guacamole
Guacamole, czyli meksykański sos na bazie awokado jest świetnym dodatkiem do wielu przekąsek. fot. Stevepb/Pixabay
REKLAMA

Guacamole to meksykańska przystawka w formie sosu, do przygotowania której potrzeba jedynie kilku składników. Kluczowym jest awokado i sok z limonki. Smak salsy można wzbogacić wieloma dodatkami, w tym świeżymi ziołami.

Awokado musi być dojrzałe

Cały sekret smacznego guacamole tkwi w dobrym awokado. Jeśli awokado będzie niedojrzałe i twarde, sos będzie mało aromatyczny i niesmaczny. Najlepiej sprawdzi się awokado Hass, które w porównaniu do tradycyjnego jest bardziej kremowe. Dojrzałe awokado jest miękkie i sprężyste. Skórka po dotknięciu wraca do swojego pierwotnego kształtu. Warto zwrócić również uwagę na szypułkę, która powinna odejść bez problemu.

Jak przygotować guacamole?

Przepis na klasyczne guacamole

Składniki:

  • jedno dojrzałe awokado
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • sok z połowy limonki
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz
  • Przygotowanie:

  • Awokado obierz, przekrój, wyjmij pestkę i dokładnie rozgnieć widelcem. Papkę skrop sokiem z limonki.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę i kolendrę drobno posiekaj.
  • Do awokado dodaj pokrojone składniki, oliwę, przyprawy i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Przepis na ostre guacamole

    Składniki:

  • dwa awokado
  • sok z połowy limonki
  • jedna papryczka jalapeno
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
  • Przepis:

  • Awokado obierz, przekrój, wyjmij pestkę i dokładnie rozgnieć widelcem. Papkę skrop sokiem z limonki.
  • Cebulę i papryczkę drobno pokrój.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Guacamole możesz z wierzchu skropić sokiem z limonki.
  • Przepis na guacamole z pomidorkami

    Składniki:

  • 2 awokado
  • sok z całej limonki
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz
  • Przygotowanie:

  • Awokado obierz, przekrój, wyjmij pestkę i dokładnie rozgnieć widelcem. Papkę skrop sokiem z limonki.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę, kolendrę i pomidorki drobno pokrój.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Jak jeść guacamole?

    Ten meksykański, zielony sos można jeść na wiele sposobów. Salsą można posmarować tortillę, grzanki czy świeży chleb. Idealnie komponuje się z nachosami, chipsami, a nawet frytkami. To doskonały dodatek do mięs, burgerów czy jajek.  

    Czytaj także: