
Reklama.
Obiad w Ikei to dla wielu Polaków weekendowy rytuał, podczas którego nie może zabraknąć słynnych klopsików Kottbullar.
Ponieważ wszyscy siedzimy w domach i nie mamy jak pójść na obiad do Ikei, jedzenie ze szwedzkiego sklepu przyjdzie do nas. Tyle, że trzeba je zrobić, ale wreszcie wiadomo jak!
Lorena Lourido z amerykańskiej Ikei, która ogłosiła opublikowanie przepisy na Kottbullar, powiedziała: – Wiemy, że niektórzy mogą tęsknić za naszymi klopsikami, dlatego wypuściliśmy domową alternatywę, która przy użyciu łatwo dostępnych składników pomoże tym, którzy szukają inspiracji w kuchni.
Szwedzi przygotowali też oczywiście instrukcję przygotowywania klopsików, która wygląda dokładnie tak, jak każda inna instrukcja Ikei.
Forma, choć znakomita, jest tu mniej ważna, najistotniejsza jest treść! Poniżej znajdziecie przepis na mięsne kulki Kottubullar i sos do ziemniaków. Składników wystarczy na przygotowanie 16-20 pulpetów.
Forma, choć znakomita, jest tu mniej ważna, najistotniejsza jest treść! Poniżej znajdziecie przepis na mięsne kulki Kottubullar i sos do ziemniaków. Składników wystarczy na przygotowanie 16-20 pulpetów.
Składniki na klopsiki Kottbullar:
500g mielonego mięsa wołowego
250g mielonego mięsa wieprzowego
1 drobno posiekana cebula
1 ząbek czosnku (siekany lub mielony)
100g bułki tartej
1 jajko
5 łyżek pełnego mleka
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Połącz mięso wołowe i wieprzowe i dokładnie wymieszaj, aby rozbić grudki. Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko i wymieszaj. Dodaj mleko i dopraw dobrze solą i pieprzem.
Uformuj masę w małe, okrągłe kulki. Umieść na czystym talerzu, przykryj i przechowuj w lodówce przez 2 godziny (aby pomóc im utrzymać kształt podczas gotowania). Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
Wrzuć klopsiki i zarumień ze wszystkich stron.Potem przełóż do żaroodpornego naczynia i przykryj. Umieścić w gorącym piekarniku (termoobieg 180 ° C lub 160 ° C) i piecz przez kolejne 30 minut.
Składniki na kremowy sos:
odrobina oleju
40g masła
40g zwykłej mąki
150 ml wywaru z warzyw
150 ml wywaru wołowego
gęsta śmietana 150 ml
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
Przygotowanie:
Na patelni stop 40 g masła. Dolej 40 g zwykłego mleka i ciągle mieszaj przez 2 minuty. Dodaj mąkę. Wlej buliony warzywny i wołowy. Dodaj gęstą śmietanę, 2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę musztardy Dijon. Doprowadź do wrzenia i pozwól sosowi zgęstnieć.