Tego szukaj na opakowaniu, jeśli chcesz mieć naprawdę białe zęby. 5 składników, które działają

Aneta Zabłocka

16 lutego 2022, 15:01 · 3 minuty czytania
Każdy z nas chciałby mieć piękne białe zęby, choć nie zawsze uśmiecha nam się wydawanie kilku tysięcy złotych na profesjonalny zabieg w gabinecie dentystycznym. Z pomocą przychodzą wtedy rozwiązania dostępne od ręki, czyli pasty wybielające. Jednak tylko kilka składników rzeczywiście sprawi, że twoje zęby zaczną błyszczeć.


Tego szukaj na opakowaniu, jeśli chcesz mieć naprawdę białe zęby. 5 składników, które działają

Aneta Zabłocka
16 lutego 2022, 15:01 • 1 minuta czytania
Każdy z nas chciałby mieć piękne białe zęby, choć nie zawsze uśmiecha nam się wydawanie kilku tysięcy złotych na profesjonalny zabieg w gabinecie dentystycznym. Z pomocą przychodzą wtedy rozwiązania dostępne od ręki, czyli pasty wybielające. Jednak tylko kilka składników rzeczywiście sprawi, że twoje zęby zaczną błyszczeć.
Składniki wybielające w paście do zębów. Wybielanie zębów domowym sposobem Fot. Pexels
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej
  • Najlepszymi substancjami wybielającymi zęby jest nadtlenek wodoru, wodorotlenek sodu oraz fluor.
  • Każda wybielająca pasta będzie miała w składzie substancje ścierające, które w czasie szorowania usuwają osad. Niektóre z nich mogą powodować niszczenie zewnętrznej warstwy szkliwa.
  • Stosowanie domowych sposobów wybielania zębów takich jak sok z cytryny, ocet lub węgiel aktywny może zniszczyć szkliwo.

Nie każda pasta z napisem "wybielająca" rzeczywiście wybieli zęby na glanc, ale każda pasta zawierająca poniższe składniki zadba o twoją jamę ustną i jakość szkliwa. Jakie składniki powinna zawierać pasta wybielająca zęby?

  • Glicyna - aminokwas, który pomaga rosnąć i wzmacniać tkankę łączną, wspomagając gojenie dziąseł.
  • Fluorek cyny - chroni zęby przed próchnicą, podczas gdy cynk kontroluje płytkę nazębną i zmniejsza nieświeży oddech.
  • Fluor - był czas, gdy miał słabą passę, jednak dentyści nie stronią od fluoru i uważają, że jest bezpieczny i skutecznie chroni przed próchnicą. Pobudza mineralizację i wzmacnia szkliwo. Optymalna ilość fluoru to do 1500 ppm. W niektórych pastach wybielających mogą pojawić się wartości wyższe. Duże stężenie fluoru prowadzi jednak do kruszenia i osłabienia zębów, ubytków i matowienia szkliwa.
  • Nadtlenek karbamidu - szukaj go na końcu listy składników, bo jego dopuszczalna ilość to 0,3 proc. Pomaga w usuwaniu przebarwień wewnętrznych, a także powierzchownych. W czasie szczotkowania nadtlenek karbamidu rozpada się na mocznik i nadtlenek wodoru. Aktywnym składnikiem wybielającym jest nadtlenek wodoru.
  • Wodorotlenek sodu - to powszechny składnik past do zębów. Jest bardzo skuteczny w usuwaniu osadów.

Szukaj aktywnych składników wybielających na końcu składu. Pierwsze pozycje zajęte są zwykle przez substancje spieniające i glicerynę, która odpowiada za konsystencję pasty do zębów. Nie potrzeba dużej ilości aktywnych składników, by zapewnić sobie biały uśmiech. Każda wybielająca pasta będzie miała w składzie substancje ścierające, które w czasie szorowania usuwają osad. Niektóre z nich mogą powodować niszczenie zewnętrznej warstwy szkliwa. Najbezpieczniejsze i najpowszechniejsze to węglan wapnia i soda. Unikaj past zawierających barwniki. Niebieska lub fioletowa pasta rzeczywiście może inaczej odbijać światło i sprawiać efekt bielszych zębów, jednak na dłuższą metę, bez odpowiednio wyczyszczonych z osadów i kamienia zębów, będzie to jedynie krótkotrwały efekt wizualny.

Szkodliwe metody wybielania zębów Niektórzy z nas słyszeli o tym, że stosując naturalne produkty, można przyspieszyć proces wybielania zębów. Tymczasem popularne wybielacze mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Oto produkty, których powinno się unikać:

  • Cytryny - świetnie nadadzą się do czyszczenia kamienia wokół kranu, ale zupełnie nie sprawdzą w przypadku wybielania zębów. Kwasy zawarte w soku z cytryny mogą prowadzić od odbarwienia szkliwa, uszkodzenia, a w efekcie powstania ubytków. W naturalnym procesie trawienia ślina przywraca naturalne pH w jamie ustnej, traktowanie zębów cytryną zaburzy ten proces.
  • Ocet jabłkowy - podobnie jak w przypadku soku cytrusowego, zakwaszone środowisko w jamie ustnej, sprzyja gromadzeniu kamienia nazębnego i powstawaniu próchnicy.
  • Węgiel aktywy - był czas, że wszystkie pasty do zębów były z węglem aktywnym. Trudno o bardziej jaskrawe przeciwieństwo - czarny węgiel vs. śnieżnobiałe zęby. Szybko okazało się, że węgiel można stosować krótkotrwale i w małych dawkach. Drobinki węgla mogą mechanicznie uszkodzić szkliwo i podrażnić dziąsła.

Dlaczego zęby żółkną? Oprócz oczywistej złej diety bogatej w cukry, które przyczyniają się do powstawania próchnicy, nie brakuje innych czynników, które mogą się przyczynić do żółknięcia zębów. Rozrzedzenie szkliwa Zewnętrzna warstwa zębów składa się ze szkliwa, które jest zabarwione prawie na biało i chroni głębszą strukturę zęba. Pod szkliwem znajduje się warstwa tkanki zwanej zębiną, która jest żółto-brązowa. Kiedy warstwa szkliwa staje się cieńsza lub ściera, zęby zaczynają wyglądać ciemniej. Kwasowa żywność, choroby dziąseł i starzenie mogą powodować zużycie szkliwa zębów. Niektórzy ludzie mają również szkliwo, które jest naturalnie cieńsze, a przez to szybciej się ściera i bardziej uwidoczniona zostaje wewnętrzna zębina. Plamy Niektóre pokarmy i napoje również przebarwiają zęby. Kawa, herbata, kolorowe napoje zawierające intensywne barwniki w tym koszenilę (barwnik czerwony) mogą wpłynąć na zażółcenie zębów. Tym bardziej, jeśli będziemy mieli widoczny osad z kamienia nazębnego, w który wnikną i się utrzymają. Zęby "brudzi" również palenie papierosów. Tytoń wpływa także na zdrowie dziąseł.

By chronić zęby przed powstawaniem kamienia, odwapnieniem i próchnicą, powinniśmy pamiętać o codziennym nitkowaniu zębów. Wielu z nas stosuje płyny do płukania ust, jednak to nitka wykonuje o wiele lepszą robotę, jeśli chodzi o dbanie o czystość pomiędzy zębami.

Najpierw pasta, potem nitka, potem płyn.

Czytaj także: https://dadhero.pl/287981,czy-powinnismy-myc-zeby-przed-czy-po-wypiciu-porannej-kawy