Okazuje się, że wprowadzając do naszej diety niektóre produkty, jesteśmy w stanie zredukować poziom stresu w ciągu dnia. Sprawdźcie, na czym polega dieta psychobiotyczna.
Reklama.
Reklama.
W ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowania zależnością pomiędzy stanem mikroflory jelitowej a zdrowiem psychicznym człowieka. Tak zwane psychobiotyki to bakterie probiotyczne, które wspomagają działanie układu nerwowego, dostając się do układu pokarmowego człowieka i przywracając równowagę mikrobiologiczną w jelitach. Ma to wpływ na oś mózgowo-jelitową, czyli dwukierunkowe połączenie tego, co się dzieje w naszym mózgu, i tego, co dzieje się w jelitach.
Badania są obiecujące
Psychobiotyki można kupić w formie aptecznych preparatów. Naukowcy zastanawiali się jednak, czy podobne działanie jak one może mieć również dieta, którą nazwali psychobiotyczną. Badanie opublikowane w "Molecular Psychiatry", którego autorami są badacze z APC Microbiome Ireland, pokazuje, że jedzenie odpowiednich produktów rzeczywiście może obniżyć poziom naszego stresu i poprawić sen.
W przedsięwzięciu wzięło udział 45 dorosłych w wieku od 18 do 59 lat, którzy normalnie stosowali dietę o niskiej zawartości błonnika. Naukowcy podzielili ich na dwie grupy: jedna przeszła na dietę zgodną z piramidą żywieniową, druga miała stosować tzw. dietę psychobiotyczną, która zawiera dużą ilość probiotyków i kiszonek.
Choć w przypadku obu grup jakość snu się poprawiła, to uczestnicy, którzy stosowali dietę psychobiotyczną, doświadczyli także mniej stresu i był on mniej intensywny – spadł średnio o 32 proc., a w grupie ze zwykłą dietą zaledwie o 17 proc. Co ważne, poziom odczuwalnego stresu spadał proporcjonalnie do tego, im dokładniej badany stosował się do zaleceń diety psychobiotycznej.
Co jeść, by obniżyć stres?
Dieta psychobiotyczna polegała na spożywaniu:
6-8 porcji owoców i warzyw bogatych w prebiotyki – np. cebula, por, kapusta, jabłka, banany dziennie,
5-8 porcji zbóż dziennie,
3-4 porcji roślin strączkowych tygodniowo,
2-3 porcji żywności fermentowanej, np. kapusta kiszona, kefir lub kombucha dziennie.
"Biorąc pod uwagę zasadniczy wpływ stresu na ryzyko rozwoju innych chorób przewlekłych, takich jak depresja, wyniki te są obiecujące jako potencjalne podejście terapeutyczne i zapobiegawcze. W związku z tym zmiana diety w celu rozwiązania problemów związanych ze zdrowiem psychicznym będzie coraz ważniejsza" – czytamy w artykule irlandzkich naukowców.
O diecie psychobiotycznej i wynikach badań APC Microbiome Ireland wypowiedziała się również prof. Ewa Stachowska, kierowniczka Katedry Żywienia z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. - Myślę, że wyniki są bardzo ciekawe, ale dalekie od utwierdzenia w nas przekonania, że potrafimy tak manipulować dietą, że możemy kontrolować w pełni stres i emocje – przyznaje prof. Stachowska.
Sami autorzy artykułu podkreślają również, że do wyników ich analiz należy podchodzić z rozwagą. Zaznaczyli, że warto przeprowadzić kolejne badania, znacznie dłuższe i na większej próbie.