W Polsce co roku 80-100 tys. osób przechodzi zawał serca, a umiera z jego powodu około 15 tys. Polaków. Na nadciśnienie tętnicze choruje ponad 10 mln pacjentów. Choroby serca najczęściej występują na tle zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, a proces ten może rozpocząć się już we wczesnym dzieciństwie. Eksperci są zgodni, że za większość kłopotów z sercem odpowiada brak ruchu i złe jedzenie.
Nasiona roślin strączkowych i orzechy mają w swoim składzie niezwykle cenne dla układu sercowo-naczyniowego nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik. Te poprawiają nie tylko funkcjonowanie komórek śródbłonka, ale także wspierają dobry cholesterol (HDL), ograniczają działanie złego (LDL) i obniżają ilość białka CRP.
Składniki błonnika rozpuszczalnego wiążą w jelicie cienkim cholesterol i kwasy żółciowe, co sprzyja ich wydalaniu z organizmu i prowadzi do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi.
Nie od dziś wiadomo, że ta niezwykle popularna przyprawa ma właściwości prozdrowotne. Czosnek charakteryzuje się intensywnym zapachem i smakiem, za które odpowiedzialnych jest ok. 30 związków siarki. To właśnie dzięki nim potrafi redukować stężenia cholesterolu, triglicerydów, ciśnienia tętniczego krwi, działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwnowotworowo. Badania dowiodły, że u pacjentów z nadciśnieniem przyjmujących codziennie kapsułki zawierające 480 mg ekstraktu czosnku, znacznie obniżyło się skurczowe ciśnienie krwi.
Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie tłustych ryb nawet 2-3 razy w tygodniu. Na liście tych przysmaków jest m.in. makrela, śledź, tuńczyk, łosoś atlantycki. Produkty te są dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3, które wpływają na poziom cholesterolu i zmniejszają ilość trójglicerydów we krwi, co znacząco obniża ryzyko miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca, a nawet zawału.
Niepozorne jajka są bogate m.in. fosfolipidy, które przyczyniają się do redukcji stężenia złego cholesterolu, trójglicerydów oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto kurze jaja zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, działające ochronnie na układ krążenia.
W przypadku jaj często pojawia się obawa o cholesterol, jednak niesłusznie, bowiem jego zawartość w żółtku wynosi zaledwie 5 proc. Co ciekawe, wykazano, że wyodrębniony z żółtka cholesterol HDL (tzw. „dobry”) mógłby być nawet lekiem przeciwmiażdżycowym.
Czytaj także: https://dadhero.pl/291302,warto-dolewac-mleka-do-kawy-taki-napoj-dziala-przeciwzapalnie