Zaparcia
Najcenniejszym źródłem błonnika są produkty zbożowe, które powinny znaleźć się w codziennym menu dziecka. fot. RachelBostwick/Pixabay
REKLAMA

Zaparcia u dzieci są najczęściej związane z dietą. Zbyt niskie spożycie pokarmów zawierających błonnik pokarmowy, spożywanie dużej ilości węglowodanów prostych oraz produktów bogatych w tłuszcze zwierzęce przyczynia się do problemów z wypróżnieniem. Istotną rolę odgrywa także niewystarczające spożycie płynów. Jeśli szukasz naturalnego sposobu, który pomoże w walce z zaparciami u dziecka, błonnik jest twoim sprzymierzeńcem.

Czym jest błonnik?

Błonnik, czyli włókno pokarmowe, to grupa związków stanowiących pozostałości komórek roślinnych spożywanych produktów. To substancja odporna na działanie enzymów trawiennych układu pokarmowego, która nie ulega trawieniu ani wchłanianiu. Błonnik skraca czas pasażu jelitowego, wspomaga perystaltykę jelit, a tym samym poprawia ich pracę. Oddziałuje na rozwój mikroflory jelitowej, a także wpływa korzystnie na zachowanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Odpowiednia ilość błonnika w diecie dziecka wpływa na prawidłowy rytm wypróżnień, a tym samym zapobiega zaparciom.   

Produkty bogate w błonnik, które ułatwiają wypróżnianie

Produkty zbożowe

Najcenniejszym źródłem błonnika są produkty zbożowe, które bez wątpienia powinny znaleźć się w codziennym menu dziecka. Najwięcej błonnika znajduje się w żytnim pieczywie, kaszy gryczanej, kaszy jęczmiennej, płatkach żytnich i zbożowych pszennych, otrębach i brązowym ryżu.

Warzywa

Cennym źródłem błonnika są warzywa, które powinny być nieodłącznym elementem diety każdego dziecka. Dodatkowo są źródłem polifenoli, witamin i minerałów. Do warzyw obfitujących w błonnik zaliczymy np. marchew, ziemniaki, pomidory, kapustę pekińską, brokuły czy bakłażana.

Owoce

Owoce są nie tylko bogactwem błonnika, ale i witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do owoców bogatych we włókno pokarmowe należą głównie jabłka, banany, nasiona granatu czy winogrona. Warto sięgnąć także po suszone morele, śliwki czy rodzynki, które zawierają o wiele więcej błonnika w porównaniu z owocami świeżymi.

Rośliny strączkowe

Kolejnym źródłem błonnika są rośliny strączkowe, będące również cennym źródłem białka. Zatem dziecku zmagającemu się z zaparciami warto podać fasolkę szparagową, bób, zielony groszek, ciecierzycę czy soję.

Orzechy i nasiona

Orzechy i nasiona to zdrowa i obfitująca w błonnik przekąska. Pestki słonecznika, orzeszki ziemne, orzechy włoskie czy pistacje można podać dziecku do pochrupania podczas oglądania bajki czy odrabiania lekcji. Równie dobrze można wzbogacić nimi smak sałatki czy pysznego musli.

Ile błonnika powinny jeść dzieci?

Błonnik pokarmowy jest niezwykle ważnym składnikiem diety dziecka. Ma ogromne znaczenie dla zdrowia całego organizmu, a w szczególności zdrowia jelit. Ilość błonnika w diecie dziecka uzależnione jest od wieku. Maluchy między 1. a 3. rokiem życia potrzebują około 14 g błonnika dziennie, te między 4. a 8. rokiem około 16-20 g, a starszaki około 20-25 g. Warto pamiętać, że zarówno niedobór, jak i nadmiar błonnika w diecie jest niekorzystny. Dieta o zbyt wysokiej zawartości błonnika może doprowadzić do zmniejszonego wchłaniania tłuszczów i witamin w nich rozpuszczanych.

Źródło: Parents.com

Czytaj także: