I ja, i ty wiemy, że powiem zaraz, żebyś gotował lunch do pracy w domu, ale powiesz mi, że nie masz na to czasu rano.
A ja dodam, że owszem, masz, bo przepisy, które proponuję, robią się same. Twoja rola to tylko wrzucić je na patelnię, ewentualnie przełożyć patelnię z gazu do piekarnika. A zdrowy obiad do pracy zrobi się sam.
Pierś z kurczaka z fasolą i pomidorami
Składniki:
pierś z kurczaka
puszka białej fasoli
pomidorki koktajlowe
zioła prowansalskie
czosnek
sól
oliwa
Przepis:
Ustaw piekarnik na 220 st. C. Pierś z kurczaka natrzyj solą i ziołami. Wrzuć na patelnię i opiecz z każdej strony, aż ładnie się zbrązowi. Możesz w tym czasie myć zęby drugą ręką.
Potem wrzuć patelnię do piekarnika i idź wziąć prysznic. Masz 18-20 minut, zanim kurczak będzie gotowy.
Po powrocie z łazienki załóż rękawicę kuchenną i wyjmij z piekarnika patelnię. Postaw na gazie, przesuń pierś na prawą stronę, a z lewej wrzuć na patelnię kilka łyżek fasoli z puszki, a potem dodaj pomidorki koktajlowe. Przeciśnij przez praskę pół żabką czosnku na warzywa, a potem je posól.
Po 5 minutach na patelni możesz przełożyć gotowe danie do pojemnika, który zabierzesz do pracy.
Łosoś z fasolką szparagową i orzechami
Składniki:
dzwonko lub filet z łososia
mrożona fasolka szparagowa
orzechy włoskie
czosnek
cytryna
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Przepis:
Piekarnik ustaw na temperaturę 220 st. C. Ustaw patelnię na gazie i rozgrzej na nią oliwę. Posól porządnie łososia i pokrój cytryną w plasterki. Połóż rybę na rozgrzanym oleju skórą do dołu (jeśli używasz filetu), a na górze połóż dwa-trzy plasterki cytryny.
Posiekaj orzechy włoskie i wyjmij z zamrażarki fasolkę. Wrzuć warzywa i orzechy na patelnię obok łososia, pomieszaj je, by dobrze były otoczone oliwą.
Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do potrawy. Potem wsuń patelnię do piekarnika i idź wziąć prysznic.
Halloumi z bakłażanem i pomidorami
Składniki:
bakłażan
cukinia
ser halloumi
puszka pomidorów w puszce
czosnek
bazylia
pieprz
oliwa z oliwek
Przepis:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Bakłażana i cukinię pokrój w plastry. Wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą i smaż przez 3-5 minut. Wlej pomidory, przeciśnij czosnek przez praskę, posól i popieprz. Duś ok. 5 minut.
W tym czasie pokrój halloumi na plastry i rozłóż je na górze pomidorów. Zdejmij patelnię z ognia i wsuń do rozgrzanego piekarnika. Ustaw czas na 12 minut i idź wziąć prysznic.
Jak wrócisz, twój zdrowy lunch do pracy będzie gotowy.
Curry z ciecierzycą
Składniki:
puszka ciecierzycy
pomidory w puszce
kurkuma
kolendra w ziarnach
cebula
czosnek
papryczka chili
świeża kolendra
oliwa z oliwek
torebka ryżu
Przepis:
Posiekaj cebulę, czosnek i chili. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć warzywa. Dodaj puszkę pomidorów i dolej trochę wody. Gdy się zagotuje, dorzuć ciecierzycę. Połóż na górze masy torebkę ryżu i przykryj całość pokrywką. Ustaw czas na 12 minut. Gotuj na małym ogniu.
Potem wyjmij z patelni paczkę z ugotowanym ryżem. Dopraw curry kurkumą i utłuczoną kolendrą. Posyp danie świeżymi ziołami.
Szaszłyki z kurczaka i kapusta pak choi
Składniki:
pierś z kurczaka
kapusta pak choi
papryka
cebula
imbir
papryczka chili
czosnek
sos sojowy
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przepis:
Kurczaka, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Mięso posól i popierz. Nałóż naprzemiennie kawałki kurczaka i warzyw na patyczki. Na patelni rozgrzej oliwę i wyłóż szaszłyki. Co jakiś czas przekręcaj je na każdą ze stron.
Gdy się smażą, pokrój kapustę na pół lub 3 części. W głębokim talerzu przygotuj mieszankę sosu sojowego, posiekanego imbiru, czosnku i papryczki chili. A następnie wymaceruj w nim kawałki kapusty.
Gdy kurczak prawie dojdzie, wrzuć na patelnię kapustę i smaż ją ok. 3 minut, również obracając.
P.S. Ideałem jest posiadane patelni żeliwnej. Jednak taka zwykła, o ile nie ma plastikowej rączki (lub okryjesz ją rękawicą kuchenną na czas pieczenia) też da radę w piekarniku.