Świeżość truskawek
By przedłużyć świeżość truskawek, wystarczy przez 10 minut moczyć je w wodzie z octem. fot. Pexels/Pixabay
Reklama.

Truskawki należą do owoców jagodowych, które w przeciwieństwie do jabłka, gruszki czy mandarynki nie poleżą zbyt długo. Psują się, pleśnieją i z bólem serca, ale trzeba je wyrzucić. Dlatego lepiej nie przechowywać ich zbyt długo i od razu zjeść. Jeśli jednak chcemy, by zachowały swoją świeżość zdecydowanie dłużej, warto zrobić coś, by przedłużyć ich trwałość.

Jak przedłużyć świeżość truskawek?

Patrz, co kupujesz

Kiedy kupujesz truskawki, zwróć uwagę na ich wygląd. Wybierz te, które wyglądają, jakby zostały dopiero zerwane z krzaka. Te miękkie, nadgniłe, czy ze śladami pleśni nie są dobrym wyborem. Truskawki, w których rozpoczął się już proces psucia, nie nadają się do spożycia.

Właściwie przechowuj

Jeśli chcesz, by truskawki były dłużej przydatne do spożycia, przechowuj je w lodówce. Optymalna temperatura do przechowywania truskawek wynosi 2-3oC.  Nie myj, ani nie usuwaj szypułek z owoców. Wszystko to zrobisz bezpośrednio przed spożyciem. Szypułka przedłuża ich trwałość. Jeszcze raz dokładnie przejrzyj truskawki pod kątem ewentualnych niedoskonałości. Sprawdź, czy nie mają śladów pleśni ani gnicia. Świeże owoce najlepiej przechowuj w płaskim pojemniku, wyścielonym papierowym ręczniczkiem kuchennym. Ułóż maksymalnie dwie warstwy, które także oddziel wspomnianym ręczniczkiem. Pamiętaj, by pojemniczka nie przykrywać. Truskawek nigdy nie przechowuj w foliowej torebce. Truskawek nie ściskaj, nie upychaj na siłę i nie gnieć. Raz dziennie przejrzyj owoce i sprawdź, czy żaden z nich nie zaczyna się psuć.

Skuteczny trick z octem

By truskawki jak najdłużej zachowały swoją świeżość i nie popsuły się nawet przez kilka dni, zastosuj pewien trick. Truskawki umieść w dużej misce, zalej je wodą i octem w stosunku 3:1. Pozostaw na 10 minut, a następnie odcedź i dokładnie osusz. Owoce przechowuj w lodówce. Jeśli obawiasz się, że truskawki będą miały nieprzyjemny posmak, to zupełnie niepotrzebnie.

Woda z solą

Choć woda z solą nie przedłuża świeżości truskawek, to pomaga pozbyć się ewentualnych robaczków ukrytych w owocach. Truskawki umieść w dużej misce, zalej wodą i wsyp łyżkę soli. Po kilku minutach wyjmij truskawki i umyj pod bieżącą wodą. Owoce są czyste i gotowe do spożycia.

Czytaj także: