
Reklama.
Składniki na ogórki w zalewie z przyprawą do kurczaka
Jak zrobić ogórki w marynacie z przyprawą do kurczaka
Ogórki umyj i obierz, a następne pokrój w słupki. Ułóż je niezbyt ciasno w słoikach, do każdego dodaj po dwa ziela, jeden listek laurowy i kawałek kwiatostanu kopru. Opcjonalnie możesz dołożyć też odrobinę korzenia chrzanu lub cienkie plasterki ostrej papryczki.Składniki zalewy, czyli wodę, ocet, cukier, przyprawę (warto wybrać taką bez soli) mieszamy w garnku i zagotowujemy. Jeszcze gorącą zalewę przelewamy do słoików z ogórkami i natychmiast je zakręcamy. Pasteryzujemy około 5 minut.
Ogórki z przyprawą do kurczaka można jeść od razu po wystygnięciu, jednak im dłużej będą w zalewie, tym bardziej przejdą jej smakiem. Słodko-ostre pikle znajdą z pewnością wielu zwolenników wśród miłośników dań z grilla.