Gofry na słono: 5 przepisów na wytrawne gofry na wielki głód
Gofry na słono: 5 przepisów na wytrawne gofry na wielki głód Fot. 123rf
Reklama.
Nie wiem, jak u was, ale gdy robimy gofry, zawsze zostaje nam extra ciasto. I choć mamy trójkę dzieci, to są chwile, w których i one nie wcisną już ani kawałeczka.
A gdy sami też mamy dość słodkiego wstawiamy gotowe ciasto do lodówki i rano pieczemy wytrwane gofry dla siebie. W ten sposób serwujemy sobie pyszne śniadanie, którego żadne dziecko nie chce nam podebrać.

Łatwy przepis na gofry:

Być może Belgowie uznaliby to za profanację, ale nie każdy ma czas i chęci na bawienie się z wyrastaniem drożdży. Dlatego ten przepis idzie na łatwiznę i podsuwa wam proszek do pieczenia do użycia.
Wyjdzie wam wielka miska ciasta, ale to dobrze. Możecie się potem pobawić. Zrobić gofry we wszystkich kolorach tęczy dodając barwniki spożywcze albo dzieląc ciasto na gofry słone i słodkie. W zależności od upodobań.
Składniki:
5 jajek
pół kilo mąki
300 ml oleju
pół łyżeczki proszku do pieczenia
750 ml mleka
sól
Przepis:
Białka oddziel od żółtek, a potem ubij z odrobiną soli na sztywną masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski i dolewaj do niej stopniowo mleko. W międzyczasie wrzuć do masy żółtka. Do ciasta dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj całość. Dolewaj spokojnie olej, aby masa nie straciła puszystości, ale dobrze się natłuściła.
Gofrownicę natrzyj olejem. Użyj do tego małego pędzelka. Dobrze rozgrzej, zanim wlejesz ciasto.
W zależności od typu gofrownicy piecz gofry do uzyskania złotego koloru. Moja gofrownica potrzebuje na to ok. 6 minut, ale niektóre sprzęty wypiekają gofry w 2-3 minuty.

Gofry na słono: 5 pomysłów na dodatki

Nie piszę wam, że macie dodawać sól i pieprz, bo każdy doprawia wedle własnego uznania. A poniżej znajdziecie dodatki bazowe, które pozwolą wam upiec pyszne wytrawne gofry. Wszystko, co musisz zrobić, to wrzucić je do ciasta i zapiec.
  • Włoska rozkosz: pół kulki mozzarelli, pokrojony w kostkę pomidor, zielone pesto;
  • Ostry poranek: papryka jalapeno, dwie łyżki czarnej fasoli z puszki, pokrojona czerwona papryka;
  • Polskie śniadanie: pokrojona w plastry parówka, tarty ser żółty Adamski, pokrojony w kostkę pomidor;
  • Fit gofry: - pokruszona feta, posiekany surowy szpinak;
  • Serowy zawrót głowy: po prostu zetrzyjcie i wrzućcie wszystkie sery, jakie macie w domu.