym razie olej jest spalony i nie nadaje się do ponownego wykorzystania. Olej przed ponownym wykorzystaniem należy przecedzić przez sitko, by pozbyć się ewentualnych kawałków żywności, które być może w nim pozostały.

Oddaj do ponownego przetworzenia

Coraz więcej miast i gmin dołącza do ekoprojektu segregacji kolejnego odpadu – oleju jadalnego. Niemalże wszystkie oleje jadalne i tłuszcze używane w domu mogą zostać poddane recyklingowi, a dzięki temu mogą zostać ponownie wykorzystane. Odpowiednio zabezpieczony tłuszcz jadalny i olej (przelany do zwykłej plastikowej butelki typu PET) należy wrzucić do pojemnika na olej. Oczyszczony i poddany recyklingowi olej staje się cennym surowcem do dalszego przetwórstwa przemysłowego, np. służy jako dodatek do biopaliw drugiej generacji lub wykorzystywany jest jako surowiec do produkcji paliwa lotniczego pochodzącego z recyklingu.

Źródło: Samorzad.gov.pl

Czytaj także: