Otwieranie szampana tak, by nie ulać ani bąbelka i nie przestraszyć wszystkich obecnych na imprezie to sztuka. Nie taka trudna jednak do opanowania. Zdradzamy jedyną właściwą metodę otwierania szampana.
W tę noc korki od szampanów strzelają jak nigdy. Problem w tym, że często tuż za korkiem wypływa większa część zawartości butelki, a wtedy celebrować nowego roku nie ma już czym.
Jak otworzyć szampana: instrukcja
By uchronić was przed niepowetowaną stratą trunku, podpowiadamy, jak otworzyć butelkę szampana bez huku i uronienia kropelki cennego płynu.
Oto lista czynności, które ułatwią otworzenie szampana:
Włóż butelkę z szampanem lub winem musującym na cały dzień do lodówki.
Zdejmij z korka folię i metalowe zabezpieczenie.
Nie szarp i nie wstrząsaj butelką.
Prawą ręką trzymaj butelkę mniej więcej w połowie jej wysokości.
Lewą mocno chwyć korek.
Prawą ręką zacznij przekręcać butelkę w stronę odwrotną do ruchu wskazówek zegara.
Rób to powoli, a po usłyszeniu cichego pyknięcia, uchyl lekko korek i pozwól pierwszym bąbelkom wylecieć.
Dopiero gdy płyn się nieco uspokoi, zacznij nalewać do kieliszków.
W jakich kieliszkach podaje się szampana?
Szampana i wina bąbelkowe podajemy w wysokich kieliszkach ze zwężaną górą. Dzięki takiej budowie naczynia gaz nie ucieka z napoju i dłużej pozostaje przyjemnie wybuchający na języku.
By uniknąć uciekania bąbelków z już otwartej butelki z szampanem, włóż do niej łyżkę stołową i włóż wino do lodówki. Rączka łyżki powinna dosięgać płynu.
Tak zabezpieczony szampan powinien zostać w miarę świeży jeszcze przez trzy dni. Jednak należy mieć świadomość, że mimo zabezpieczenia, jakość bąbelków nie będzie taka sama, jak po pierwszym otworzeniu butelki.