
Reklama.
W tę noc korki od szampanów strzelają jak nigdy. Problem w tym, że często tuż za korkiem wypływa większa część zawartości butelki, a wtedy celebrować nowego roku nie ma już czym.
Jak otworzyć szampana: instrukcja
By uchronić was przed niepowetowaną stratą trunku, podpowiadamy, jak otworzyć butelkę szampana bez huku i uronienia kropelki cennego płynu.Oto lista czynności, które ułatwią otworzenie szampana:
W jakich kieliszkach podaje się szampana?
Szampana i wina bąbelkowe podajemy w wysokich kieliszkach ze zwężaną górą. Dzięki takiej budowie naczynia gaz nie ucieka z napoju i dłużej pozostaje przyjemnie wybuchający na języku.By uniknąć uciekania bąbelków z już otwartej butelki z szampanem, włóż do niej łyżkę stołową i włóż wino do lodówki. Rączka łyżki powinna dosięgać płynu.
Tak zabezpieczony szampan powinien zostać w miarę świeży jeszcze przez trzy dni. Jednak należy mieć świadomość, że mimo zabezpieczenia, jakość bąbelków nie będzie taka sama, jak po pierwszym otworzeniu butelki.
Może cię zainteresować: Elegancko od ręki. Jedyny poradnik, który powie ci, jak dobrze wyprasować koszulę