
Smoothie, czyli mocno owocowy lub warzywny koktajl cieszy się nieustającą popularnością. Jego konsystencja przypomina mleczny koktajl, jednak nie trzeba do niego dodawać produktów mlecznych, ale oczywiście można. Smak napoju można wzbogacić lodami, miodem czy różnymi przyprawami.
Skąd wywodzi się smoothie?
Twórcą smoothie był Stephen Kunau, Amerykanin, który pod koniec lat 60. opracował jego recepturę. Pracując w jednej z amerykańskich restauracji, przygotowywał wiele mlecznych koktajli, których ze względu na alergię na białko nie mógł spożywać. Postanowił więc stworzyć napój, którego bazę będą stanowiły świeże i mrożone owoce.
Smoothie i jego właściwości
Smoothie przygotowywane jest z różnorodnych składników, a tym samym może posiadać szereg różnych właściwości. To bogactwo witamin i składników odżywczych. Smoothie na bazie świeżych owoców zawiera również cukry proste, które są zdecydowanie zdrowsze od słodyczy czy słodkich napojów. Smoothie często przygotowujemy podczas diety odchudzającej, kiedy to szczególnie doceniamy jego właściwości odżywcze i oczyszczające.
Jak przygotować smoothie?
Choć przepisów są dziesiątki, jak nie setki, to najważniejszy jest schemat przygotowania. W pierwszej kolejności decydujemy, co będzie naszą bazą – mleko, jogurt naturalny, woda czy może sok owocowy. Do bazy dodajemy wybrane owoce, w sezonie wiosenno-letnim najlepiej sprawdzą się te sezonowe, z kolei zimą warto skorzystać z tych mrożonych. Jeśli smoothie chcemy wzbogacić naturalnymi przeciwutleniaczami, dodajmy do niego jeszcze liściaste warzywa, np. szpinak czy natkę pietruszki. By wzbogacić wartości odżywcze smoothie, można dodać płatków owsianych, siemienia lnianego, nasion chia czy orzechów. Na koniec warto wsypać szczyptę cynamonu, kurkumy czy imbiru. Całość dokładnie miksujemy aż do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
Przepisy na smaczne i zdrowe smoothie
Smoothie pomarańczowe
Składniki:
Przygotowanie:
Smoothie truskawkowe
Składniki:
Przygotowanie:
Smoothie zielone
Składniki:
Przygotowanie: