Nie tylko miód i pyłek. Pierzga to pszczeli produkt, który poprawi wasze zdrowie
Nie tylko miód i pyłek. Pierzga to pszczeli produkt, który poprawi wasze zdrowie fot. vanessasbees / Instagram
Reklama.
  • Ochrona przed chorobami sezonowymi to problem, z którymi mierzą się wszyscy rodzice.
  • W sieci można znaleźć dziesiątki sposobów na wzmacnianie swojej odporności.
  • Jednym z najmniej znanych sposób jest wykorzystywanie pierzgi - niedocenianego produktu pszczelego.
  • Czym jest pierzga pszczela?

    Jeśli wejdziecie do sieci w poszukiwaniu idealnego suplementu diety dla dziecka, otrzymacie jakieś osiem miliardów kolejnych, nowych, wspaniałych i genialnych produktów. Niektóre są naturalne, inne syntetyczne, pochodzą z roślin, od zwierząt, to rybie tłuszcze, witaminy w formie żelków czy syropy jak u babci. Wybranie tego odpowiedniego nigdy nie jest łatwe.
    Nie lubię miodu. Nigdy nie lubiłem, zawsze mnie obrzydzał i zakładałem, że moje dzieci również nie będą fanami tego pszczelego produktu. Jednak w ciągu ostatnich miesięcy moi synowie zjadają jakiś litr miodu tygodniowo, więc zacząłem coraz mocniej przyglądać się w sklepach różnym rodzajom miodku. W trakcie poszukiwań tego idealnego, w oczy wpadł mi pszczeli produkt, pierzga, o której nigdy wcześniej nie słyszałem.
    Okazuje się, że pierzga to pszczeli pokarm, który wytwarzany jest w ulu. Powstaje z mieszaniny pyłku, śliny i miodu. Przybiera postać grudek, które fermentują dzięki bakteriom kwasu mlekowego i tworzą w ten sposób pierzgę. Oczywiście pierzga przez to, że zajadają się nią pszczoły, jest produktem trudno dostępnym. Chociaż pszczelarze wybierają ją wprost z ula, muszą zostawić trochę robotnicom, aby nie umarły z głodu, co automatycznie powoduje, że więcej kosztuje.

    Pierzga pszczela – skład

    Pierzga pszczela w przeciwieństwie do innych pszczelich produktów może was nie zachwycić swoim smakiem. Jest dosyć kwaskowata i daleko jej do słodkości miodu. Dlatego wiele osób miesza ją właśnie z miodkiem. Najważniejsze jednak w pierzdze pszczelej jest jej skład, który zachwyca ilością wartościowych produktów spożywczych.
    Pierzga i pyłek różnią się ze względu na proces fermentacji, który zachodzi w trakcie produkcji tej pierwszej. Dzięki temu pierzga jest bogatsza w cukry i kwas mlekowy. W pierzdze znajdziemy również tłuszcze zarówno nienasycone, jak i nasycone, aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać, a które są ważne do zachowania prawidłowej kondycji włosów i paznokci.
    Poza tym znajdują się w niej witamina C i większość witamin B, a dodatkowo minerały takie jak magnez, wapń czy potas i pierwiastki śladowe: cynk, krzem czy miedź.

    Pierzga – kiedy stosować i w jakich ilościach?

    Dzięki temu, co znajdziemy w pierzdze, jej zastosowanie jest szalenie szerokie. Zapewnia wzmocnienie organizmu, jest świetnym preparatem na wspomniane włosy i paznokcie. Niektórzy wykorzystują ją u osób osłabionych, takich, które są w trakcie powrotu do sił po chorobie, czy mając problemy z apetytem. Pierzga reguluje poziom cholesterolu we krwi, ma działanie przeciwmiażdżycowe i świetnie wpływa na serce.
    Oczywiście w sieci znajdziemy również wiele "marzycielskich" opinii na temat pierzgi, ale nie powinno się o niej pisać w kontekście poważnych chorób, a jedynie jako suplement, który wzmocni nas w okresie zimowym.
    Pierzgę pszczelą najlepiej przyjmować razem z płynami. Warto jej dosypać trochę do wody, napojów czy jogurtu, który jemy na śniadanie. Najlepiej, podobnie jak pyłek, zmielić ją w młynku do kawy. Warto ją traktować jak przyprawę o właściwościach leczniczych.

    Pierzga pszczela dla dzieci

    W wypadku dzieci bardzo ważne jest, aby nie wprowadzać jej zbyt wcześnie. Nie jest w ogóle zalecana u małych dzieci w związku z dużym ryzykiem alergii. Zresztą jest to ryzyko większości produktów pszczelich, dlatego, jeśli decydujemy się na wprowadzenie jej do diety, warto robić to stopniowo i obserwować, czy nasze dziecko nie reaguje negatywnie. Z czasem możemy zwiększać ilość. Warto więc zacząć ją wprowadzać w okresie letnim, abyśmy mieli pewność, że zrobione przez nas zapasy na okres zimowy się nie zmarnują.
    Przeciętna dawka pierzgi dla dorosłego człowieka powinna wynosić około 30 gramów dziennie. W razie wątpliwości, czy możecie spożywać pierzgę, skonsultujcie się z lekarzem.
    Jeśli szukacie naturalnego sposobu na wzmocnienie siebie i waszych dzieci, a macie już dość żelków i tranu, pierzga może być dla was świetnym rozwiązaniem.