Wiele badań podkreśla, że sok burakowo-jabłkowy opóźnia procesy starzenia, dlatego nazywany jest eliksirem długowieczności. Ma również wiele innych właściwości, takich jak: działanie antybakteryjne, poprawia wytrzymałość. Obecność żelaza i witamin z grupy B działa korzystnie na Nasz układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek, dzięki czemu zapobiega anemii. Co więcej taki eliskir wzmacnia organizm po przebytej chorobie i korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Istnieją osoby, które nie przepadają za smakiem tego napoju, bowiem potrafi mieć specyficzny ziemny posmak. Stąd wzięło się dodawanie świeżego soku z jabłek. Można również dodać dla smaku odrobinę soku z pomarańczy, marchwi lub grejpfruta. Smakoszom spodoba się również dodanie ziół, takich jak: natka pietruszki, bazylia, mięta.]
Składniki:
Warzywa i owoce należy pokroić na małe kawałki, a następnie wrzucić do sokowirówki lub wyciskarki. Jeśli nie masz takiego sprzętu polóż wcześniej obrane składniki na lnianej ściereczce i zawiń rogi kuchennego ręcznika, tworząc coś w rodzaju drobnego pakunku. Ściśnij zawiniątko kilkukrotnie nad miską, a powstały płyn przecedź przez sitko wyłożone gazą lub tetrową pieluszką i przelej do czystego garnka.
Sok przed spożyciem najlepiej odstawić do lodówki na pół godziny. Ten eliksir najlepiej działa, kiedy pijemy go wcześnie rano lub godzinę przed śniadaniem. Wystarczy szklanka dziennie, żeby poczuć się lepiej.