Tydzień do świąt! Masz jeszcze czas, aby nastawić zakwas do przygotowania najlepszego żurku na świecie. Oto przepis od zakwasu do finalnego kleksa ze śmietany.
Żurek to jedna z najbardziej popularnych zup przygotowywanych na Wielkanoc.
Dobry żur robi się na zakwasie z mąki razowej i chleba.
Żur jest zupą tłustą, bo zawiera boczek, białą kiełbasę i jest zabielany kwaśną śmietaną.
Nie ma świąt bez żurku. Robienie barszczu białego z torebki to profanacja świąt i kuchni polskiej, więc nawet nie patrzymy w stronę sklepowych półek z zupami instant.
Wsyp mąkę do słoja i zaparz gorącą wodą. Wlej tylko tyle, żeby się spieniła i osiadła. Dolej kolejną szklankę tym razem letniej wody. Podrób kromkę chleba i zamocz w wodzie z mąką. Posiekaj lub zgnieć dwa ząbki czosnku i dorzuć do słoja.
Przykryj słoik gazą. Odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Zaglądaj do słoja co jakiś czas. Zakwas może stać nawet tydzień, ale obserwuj czy nic niepokojącego się dzieje się z chlebem (czy nie pleśnieje). Po 3 dniach dolewaj po kilka łyżek letniej przegotowanej wody, aby nie przestawał pracować.
Wstaw wywar z włoszczyzny do ugotowania i dorzuć białą kiełbasę. Namocz grzyby w ciepłej wodzie.
Po godzinie zdejmij z ognia wywar z warzyw i kiełbasy. Wyjmij kiełbasę i warzywa. Zakwas zmieszaj ze śmietaną i przecedź przez sito.
Na patelni rozgrzej smalec i wrzuć pokrojony boczek oraz cebulę. Potem pokrojoną w plastry ugotowaną kiełbasę. Wyłóż wędlinę na talerz.
Na tej samej patelni stop masło, dorzuć odcedzone grzyby i posyp majerankiem. Pozwól im się lekko zrumienić.
Utrzyj dwa ząbki czosnku z solą i przełóż do wywaru. Zmieszaj bulion z zakwasem i śmietaną. Zaparz śmietanowy zakwas wlewając po łyżce gorącego bulionu, aby śmietana się nie ścięła. Dopiero wtedy wlej cały zakwas.
Dorzuć boczek i cebulę, czosnek z solą, kiełbasę i grzyby. Wstaw zupę na gaz i pozwól jej się zagotować.
Zdejmij garnek z ognia i wymieszaj w nim dużą łyżkę chrzanu. Zbyt wcześnie podany, straci smak.
Nalej żur do miski i wrzuć ugotowane i przekrojone na pół jako na twardo. Możesz dorzucić jeszcze kleks ze śmietany dla ozdoby. Dodaj świeżo mielony pieprz.
Żur będzie gęsty, tłusty i aromatyczny od czosnku.