logo
Zrobienie domowego kremu czekoladowego jest bardzo proste. A uznanie w oczach dziecka – gwarantowane! fot. Pexels/Fatih Doğrul
Reklama.

Krem czekoladowy z orzechami laskowymi i kakao. Brzmi dobrze, prawda? Rzecz w tym, że zarówno orzechów, jak i kakao w nutelli jest niewiele. Gdy zerkniemy na skład, tak jak robi to autorka instagramowego profilu Czytamy etykiety, to dowiemy się, że popularny krem w większości składa się z cukru i oleju palmowego.

Ten pierwszy stanowi około 50 proc. składu, ten drugi – kolejne 20 proc. Do tego jest jeszcze mleko w proszku, lecytyna sojowa i wanilina. Zdrowe składniki, czyli wspomniane orzechy i kakao, to w sumie około 20 proc. Zdecydowanie za mało, by uznać nutellę za zdrowy smakołyk.

Zrób to sam!

Zdrowszych alternatyw w sklepach jest sporo, a konkretne podpowiedzi można znaleźć na profilu Czytamy etykiety. Ale najzdrowsza, a jednocześnie najtańsza jest wersja, którą można zrobić samodzielnie. Receptura jest banalnie prosta, bo potrzebujesz jedynie 100 g orzechów laskowych, 2 łyżki kakao, 5 daktyli i 1/4 szklanki mleka – może być krowie, ale można użyć również dowolnego mleka roślinnego. 

Łatwy jest również sposób przygotowania kremu. Orzechy trzeba włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i prażyć przez 15 minut. Potem trzeba je ostudzić i obrać z brązowej skórki – najłatwiej włożyć do płóciennej ściereczki i pocierać o siebie. Potem orzechy, daktyle i kakao trzeba włożyć do blendera, dodać mleko i całość zmiksować, aż powstanie krem. Nie będzie tak słodki jak oryginalna wersja ze sklepu, ale na pewno będzie znacznie zdrowszy. No i pozwoli ci zdobyć uznanie w oczach dziecka, a może nawet tytuł ojca roku. Smacznego!

Czytaj także: