logo
Nowe badania udowadniają, że odpowiednia dieta może mieć pozytywny wpływ na poziom naszego stresu pixabay.com
Reklama.

W ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowania zależnością pomiędzy stanem mikroflory jelitowej a zdrowiem psychicznym człowieka. Tak zwane psychobiotyki to bakterie probiotyczne, które wspomagają działanie układu nerwowego, dostając się do układu pokarmowego człowieka i przywracając równowagę mikrobiologiczną w jelitach. Ma to wpływ na oś mózgowo-jelitową, czyli dwukierunkowe połączenie tego, co się dzieje w naszym mózgu, i tego, co dzieje się w jelitach.

Badania są obiecujące

Psychobiotyki można kupić w formie aptecznych preparatów. Naukowcy zastanawiali się jednak, czy podobne działanie jak one może mieć również dieta, którą nazwali psychobiotyczną. Badanie opublikowane w "Molecular Psychiatry", którego autorami są badacze z APC Microbiome Ireland, pokazuje, że jedzenie odpowiednich produktów rzeczywiście może obniżyć poziom naszego stresu i poprawić sen.

logo
Naukowcy przebadali 45 dorosłych w wieku od 18 do 59 lat pixabay.com

W przedsięwzięciu wzięło udział 45 dorosłych w wieku od 18 do 59 lat, którzy normalnie stosowali dietę o niskiej zawartości błonnika. Naukowcy podzielili ich na dwie grupy: jedna przeszła na dietę zgodną z piramidą żywieniową, druga miała stosować tzw. dietę psychobiotyczną, która zawiera dużą ilość probiotyków i kiszonek.

Choć w przypadku obu grup jakość snu się poprawiła, to uczestnicy, którzy stosowali dietę psychobiotyczną, doświadczyli także mniej stresu i był on mniej intensywny – spadł średnio o 32 proc., a w grupie ze zwykłą dietą zaledwie o 17 proc. Co ważne, poziom odczuwalnego stresu spadał proporcjonalnie do tego, im dokładniej badany stosował się do zaleceń diety psychobiotycznej.

Co jeść, by obniżyć stres?

Dieta psychobiotyczna polegała na spożywaniu:

  • 6-8 porcji owoców i warzyw bogatych w prebiotyki – np. cebula, por, kapusta, jabłka, banany dziennie,
  • 5-8 porcji zbóż dziennie,
  • 3-4 porcji roślin strączkowych tygodniowo,
  • 2-3 porcji żywności fermentowanej, np. kapusta kiszona, kefir lub kombucha dziennie.
  • "Biorąc pod uwagę zasadniczy wpływ stresu na ryzyko rozwoju innych chorób przewlekłych, takich jak depresja, wyniki te są obiecujące jako potencjalne podejście terapeutyczne i zapobiegawcze. W związku z tym zmiana diety w celu rozwiązania problemów związanych ze zdrowiem psychicznym będzie coraz ważniejsza" – czytamy w artykule irlandzkich naukowców.

    logo
    Dieta psychobiotyczna przewiduje spożywanie m.in. żywności fermentowanej, jak np. kiszona kapusta pixabay.com

    O diecie psychobiotycznej i wynikach badań APC Microbiome Ireland wypowiedziała się również prof. Ewa Stachowska, kierowniczka Katedry Żywienia z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. - Myślę, że wyniki są bardzo ciekawe, ale dalekie od utwierdzenia w nas przekonania, że potrafimy tak manipulować dietą, że możemy kontrolować w pełni stres i emocje – przyznaje prof. Stachowska.

    Sami autorzy artykułu podkreślają również, że do wyników ich analiz należy podchodzić z rozwagą. Zaznaczyli, że warto przeprowadzić kolejne badania, znacznie dłuższe i na większej próbie.

    Czytaj także: