Ogórki z tą zalewą świetnie smakują z grillowanymi i pieczonymi daniami, a także jako dodatek do kanapki.
Ogórki z tą zalewą świetnie smakują z grillowanymi i pieczonymi daniami, a także jako dodatek do kanapki. Fot. Redakcja MamaDu
Reklama.

Składniki na ogórki w zalewie z przyprawą do kurczaka

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 0,5 kg cukru
  • 3 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 0,5 łyżki soli
  • kwiaty kopru
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • opcjonalnie pół papryczki chilli
  • Jak zrobić ogórki w marynacie z przyprawą do kurczaka

    Ogórki umyj i obierz, a następne pokrój w słupki. Ułóż je niezbyt ciasno w słoikach, do każdego dodaj po dwa ziela, jeden listek laurowy i kawałek kwiatostanu kopru. Opcjonalnie możesz dołożyć też odrobinę korzenia chrzanu lub cienkie plasterki ostrej papryczki.
    Składniki zalewy, czyli wodę, ocet, cukier, przyprawę (warto wybrać taką bez soli) mieszamy w garnku i zagotowujemy. Jeszcze gorącą zalewę przelewamy do słoików z ogórkami i natychmiast je zakręcamy. Pasteryzujemy około 5 minut.
    Ogórki z przyprawą do kurczaka można jeść od razu po wystygnięciu, jednak im dłużej będą w zalewie, tym bardziej przejdą jej smakiem. Słodko-ostre pikle znajdą z pewnością wielu zwolenników wśród miłośników dań z grilla.