
Sok pomidorowy posiada wiele witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Szczególnie bogaty jest w likopen - związek o imponujących właściwościach zdrowotnych, a także w witaminę C i A. Taki napój może być zatem wygodnym sposobem na zaspokojenie zapotrzebowania na wiele składników odżywczych.
Zrób go sam
Soki domowej roboty mają znacznie więcej witamin od tych kupowanych w sklepie. Co ciekawe wystarczy dodać do niego kurkumę i czarny pieprz, aby maksymalnie podbić jego właściwości zdrowotne. Taki napój nie tylko podnosi odporność organizmu, ale również usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego, stymuluje krążenie krwi, przeciwdziała nadciśnieniu i usuwa cholesterol z naszych tętnic.
Do przyrządzenia prozdrowotnego soku potrzebne będą: 10 pomidorów, pół łyżeczki kurkumy i taka sama ilość pieprzu. Ponacinane pomidory należy sparzyć, a później obrać. Później pociąć na ćwiartki i wszystko umieścić w blenderze. Po chwili mamy gotowy sok.
Dobry na kaca i nie tylko
Likopen zawarty w soku pomidorowym zwalcza wolne rodniki, które uszkadzają komórki. Uszkodzenia te wiązane są z wieloma schorzeniami, w tym z rakiem, cukrzycą i chorobami serca. Naukowcy uważają, że likopen, stabilizując wolne rodniki, jest w stanie zmniejszać ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.
Taki napój ma również właściwości odtruwające, np. w przypadku kaca. Bierze się to z tego, że jest bogaty w magnez i siarkę. Za detoksykację naszego organizmu odpowiedzialne są wątroba i nerki. Naturalny chlor zawarty w pomidorach wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i nerek, natomiast siarka chroni je przed wszelkiego rodzaju infekcjami.