Solidne śniadanie, choć budzik (znów) zadzwonił za późno? Pożywny obiad lub kolacja nawet wówczas, gdy narzekasz pod nosem, że doba jest zdecydowanie za krótka? Przekąski, które zachwycą kolegów i koleżanki twojego dziecka podczas przyjęcia w domu lub ogrodzie? A może prowiant na wycieczkę szkolną, o której przypomniałeś sobie w ostatnim momencie...
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto w podobnych sytuacjach choć raz nie zaserwował tzw. byle czego. A przecież "szybko" nie musi oznaczać "niezdrowo" i "niezbyt smacznie".
Wystarczy sięgnąć po jeden ze smakołyków stworzonych przez firmę Sokołów specjalnie dla dzieci; na bazie najlepszych składników i z zachowaniem najwyższych standardów produkcyjnych.
Każdy z nich może stać się dla twojej latorośli elementem dobrze zbilansowanej diety oraz (bez)cennym źródłem energii, przydatnej zarówno podczas zabawy oraz uprawiania sportu, jak i nauki. Każdy został skrojony na miarę dziecięcych podniebień, tak więc nawet niejadki będą pałaszować je z entuzjazmem.
No i wszystkie możesz przygotować nie tylko szybko, lecz także naprawdę łatwo, co jest świetną wiadomością dla ojców, których talentom kulinarnym bardzo daleko do szefów kuchni w restauracjach z gwiazdkami Michelin.
Jakieś przykłady rarytasów, które znajdziesz w świecie Sokolików? Oto one:
Doskonały smak i wartości odżywcze (283 kcal, 13 g białka), a do tego zaskakująca forma, która zachwyci zwłaszcza małych pasjonatów sportu, ponieważ mamy tutaj do czynienia z paróweczkami w kształcie... piłek. Ciekawostka: każde opakowanie zawiera 22 takie właśnie kiełbaski, symbolizujące dwie drużyny futbolowe.
W składzie Foodbolówek znajdziemy aż 90 proc. mięsa drobiowo cielęcego, brak natomiast – jak przystało na Sokoliki – konserwantów, osłonek oraz laktozy.
Forma podania? Te paróweczki smakują wybornie nie tylko po podgrzaniu w wodzie lub na patelni. Sprawdzą się też rewelacyjnie jako zimna przekąska bądź też jako element jednego z wielu przepisów, którymi – gwarantujemy – zachwycisz nieletnich smakoszy. Jakiś przykład? Proszę bardzo, oto on.
SZASZŁYKI Z FOODBOLÓWKAMI I WARZYWAMI
garść pomidorków koktajlowych
Foodbolówki (mogą być ugotowane przez 3 minuty we wrzątku), pomidorki, listki bazylii oraz oczyszczone, pokrojone na duże kwadraty kawałki papryki nadziej naprzemiennie na patyczki do szaszłyków i... już!
W ten sposób naprawdę szybko i sprawnie (cały proces zajmie maksymalnie kwadrans) przygotujesz kolorową, smaczną i zdrową ucztę dla 4-6 mniejszych lub większych głodomorów.
Delikatne paróweczki z obniżoną zawartością tłuszczu, wykonane z najwyższej jakości mięsa drobiowego z dodatkiem cielęciny. Nie posiadają osłonek i zawierają aż 90 proc. mięsa, tak więc są doskonałym źródłem białka (15,5 g).
Szukasz smakołyku, który zachwyci nawet największego z małych niejadków, niezależnie od tego, w jakiej formie pojawi się na jego talerzu? Oto on.
HOT-DOGI Z RUKOLĄ, PIKLOWANĄ CEBULĄ I SOSEM TYSIĄCA WYSP
opakowanie parówek Sokoliki
2 łyżki czerwonego octu winnego
3 ogórki małosolne lub konserwowe
rukola lub roszponka lub mix
Przygotowanie:
Cebulę pokrój na plasterki, przełóż do miski, zalej octem i odstaw na 15 minut. Majonez wymieszaj z ketchupem, ogórki pokrój na plasterki. Bułeczki podgrzej w piekarniku, a parówki zagotuj.
Do ciepłych bułeczek nakładaj parówki, na parówkach układaj listki roszponki i rukoli, plasterki ogórka, dodaj marynowaną cebulę, posyp prażoną cebulką i pestkami słonecznika. Podawaj z sosem majonezowym.
Są wędzone, parzone, podsuszane oraz, co lubi większość dzieci, drobno rozdrobnione. Są także bardzo pożywne (energia: 432 kcal, białko: 26 g) i mają naprawdę "uczciwy" skład, gdyż każde 100 gramów tych kabanosków otrzymano ze 159 g mięsa wieprzowego i z 8 g mięsa cielęcego.
Są także bardzo, ale to bardzo uniwersalne, gdyż sprawdzają się wzorowo nie tylko w domu, przy stole (jako element posiłku lub szybka przegryzka) – mogą być także rewelacyjną przekąską, którą wsuniesz do dziecięcego plecaka np. przed wycieczką.
opakowanie kabanosków wieprzowych Sokoliki z dodatkiem cielęciny
opakowanie ciasta na tartę
czerwona lub żółta papryka
Foremki do tartaletek wyłóż ciastem (jeżeli nie masz foremek, możesz też upiec jedną dużą tartę). Ciasto nakłuj widelcem i wstaw na około 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Paprykę pokrój w małe kawałki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i przesmaż cebulę razem z papryką, aż lekko zmiękną.
Jajka roztrzep ze śmietaną. Na podpieczonych spodach rozłóż cebulę z papryką, posyp kukurydzą i rozłóż pokrojone na kawałki kabanoski. Zalej śmietaną z jajkami i wstaw do piekarnika. Piecz na złocisty kolor około 30-35 minut. Wystudź na kratce i podawaj. Smacznego!
Podkreślmy, iż wszystko, co opisaliśmy powyżej, jest zaledwie niewielką częścią tego, co proponuje fascynujący świat Sokolików. Szukasz kolejnych inspiracji? A więc zajrzyj koniecznie pod ten adres – znajdziesz tam całe mnóstwo przepysznych produktów dedykowanych małym smakoszom oraz przepisy na zaserwowanie ich tak, aby dzieci uznały cię za prawdziwego mistrza kuchni.
Materiał powstał we współpracy z firmą Sokołów SA