
Guacamole to meksykańska przystawka w formie sosu, do przygotowania której potrzeba jedynie kilku składników. Kluczowym jest awokado i sok z limonki. Smak salsy można wzbogacić wieloma dodatkami, w tym świeżymi ziołami.
Awokado musi być dojrzałe
Cały sekret smacznego guacamole tkwi w dobrym awokado. Jeśli awokado będzie niedojrzałe i twarde, sos będzie mało aromatyczny i niesmaczny. Najlepiej sprawdzi się awokado Hass, które w porównaniu do tradycyjnego jest bardziej kremowe. Dojrzałe awokado jest miękkie i sprężyste. Skórka po dotknięciu wraca do swojego pierwotnego kształtu. Warto zwrócić również uwagę na szypułkę, która powinna odejść bez problemu.
Jak przygotować guacamole?
Przepis na klasyczne guacamole
Składniki:
Przygotowanie:
Przepis na ostre guacamole
Składniki:
Przepis:
Przepis na guacamole z pomidorkami
Składniki:
Przygotowanie:
Jak jeść guacamole?
Ten meksykański, zielony sos można jeść na wiele sposobów. Salsą można posmarować tortillę, grzanki czy świeży chleb. Idealnie komponuje się z nachosami, chipsami, a nawet frytkami. To doskonały dodatek do mięs, burgerów czy jajek.