logo
Boczek z grilla? Z marynatą w stylu kebaba nie ma sobie równych! Fot. Unsplash
Reklama.

Przepis na boczek z grilla - à la kebab

Tym daniem uszczęśliwisz każdego mięsożercę, zaskoczysz każdego gościa, a do tego - kebabowy aromat zwalnia cię z konieczności serwowania jedzenia na talerzach. Pita lub tortilla, sos czosnkowy i odrobina warzyw jeszcze bardziej podkręcą smak tego boczku. Innego już nie będziesz chciał jeść.

Składniki na boczek z grilla w stylu kebaba

  • 500 g surowego boczku w półcentymetrowych plastrach
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kumin)
  • 1 cebula
  • patyczki do szaszłyków
  • Jak przygotować marynatę do boczku na grilla à la kebab

    Sproszkowane przyprawy, gorczycę, kolendrę i suszone zioła umieść w moździerzu i utrzyj razem. Do miseczki przeciśnij przez praskę czosnek i wlej olej, następnie dodaj przyprawy. Cebulę pokrój w pióra. Dodaj do przypraw. 

    Plastry boczku dokładnie obtocz w marynacie i wraz z cebulą przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika, wstaw do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej całą noc. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przez godzinę.

    Po zamarynowaniu mięsa nabij je na patyczki, tworząc spirale lub fale. Odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej, a następnie rzuć na ruszt. Piecz z każdej strony około 3 minut, podawaj na talerzu lub od razu ściągaj z patyków i wkładaj w placki lub bułki, podawaj z sałatą, świeżym ogórkiem i sosem czosnkowym. 

    Tę samą marynatę możesz wykorzystać do mięsa z udek kurczaka, jeśli pogoda nie dopisze, spokojnie upieczesz je w  piekarniku. Wówczas nabij na 3-4 patyczki większe kawałki i piecz ok. półtorej godziny w 180 st. na dolnym poziomie piekarnika. 

    Czytaj także: