logo
Otwór w łyżce do makaronu spaghetti ma ciekawe zastosowanie Marietjie/shutterstock.com
Reklama.

Spaghetti to przysmak wielu z nas. Długi nitkowaty makaron może nam posłużyć do przygotowania smakowitych dań – nie tylko włoskich. Żeby wyciągnąć go z garnka często posługujemy się specjalną łyżką z otworem w środku. To rozwiązanie ma przynajmniej dwie przydatne funkcje.

Po pierwsze i dla niektórych zupełnie oczywiste, ów otwór pozwala odcedzić wodę, dzięki czemu razem z makaronem nie nakładamy sobie na talerz wrzątku. Drugie zastosowanie natomiast nie jest już tak powszechnie znane. Dzięki niemu można odmierzyć odpowiednią ilość suchego makaronu dla jednej osoby. Powinno być go tyle, aby dokładnie wypełnił dziurkę.

logo
Łyżkę z wieloma dziurkami też można ciekawie wykorzystać pixabay.com

Bywają też łyżki, które zamiast jednej, większej dziurki posiadają kilka małych. Na to kucharze też znaleźli błyskotliwe zastosowanie. Okazuje się, że taki przybór kuchenny może pomóc nam oddzielić żółtka od białka. Wystarczy włożyć łyżkę do naczynia. Następnie rozbić jajko i wylać je bezpośrednio na łyżkę, a potem lekko ją podnieść. Zauważycie, że białko spłynęło do naczynia, natomiast żółtko pozostało na łyżce.

Czytaj także: