Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. To dzień, w którym zajadamy się różnymi słodyczami, choć tradycyjnie w naszych ustach najczęściej lądują pączki. Te potrafią być naprawdę wymyślne i kosztować niemałe pieniądze. Zobaczcie, jak wyglądają najdroższe pączki na świecie.
Reklama.
Reklama.
Dla amatorów słodkości tłusty czwartek jest jednym z najprzyjemniejszych dni w roku. Często przed cukierniami możemy zobaczyć długie kolejki w których ludzie są gotowi poświęcić nawet godzinę, aby zdobyć jeszcze ciepłego pączka. Te potrafią się różnić pod wieloma względami – kształtem, posypką, nadzieniem i... ceną. Za te najdroższe na świecie trzeba naprawdę sporo zapłacić.
Golden Cristal Ube Donut
Szef kuchni w nowojorskej restauracji Manila Social Club - Bjorna Dela Cruz – pewnego dnia wymyślił naprawdę niezwykłego pączka. W jego produkcji wykorzystano słodkiego batata rodem z Filipin zwanego Ube. Sam smakołyk został wypełniony szampanem Cristal (kilka tys. złotych za butelkę) i przyozdobiony 24-karatowym złotem. Co ciekawe ów pączek stał się nawet gwiazdą filmu dokumentalnego "Secret Lives of the Super Rich”. Jego cena wynosiła 100 dolarów czyli ok. 440 złotych.
Donutopia
Kanadyjski smakołyk zawiera płatki z 24-karatowego złota, jadalne diamenty oraz nadzienie stworzone ze śmietany, wina Rollingdale z 2008 oraz ręcznie robionych lodów czekoladowych. Do ciasta natomiast dodawana woda Bling H2O, której cena za butelkę wynosi około 40 dolarów. Sam pączek kosztuje 100 dolarów.
Krispy Kreme
Ten pączek został wymyślony w 2014 roku w ramach Narodowego Dnia Pączka w Wielkiej Brytanii. Jego autor pewnego dnia po prostu zdecydował, że stworzy najdroższego pączka na świecie. Jako nadzienie została zastosowana szampańska galaretka wykonana z Dom Pérignon. W środku znalazły się również jadalne diamenty i płatki złota. Smakołyk był serwowany z malinowo-marakujowym koktajlem na 500-letnim koniaku Courvoisier i Dom Pérignon z 2002 roku. Koszt? 1000 funtów – ponad 5300 złotych.
Luxury Zebra Cro
Londyńska firma Dum Dum Donutterie stworzyła „Luxury Zebra Cro”, czyli odmianę popularnego croissanta-pączka, z którego słynie piekarnia Dominique Ansel w Nowym Jorku. Przygotowywany jest z ciasta cronutowego z dodatkiem szafranu, które łączy w sobie miękkość ciasta drożdżowego oraz warstwowość, lekkość i kruchość ciasta francuskiego. Pączek zawiera również kawior, szampan Cristal Rosé, dekoracje ze złotych liści, złotych lasek wanilii z Tahiti, masła normandzkiego, sproszkowanej Nutelli (pysznej, ale niekoniecznie luksusowej) i najdroższej na świecie czekolady Amedei Porcelana. Cena takiego luksusu to 1500 funtów – ponad 8 tysięcy złotych.
Pączek Shipley Ryana i Rouli
Na koniec pączek, który może nie zachwyca składnikami jak poprzednie pozycje, ale również zapłacono za niego ogromną kwotę. Chodzi o pączka prezenterów muzycznych Ryana i Rouli ze stacji radiowej Houston KMHX-FM, który został wystawiony na aukcję wspierającą ofiary huraganu Katrina. Charytatywny pączek został sprzedany za 5,2 tys. dolarów – niemal 23 tys. złotych.