Król robi żur. Przepis na obłędnie tłusty i kwaśny żurek dla taty
Król robi żur. Przepis na obłędnie tłusty i kwaśny żurek dla taty Fot. 123rf
Reklama.
  • Żurek to jedna z najbardziej popularnych zup przygotowywanych na Wielkanoc.
  • Dobry żur robi się na zakwasie z mąki razowej i chleba.
  • Żur jest zupą tłustą, bo zawiera boczek, białą kiełbasę i jest zabielany kwaśną śmietaną.
  • Nie ma świąt bez żurku. Robienie barszczu białego z torebki to profanacja świąt i kuchni polskiej, więc nawet nie patrzymy w stronę sklepowych półek z zupami instant.
    Kwintesencją Wielkanocy będzie zawsze tłuste śniadanie które zaczyna się ciężką zupą.
    By przygotować żurek, który wkręci i zachwyci musisz zacząć od zakwasu. Inaczej się nie da.

    Jak przygotować zakwas?

    Składniki:
    szklanka mąki razowej
    kromka razowego chleba
    czosnek
    Wsyp mąkę do słoja i zaparz gorącą wodą. Wlej tylko tyle, żeby się spieniła i osiadła. Dolej kolejną szklankę tym razem letniej wody. Podrób kromkę chleba i zamocz w wodzie z mąką. Posiekaj lub zgnieć dwa ząbki czosnku i dorzuć do słoja.
    Przykryj słoik gazą. Odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Zaglądaj do słoja co jakiś czas. Zakwas może stać nawet tydzień, ale obserwuj czy nic niepokojącego się dzieje się z chlebem (czy nie pleśnieje). Po 3 dniach dolewaj po kilka łyżek letniej przegotowanej wody, aby nie przestawał pracować.

    Przepis na żur

    Składniki:
    włoszczyzna
    czosnek
    2 plastry boczku
    kawałek słoniny
    2 białe kiełbasy
    cebula
    3 łyżki suszonych grzybów
    opakowanie kwaśnej śmietany 18 proc.
    majeranek
    łyżeczka masła
    sól
    pieprz
    jajko
    chrzan
    Wstaw wywar z włoszczyzny do ugotowania i dorzuć białą kiełbasę. Namocz grzyby w ciepłej wodzie.
    Po godzinie zdejmij z ognia wywar z warzyw i kiełbasy. Wyjmij kiełbasę i warzywa. Zakwas zmieszaj ze śmietaną i przecedź przez sito.
    Na patelni rozgrzej smalec i wrzuć pokrojony boczek oraz cebulę. Potem pokrojoną w plastry ugotowaną kiełbasę. Wyłóż wędlinę na talerz.
    Na tej samej patelni stop masło, dorzuć odcedzone grzyby i posyp majerankiem. Pozwól im się lekko zrumienić.
    Utrzyj dwa ząbki czosnku z solą i przełóż do wywaru. Zmieszaj bulion z zakwasem i śmietaną. Zaparz śmietanowy zakwas wlewając po łyżce gorącego bulionu, aby śmietana się nie ścięła. Dopiero wtedy wlej cały zakwas.
    Dorzuć boczek i cebulę, czosnek z solą, kiełbasę i grzyby. Wstaw zupę na gaz i pozwól jej się zagotować.
    Zdejmij garnek z ognia i wymieszaj w nim dużą łyżkę chrzanu. Zbyt wcześnie podany, straci smak.
    Nalej żur do miski i wrzuć ugotowane i przekrojone na pół jako na twardo. Możesz dorzucić jeszcze kleks ze śmietany dla ozdoby. Dodaj świeżo mielony pieprz.
    Żur będzie gęsty, tłusty i aromatyczny od czosnku.
    Zajadaj!