
Oczywiście, każdy z nas chce dawać swej latorośli wyłącznie to, co najlepsze; włącznie z serwowaniem jej wiktuałów, które z jednej strony zachwycą młodego smakosza, natomiast z drugiej: będą źródłem składników zapewniających energię i odpowiedni rozwój. Lecz co zrobić, gdy zmagasz się z permanentnym niedoczasem? Głowa do góry! Mamy na to świetne rozwiązanie.
Solidne śniadanie, choć budzik (znów) zadzwonił za późno? Pożywny obiad lub kolacja nawet wówczas, gdy narzekasz pod nosem, że doba jest zdecydowanie za krótka? Przekąski, które zachwycą kolegów i koleżanki twojego dziecka podczas przyjęcia w domu lub ogrodzie? A może prowiant na wycieczkę szkolną, o której przypomniałeś sobie w ostatnim momencie...
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto w podobnych sytuacjach choć raz nie zaserwował tzw. byle czego. A przecież "szybko" nie musi oznaczać "niezdrowo" i "niezbyt smacznie".
Wystarczy sięgnąć po jeden ze smakołyków stworzonych przez firmę Sokołów specjalnie dla dzieci; na bazie najlepszych składników i z zachowaniem najwyższych standardów produkcyjnych.
Każdy z nich może stać się dla twojej latorośli elementem dobrze zbilansowanej diety oraz (bez)cennym źródłem energii, przydatnej zarówno podczas zabawy oraz uprawiania sportu, jak i nauki. Każdy został skrojony na miarę dziecięcych podniebień, tak więc nawet niejadki będą pałaszować je z entuzjazmem.
No i wszystkie możesz przygotować nie tylko szybko, lecz także naprawdę łatwo, co jest świetną wiadomością dla ojców, których talentom kulinarnym bardzo daleko do szefów kuchni w restauracjach z gwiazdkami Michelin.
Jakieś przykłady rarytasów, które znajdziesz w świecie Sokolików? Oto one:
SOKOLIKI FOODBOLÓWKI
Doskonały smak i wartości odżywcze (283 kcal, 13 g białka), a do tego zaskakująca forma, która zachwyci zwłaszcza małych pasjonatów sportu, ponieważ mamy tutaj do czynienia z paróweczkami w kształcie... piłek. Ciekawostka: każde opakowanie zawiera 22 takie właśnie kiełbaski, symbolizujące dwie drużyny futbolowe.
W składzie Foodbolówek znajdziemy aż 90 proc. mięsa drobiowo cielęcego, brak natomiast – jak przystało na Sokoliki – konserwantów, osłonek oraz laktozy.
Forma podania? Te paróweczki smakują wybornie nie tylko po podgrzaniu w wodzie lub na patelni. Sprawdzą się też rewelacyjnie jako zimna przekąska bądź też jako element jednego z wielu przepisów, którymi – gwarantujemy – zachwycisz nieletnich smakoszy. Jakiś przykład? Proszę bardzo, oto on.
SZASZŁYKI Z FOODBOLÓWKAMI I WARZYWAMI
Składniki:
1 opakowanie Foodbolówek
garść pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
garść listków bazylii
Przygotowanie:
Foodbolówki (mogą być ugotowane przez 3 minuty we wrzątku), pomidorki, listki bazylii oraz oczyszczone, pokrojone na duże kwadraty kawałki papryki nadziej naprzemiennie na patyczki do szaszłyków i... już!
W ten sposób naprawdę szybko i sprawnie (cały proces zajmie maksymalnie kwadrans) przygotujesz kolorową, smaczną i zdrową ucztę dla 4-6 mniejszych lub większych głodomorów.
SOKOLIKI
Delikatne paróweczki z obniżoną zawartością tłuszczu, wykonane z najwyższej jakości mięsa drobiowego z dodatkiem cielęciny. Nie posiadają osłonek i zawierają aż 90 proc. mięsa, tak więc są doskonałym źródłem białka (15,5 g).
Szukasz smakołyku, który zachwyci nawet największego z małych niejadków, niezależnie od tego, w jakiej formie pojawi się na jego talerzu? Oto on.
HOT-DOGI Z RUKOLĄ, PIKLOWANĄ CEBULĄ I SOSEM TYSIĄCA WYSP
Składniki:
opakowanie parówek Sokoliki
5 bułeczek do hot-dogów
czerwona cebula
2 łyżki czerwonego octu winnego
3 ogórki małosolne lub konserwowe
rukola lub roszponka lub mix
prażona cebulka
pestki słonecznika
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
Przygotowanie: Cebulę pokrój na plasterki, przełóż do miski, zalej octem i odstaw na 15 minut. Majonez wymieszaj z ketchupem, ogórki pokrój na plasterki. Bułeczki podgrzej w piekarniku, a parówki zagotuj.
Do ciepłych bułeczek nakładaj parówki, na parówkach układaj listki roszponki i rukoli, plasterki ogórka, dodaj marynowaną cebulę, posyp prażoną cebulką i pestkami słonecznika. Podawaj z sosem majonezowym.
SOKOLIKI KABANOSKI WIEPRZOWE Z DODATKIEM CIELĘCINY
Są wędzone, parzone, podsuszane oraz, co lubi większość dzieci, drobno rozdrobnione. Są także bardzo pożywne (energia: 432 kcal, białko: 26 g) i mają naprawdę "uczciwy" skład, gdyż każde 100 gramów tych kabanosków otrzymano ze 159 g mięsa wieprzowego i z 8 g mięsa cielęcego.
Są także bardzo, ale to bardzo uniwersalne, gdyż sprawdzają się wzorowo nie tylko w domu, przy stole (jako element posiłku lub szybka przegryzka) – mogą być także rewelacyjną przekąską, którą wsuniesz do dziecięcego plecaka np. przed wycieczką.
TARTALETKI Z KABANOSKAMI
Składniki:
opakowanie kabanosków wieprzowych Sokoliki z dodatkiem cielęciny
opakowanie ciasta na tartę
czerwona lub żółta papryka
czerwona cebula
1/2 puszki kukurydzy
2 jaja
opakowanie śmietanki 22%
olej do smażenia
Przygotowanie:
Foremki do tartaletek wyłóż ciastem (jeżeli nie masz foremek, możesz też upiec jedną dużą tartę). Ciasto nakłuj widelcem i wstaw na około 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Paprykę pokrój w małe kawałki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i przesmaż cebulę razem z papryką, aż lekko zmiękną.
Jajka roztrzep ze śmietaną. Na podpieczonych spodach rozłóż cebulę z papryką, posyp kukurydzą i rozłóż pokrojone na kawałki kabanoski. Zalej śmietaną z jajkami i wstaw do piekarnika. Piecz na złocisty kolor około 30-35 minut. Wystudź na kratce i podawaj. Smacznego!
Podkreślmy, iż wszystko, co opisaliśmy powyżej, jest zaledwie niewielką częścią tego, co proponuje fascynujący świat Sokolików. Szukasz kolejnych inspiracji? A więc zajrzyj koniecznie pod ten adres – znajdziesz tam całe mnóstwo przepysznych produktów dedykowanych małym smakoszom oraz przepisy na zaserwowanie ich tak, aby dzieci uznały cię za prawdziwego mistrza kuchni.
Materiał powstał we współpracy z firmą Sokołów SA