Jak otworzyć szampana?
Jak otworzyć szampana? Fot. Pexels
Reklama.
W tę noc korki od szampanów strzelają jak nigdy. Problem w tym, że często tuż za korkiem wypływa większa część zawartości butelki, a wtedy celebrować nowego roku nie ma już czym.

Jak otworzyć szampana: instrukcja

By uchronić was przed niepowetowaną stratą trunku, podpowiadamy, jak otworzyć butelkę szampana bez huku i uronienia kropelki cennego płynu.
Oto lista czynności, które ułatwią otworzenie szampana:
  • Włóż butelkę z szampanem lub winem musującym na cały dzień do lodówki.
  • Zdejmij z korka folię i metalowe zabezpieczenie.
  • Nie szarp i nie wstrząsaj butelką.
  • Prawą ręką trzymaj butelkę mniej więcej w połowie jej wysokości.
  • Lewą mocno chwyć korek.
  • Prawą ręką zacznij przekręcać butelkę w stronę odwrotną do ruchu wskazówek zegara.
  • Rób to powoli, a po usłyszeniu cichego pyknięcia, uchyl lekko korek i pozwól pierwszym bąbelkom wylecieć.
  • Dopiero gdy płyn się nieco uspokoi, zacznij nalewać do kieliszków.
  • W jakich kieliszkach podaje się szampana?

    Szampana i wina bąbelkowe podajemy w wysokich kieliszkach ze zwężaną górą. Dzięki takiej budowie naczynia gaz nie ucieka z napoju i dłużej pozostaje przyjemnie wybuchający na języku.
    By uniknąć uciekania bąbelków z już otwartej butelki z szampanem, włóż do niej łyżkę stołową i włóż wino do lodówki. Rączka łyżki powinna dosięgać płynu.
    Tak zabezpieczony szampan powinien zostać w miarę świeży jeszcze przez trzy dni. Jednak należy mieć świadomość, że mimo zabezpieczenia, jakość bąbelków nie będzie taka sama, jak po pierwszym otworzeniu butelki.