logo
Dzięki mrożeniu zawsze mamy pod ręką świeże i aromatyczne pieczywo Fot. Martin May/Unsplash
Reklama.

Nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, ale mrożenie pieczywa jest skuteczne, zdrowe i nie pozbawia go walorów smakowych. Metoda jest wygodna i pozwala zaoszczędzić dużo czasu - wystarczy zrobić większe zakupy w piekarni i zamrozić zapas. W tym krótkim poradniku dowiesz się, jak zrobić to najlepiej, by zawsze mieć możliwość skorzystania ze świeżego i smacznego pieczywa.

1. Najlepiej mrozić świeże pieczywo

W zamrażarce najlepiej umieszczać świeże pieczywo. Prosta zasada stanowi, że w jakim stanie umieścimy produkt - w takim będzie (mniej więcej) po rozmrożeniu. Z mojego doświadczenia wynika, że świeży chleb umieszczony w zamrażarce zachowuje nawet swój charakterystyczny aromat i chrupiącą skórkę.

2. Użyj szczelnej foliowej torebki

Umieszczenie pieczywa w szczelnej foliowej torebce jest konieczne, aby nie uciekała z niego woda. Nieszczelna albo papierowa torba sprawi, że z czasem pieczywo przestanie być wilgotne i straci świeżość.

3. Zamrażaj w kromkach

Przed wsadzeniem chleba do zamrażarki warto skorzystać ze sklepowej krajalnicy lub pokroić go samemu. Dzięki temu możemy wyjąć dokładnie tyle kromek, ile potrzebujemy, a reszta chleba zostaje w zamrażarce i nadal zachowa świeżość. Ponadto pojedyncze kromki rozmraża się szybciej niż cały bochenek.

4. Jak rozmrażać?

Jedną z metod jest wyjęcie pieczywa na kilka godzin przed spożyciem, np. na noc przed porannym śniadaniem. Jeśli mamy mniej czasu, można użyć piekarnika lub mikrofalówki. Piekarnik trzeba rozgrzać do temperatury ok. 180 stopni (czas zależy od grubości kromek, wielkości chleba, czy bułki), a w przypadku mikrofalówki warto używać małych i średnich wartości. W przypadku 450W do rozmrożenia kromek wystarczy maksymalnie półtorej minuty.

Czytaj także: