Często zapominamy je sprawdzić. Przygotowując wielkanocne potrawy, zrób przegląd tych narzędzi

Dawid Wojtowicz

15 marca 2024, 10:03 · 3 minuty czytania
W tym roku Wielkanoc wypada dość wcześnie, bo 31 marca. Dlatego już co poniektórzy czynią przygotowania do tych świąt spędzanych w rodzinnym gronie. Jesteś jednym z nich? Planujesz już zakupy składników na świąteczne potrawy? A może myślisz nad kupnem czy wymianą niezbędnych sprzętów kuchennych? Pamiętaj również, by zrobić przegląd podstawowych narzędzi wykorzystywanych w najprostszych pracach w kuchni.


Często zapominamy je sprawdzić. Przygotowując wielkanocne potrawy, zrób przegląd tych narzędzi

Dawid Wojtowicz
15 marca 2024, 10:03 • 1 minuta czytania
W tym roku Wielkanoc wypada dość wcześnie, bo 31 marca. Dlatego już co poniektórzy czynią przygotowania do tych świąt spędzanych w rodzinnym gronie. Jesteś jednym z nich? Planujesz już zakupy składników na świąteczne potrawy? A może myślisz nad kupnem czy wymianą niezbędnych sprzętów kuchennych? Pamiętaj również, by zrobić przegląd podstawowych narzędzi wykorzystywanych w najprostszych pracach w kuchni.
W tym roku Wielkanoc wypada dość wcześnie, bo 31 marca. Pamiętaj, by zrobić przegląd podstawowych narzędzi wykorzystywanych w najprostszych pracach w kuchni, czyli noży. Malte Helmhold / Unsplash
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Ile razy przydarzyło ci się, że zrobiłeś/aś tak dużo, by dopiąć wszystko na ostatni guzik, ale niestety zabrakło właśnie tego przysłowiowego guzika, bo zapomniałeś/aś o czymś banalnym? O tym, że najczęściej wykładamy się na najprostszych rzeczach, świadczą chociażby kuchenne historie zasłyszane w domach. "Uzbrojeni" w przepisy, składniki, naczynia, roboty i inne urządzenia napotykamy trudności już na samym starcie.

Jak mogą wyglądać te wstępne komplikacje na przykładzie kuchennych robót w związku ze zbliżającą się Wielkanocą? Wyobraź sobie, że kładziesz na desce mięso, które ma docelowo przeobrazić się w schab pieczony z suszonymi śliwkami. Okazuje się, że nici jednak z tych kulinarnych marzeń, bo nie jesteś w stanie zrobić w nim kieszonki na te wszystkie delikatesy, nacinając go w środkowej części. Siłujesz się i żadnych efektów.

Inny scenariusz. Tym razem w roli głównej żurek staropolski, czyli najbardziej popularna zupa wielkanocna. Do przygotowania wywaru potrzebujesz surowych warzyw, które najpierw musisz obrać ze skórek, a później pokroić na mniejsze kawałki albo w kosteczkę. Niestety, idzie ci to mozolnie i nieudolnie, a blat kuchenny zamienia się w pobojowisko niedokładnie obranych i pociętych kawałeczków.

W takich kryzysach dopadających cię na samym początku przygotowywania potraw uświadamiasz sobie boleśnie, że nie zadbałeś/aś o odpowiednie wyposażenie bazowe każdego szefa kuchni czy każdej szefowej kuchni. Problemy z krojeniem, nacinaniem i obieraniem składników możesz rozwiązać tylko w jeden sposób, czyli kompletując zestaw uniwersalnych oraz dedykowanych noży naprawdę dobrej jakości.

O tym, że tępy nóż potrafi pokrzyżować szyki, zwłaszcza przy krojeniu mięsa i ryb, nie trzeba chyba nikogo specjalnie przekonywać. Nie wystarczy jednak upewnić się co do ostrości tego rodzaju narzędzia, by uniknąć frustracji towarzyszących gimnastykowaniu się przy kuchennej desce. Aby praca polegająca na cięciu i szatkowaniu była maksymalnie komfortowa, trzeba stawiać na profesjonalne noże do różnych zastosowań.

W charakterystyce dobrego noża mieści się nie tylko niezwykła ostrość i duża precyzja, ale także wysoka twardość, spora odporność na uszkodzenia oraz prawidłowe wyważenie. Ważną cechą noża z górnej półki jest również wyprofilowana i ergonomiczna rękojeść, która nie ślizga się w ręku. Nóż może być uniwersalny (do różnych zadań kulinarnych), ale też dobrze mieć w szafce czy stojaku instrumenty na różne okazje.

Do noży uniwersalnych zalicza się noże szefa kuchni (o szerokim zastosowaniu: do krojenia mięsa, warzyw, owoców i ziół) czy noże santoku (wywodzące się z Japonii połączenie noża kucharza i małego tasaka). Wśród dedykowanych noży znajdziesz te do siekania warzyw, do trybowania (oddzielania mięsa od kości), do krojenia chleba oraz tasaki (duże i szerokie noże do krojenia w kostkę jedzenia albo rąbania grubych kości).

A po czym poznać ostrze, która nie ma sobie równych? To zależy od tego, z czego zostało zrobione. Znana i bardzo ceniona ze względu na swoje cechy jest np. nierdzewna stal damasceńska. Poddana ręcznej obróbce i polerowaniu staje się niebywale ostra, trwała i odporna na uszkodzenia, a także wyjątkowo piękna. Nic więc dziwnego, że w nożach wykonanych z tego właśnie materiału gustują zawodowi kucharze z całego świata.

Noże z topowej jakości stali damasceńskiej znajdziesz w takich kolekcjach jak Elegance EBONY WOOD (ostrza z wysokowęglowej stali nierdzewnej z pięknym wzorem damasceńskim i rękojeści z afrykańskiego drewna hebanowego) czy Professional OLIVE WOOD (ostrza z japońskiej stali damasceńskiej i rękojeści z włoskiego drewna oliwnego). To wybór i dla profesjonalistów, i dla osób ceniących sobie komfort użytkowania.

Umieszczone w luksusowym futerale, wyłożonym miękkim tworzywem, noże z wielowarstwowej stali damasceńskiej dodadzą blasku każdej kuchni i sprawią, że przygotowanie nawet najprostszych posiłków stanie się prawdziwym rytuałem. Może okres szykowania wielkanocnych potraw to dobry moment na ich przetestowanie w twoim domu? Modele ucieleśniające równowagę trwałości i piękna znajdziesz tu.