przepisy na szybki i zdrowy lunch do pracy
5 przepisów na lunch z patelni. Zdrowe dania do zabrania do pracy Fot. 123rf
Reklama.
I ja, i ty wiemy, że powiem zaraz, żebyś gotował lunch do pracy w domu, ale powiesz mi, że nie masz na to czasu rano.
A ja dodam, że owszem, masz, bo przepisy, które proponuję, robią się same. Twoja rola to tylko wrzucić je na patelnię, ewentualnie przełożyć patelnię z gazu do piekarnika. A zdrowy obiad do pracy zrobi się sam.

Pierś z kurczaka z fasolą i pomidorami

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • puszka białej fasoli
  • pomidorki koktajlowe
  • zioła prowansalskie
  • czosnek
  • sól
  • oliwa

  • Przepis:
    Ustaw piekarnik na 220 st. C. Pierś z kurczaka natrzyj solą i ziołami. Wrzuć na patelnię i opiecz z każdej strony, aż ładnie się zbrązowi. Możesz w tym czasie myć zęby drugą ręką.
    Potem wrzuć patelnię do piekarnika i idź wziąć prysznic. Masz 18-20 minut, zanim kurczak będzie gotowy.
    Po powrocie z łazienki załóż rękawicę kuchenną i wyjmij z piekarnika patelnię. Postaw na gazie, przesuń pierś na prawą stronę, a z lewej wrzuć na patelnię kilka łyżek fasoli z puszki, a potem dodaj pomidorki koktajlowe. Przeciśnij przez praskę pół żabką czosnku na warzywa, a potem je posól.
    Po 5 minutach na patelni możesz przełożyć gotowe danie do pojemnika, który zabierzesz do pracy.

    Łosoś z fasolką szparagową i orzechami

    Składniki:
  • dzwonko lub filet z łososia
  • mrożona fasolka szparagowa
  • orzechy włoskie
  • czosnek
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

  • Przepis:
    Piekarnik ustaw na temperaturę 220 st. C. Ustaw patelnię na gazie i rozgrzej na nią oliwę. Posól porządnie łososia i pokrój cytryną w plasterki. Połóż rybę na rozgrzanym oleju skórą do dołu (jeśli używasz filetu), a na górze połóż dwa-trzy plasterki cytryny.
    Posiekaj orzechy włoskie i wyjmij z zamrażarki fasolkę. Wrzuć warzywa i orzechy na patelnię obok łososia, pomieszaj je, by dobrze były otoczone oliwą.
    Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do potrawy. Potem wsuń patelnię do piekarnika i idź wziąć prysznic.

    Halloumi z bakłażanem i pomidorami

    Składniki:
  • bakłażan
  • cukinia
  • ser halloumi
  • puszka pomidorów w puszce
  • czosnek
  • bazylia
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

  • Przepis:
    Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Bakłażana i cukinię pokrój w plastry. Wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą i smaż przez 3-5 minut. Wlej pomidory, przeciśnij czosnek przez praskę, posól i popieprz. Duś ok. 5 minut.
    W tym czasie pokrój halloumi na plastry i rozłóż je na górze pomidorów. Zdejmij patelnię z ognia i wsuń do rozgrzanego piekarnika. Ustaw czas na 12 minut i idź wziąć prysznic.
    Jak wrócisz, twój zdrowy lunch do pracy będzie gotowy.

    Curry z ciecierzycą

    Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • pomidory w puszce
  • kurkuma
  • kolendra w ziarnach
  • cebula
  • czosnek
  • papryczka chili
  • świeża kolendra
  • oliwa z oliwek
  • torebka ryżu
  • Przepis:
    Posiekaj cebulę, czosnek i chili. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć warzywa. Dodaj puszkę pomidorów i dolej trochę wody. Gdy się zagotuje, dorzuć ciecierzycę. Połóż na górze masy torebkę ryżu i przykryj całość pokrywką. Ustaw czas na 12 minut. Gotuj na małym ogniu.
    Potem wyjmij z patelni paczkę z ugotowanym ryżem. Dopraw curry kurkumą i utłuczoną kolendrą. Posyp danie świeżymi ziołami.

    Szaszłyki z kurczaka i kapusta pak choi

    Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • kapusta pak choi
  • papryka
  • cebula
  • imbir
  • papryczka chili
  • czosnek
  • sos sojowy
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • Przepis:
    Kurczaka, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Mięso posól i popierz. Nałóż naprzemiennie kawałki kurczaka i warzyw na patyczki. Na patelni rozgrzej oliwę i wyłóż szaszłyki. Co jakiś czas przekręcaj je na każdą ze stron.
    Gdy się smażą, pokrój kapustę na pół lub 3 części. W głębokim talerzu przygotuj mieszankę sosu sojowego, posiekanego imbiru, czosnku i papryczki chili. A następnie wymaceruj w nim kawałki kapusty.
    Gdy kurczak prawie dojdzie, wrzuć na patelnię kapustę i smaż ją ok. 3 minut, również obracając.
    P.S. Ideałem jest posiadane patelni żeliwnej. Jednak taka zwykła, o ile nie ma plastikowej rączki (lub okryjesz ją rękawicą kuchenną na czas pieczenia) też da radę w piekarniku.