Warto dolewać mleka do kawy. Taki napój działa przeciwzapalnie
Duńscy naukowcy wykazali, że połączenie białek z mleka i przeciwutleniaczy z ziaren kawy podwaja efekt przeciwzapalny.
Reklama.
Duńscy naukowcy wykazali, że połączenie białek z mleka i przeciwutleniaczy z ziaren kawy podwaja efekt przeciwzapalny.
Kawa to bogate źródło przeciwutleniaczy z grupy polifenoli. Te substancje korzystnie oddziałują na nasz organizm, przede wszystkim wykazując właściwości przeciwzapalne i pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny w organizmie.
Naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Weterynarii i Nauk o Zwierzętach w Kopenhadze postanowili sprawdzić, co dzieje się, kiedy kawa wchodzi w reakcję z innymi cząsteczkami – białek. Zbadali, jak polifenole zachowują się w połączeniu z aminokwasami występującymi w mleku krowim a wyniki opublikowali na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Jak się okazuje, połączenie białek z mleka i przeciwutleniaczy z ziaren kawy podwaja efekt przeciwzapalny na komórki odpornościowe człowieka. Naukowcy z Danii w swoim badaniu przekonują, że komórki odpornościowe człowieka traktowane kombinacją polifenoli i aminokwasów pochodzących z kawy z mlekiem były dwukrotnie skuteczniejsze w zwalczaniu stanów zapalnych niż komórki, do których dodano same polifenole, a więc związki wyizolowane z ziaren kawy.
-Wykazaliśmy, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, jego działanie hamujące stan zapalny w komórkach odpornościowych zostaje wzmocnione. W związku z tym można założyć, że takie połączenie będzie mieć równie korzystny wpływ in vivo, czyli na żywych ludzi. Będziemy oczywiście dalej badać ten efekt; na razie na innych zwierzętach, a w przyszłości, o ile uda nam się zebrać potrzebne fundusze, także na człowieku - powiedziała prof. Marianne Nissen Lund, główna autorka badania.
Żeby zbadać przeciwzapalne działanie połączenia polifenoli z białkami, naukowcy wykorzystali póki co model sztucznego zapalenia w hodowlach komórek odpornościowych. Niektóre traktowali różnymi dawkami polifenoli, inne polifenolami, które zareagowały z aminokwasem.
Wcześniejsze badania Duńczyków udowodniły, że polifenole wiążą się z białkami z różnych typów produktów, m.in. mięsa, mleka czy piwa. Mleczna kawa jest natomiast napojem, w którym to połączenie jest wyjątkowo silne.