imbir
Pasta imbirowa - właściwości, przepisy na napoje lecznicze Fot. 123rf
Reklama.
  • Imbir działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.
  • Pasta imbirowa to po prostu tarty korzeń imbiru z odrobiną oleju.
  • Dodawaj je do herbaty i innych napojów, by poprawić swoją odporność.
  • Sklepy już nie bawią się w małe ilości cytrusów, czosnku i imbiru. Teraz na działach z warzywami można spotkać kosze, z których wysypują się te rarytasy. Nic dziwnego, bo sezon przeziębieniowy w pełni, a do tego nadal mamy dużo przypadków zachorowań na koronawirusa.
    Czas zatem wzmocnić swoją odporność. Gdy listopad zagląda za kołnierz, dobrze jest zadbać o siebie od środka.

    Pasta imbirowa: właściwości i działanie

    Pomoże ci w tym imbir, a dokładnie pasta imbirowa. Skoncentrowana formuła tartego korzenia tej azjatyckiej rośliny zapewnia skuteczną pomoc w walce z wirusami.
    Dzięki trzem substancjom, które nadają imbirowi jego charakterystyczny smak i aromat - zingiberolowi, gingerolowi i zinferonowi - pikantna przyprawa pozytywnie wpływa nasz organizm i:
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • pomaga w walce z bólem stawów i osłabieniem mięśni w czasie choroby,
  • łagodzi bóle głowy i migreny,
  • oczyszcza wątrobę z toksyn,
  • poprawia krążenie krwi,
  • leczy nudności,
  • wpływa na trawienie,
  • pomaga rozbijać kamienie nerkowe (pomocne w przypadku infekcji pęcherza),
  • przyspiesza przemianę materii.
  • Jedna roślina może tyle zrobić? Ano może. Dlatego jesienią imbir powinien być stałym składnikiem twoich potraw. Jeśli nie masz cierpliwości do obierania go i krojenia, postaw na pastę imbirową. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, w których będziesz mógł ją wykorzystać.

    Jak używać pasty imbirowej?

    Pewnie wiesz, że pasta z imbiru to jeden z głównych składników curry i sosów kuchni azjatyckiej. Ale oprócz przygotowania curry, które serdecznie ci polecamy, bo rozgrzewa i poprawia krążenie, możesz stosować pastę imbirową w mniej wymagających przepisach.
    Oto napoje, które ożywią cię i rozgrzeją zaraz po powrocie do domu. Przygotujesz je w kilka minut, a ich zapach i smak na pewno otuli cię cieplutko, tak by żadne infekcje nie miały szans się rozwinąć.

    Złote mleko

    Powiem ci więcej! Pastę imbirową możesz rozpuścić w ciepłym mleku razem z kurkumą i stworzyć pyszne złote mleko, które ma szereg pozytywnych właściwości dla ciała.
    Przepis na złote mleko
    Składniki:
  • mleko
  • łyżeczka kurkumy
  • miód
  • masło
  • 1/4 łyżeczki pasty z imbiru
  • Wymieszaj składniki w szklance ciepłego mleka.

    Syrop z czosnku i imbiru

    To jest mocna rzecz, ale ma działanie natychmiastowe. Stawia na nogi, otwiera szeroko oczy i pozwala doświadczyć magii niesmacznego leku. To wszystko nic, bo stężenie właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych połączonych w sojusz czosnku i imbiru jets tego wart.
    Przepis na syrop z czosnku i imbiru
    Składniki:
  • dwie łyżeczki pasty imbirowej
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • tarte dwa ząbki czosnku
  • szklanka wody
  • Do wody wrzuć pastę z imbiru i tarty czosnek. Wyciśnij sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Przelej napój do szklanej butelki lub słoika i dozuj według upodobań. Ten syrop ma intensywny smak, więc wybierz dla siebie odpowiednią dawkę. Możesz wypić całą butelkę, a możesz przez cały dzień popijać go po łyżeczce.
    Syrop może postać ok 2-3 dni zaraz po zrobieniu. Jeśli chcesz, by zawsze był dostępny w kuchennej szafce, przygotuj więcej mieszanki i wstaw słoik lub butelkę z syropem do wrzątku, by zawekować szkło.

    Gorąca czekolada z imbirem

    A by rozpalić ogień namiętności, a nie gorączki, przygotuj dla siebie i swojej lubej gorącą czekoladę z imbirową nutą.
    Przepis na gorącą czekoladę z imbirem
    Składniki:
  • gorzka czekolada
  • mleko
  • pasta imbirowa
  • Mleko wlej do rondelka i zacznij przygrzewać. Czekoladę połam na małe kawałki i dorzuć go ciepłego mleka. W zależności od tego jaką gęstość napoju chcesz uzyskać, stopniuj wrzucanie kostek czekolady. Na koniec, rozpuść w napoju mlecznym 1/4 łyżeczki pasty imbirowej.

    Nalewka imbirowa

    Boli cię brzuch, czujesz, że oczy ci się znów same zamykają i brakuje ci apetytu? A przecież musisz jeść i pić rosołek, aby wyzdrowieć. Postaw się na nogi shotem z imbirówki.
    Przepis na nalewkę imbirową
    Składniki:
  • 1/4 łyżeczki pasty imbirowej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • wódka
  • Zrobisz zdrowotnego shota w kilka sekund. Nalej do szklanki lub shakera alkoholu. Dodaj imbir i sok z cytryny i porządnie wymieszaj. Nalej do kieliszka i wypij na raz. Wstrząsające? Być może, ale gwarantuję ci, że poczujesz się lepiej.